FORSVARER FRAVÆRSGRENSEN: Unge Høyres Kristian Lefdal fortsetter å argumentere for fraværsgrensen. Her er hans tilsvar på debattinnleggene fra KrFUs SImen Bondevik og SUs Jenny Jæger.
Debatt
FORSVARER FRAVÆRSGRENSEN: Unge Høyres Kristian Lefdal fortsetter å argumentere for fraværsgrensen. Her er hans tilsvar på debattinnleggene fra KrFUs SImen Bondevik og SUs Jenny Jæger. (Bilde: Privat)

– Frafallsgaranti? Neppe!

Unge Høyres Kristian Lefdal svarer SU-Jenny og KrFU-Simen.

Fraværsgrensen er et supert tiltak som har blitt lansert! Elever strømmer på til skolen for å lære, og dette er mer enn noe gang!

Vi må få opp kunnskapen i skolen, og det gjøres best ved at elever er til stede. Vi alle har tatt et valg på å delta på videregående skole.

Man har kanskje tatt skoleplassen til en eller annen. Synes ikke du at det er på sin plass å kreve at man i det hele tatt møter opp? Det er det denne fraværsgrensen egentlig handler om; å ha en grunn til å være borte. For det VGS handler om først og fremst er å bli godt forberedt til videre utdanning og stille godt forberedt til arbeidslivet.   

Les også: Unge Høyre-Kristian – Fraværsgrensen er super!

Er det kravstort?

Skattebetalere gir 120 000-180 000 kr i året for din utdanning. Er man kravstor om man ber elever dokumentere fravær utover fridagene? Som jeg sa i mitt forrige innlegg: mange barn og unge i verden får ikke muligheten til å ta en form for utdanning, men i Norge er dette en selvfølge.

REAGERER: KrFUs Simen Bondevik er en av dem som har reagert på Kristian Lefdals omtale av fraværsgrensen som "super":
REAGERER: KrFUs Simen Bondevik er en av dem som har reagert på Kristian Lefdals omtale av fraværsgrensen som "super": Foto: Privat

Man må forstå hvor heldige vi er som bor i Norge. Man får gratis utdanning! Det er ikke en selvfølge å ta for gitt. 

Les også: SU-Jenny: – Fraværsgrense er lik frafallsgaranti

Å ha en vane at du kan droppe de ”kjedelige” timene, er ikke en god ting. Mange ungdom trenger derfor det ”sparket bak” for å få opp motivasjonen til å møte opp. Vi må derfor stille et krav til elevene, og dette betyr at vi bryr oss. Fraværsgrensen kan også hjelpe hver enkelt elev. Vi i Høyre bryr oss om elevene, og vi ønsker at de skal ha et best mulig utgangspunkt til senere. 

Fulle legekontorer

Problemet med at legekontorene er fylt opp, er at ungdom tror at du MÅ ha en legeerklæring for å få godkjent fraværet ditt. Joda, det er riktig det, men vi må også huske på at det er 10 % egenmelding. Det betyr at du fint kan være borte fra skolen i 2-3 dager uten at dette går utover karakteren din. Det er først når du nærmer deg ti-prosenten at du må ha legeerklæring og må gå til legen hvis du blir syk. Jeg tror at det er mange som misforstår dette. Og du har ikke omgangssjuke så mange ganger i året at du ikke får karakter av den grunn. 

Det som mange ikke helt har fått med seg er at psykiske lidelser går innenfor gyldig dokumentasjon, så lenge det er dokumentert. Ungdom med psykiske problemer blir mye lettere oppdaget av kontaktlærer og skoleledelse ved å bare se på fraværet. Da kan eleven få den hjelpen han eller hun trenger. Blant annet så har regjeringen bevilget en rekordsum til nye helsesøstre og skolepsykologer.

Skal evalueres

Fraværsgrensen kommer til å bli evaluert, og dersom vi ser at tallet på elever som ikke får karakterer eller dropper ut, så vil politikerne på Stortinget selvfølgelig ta det til orientering dersom den skal justeres.

REAGERER OGSÅ: Også Sosialistisk Ungdoms Jenny Jæger mener fraværsgrensen er alt annet enn bra.
REAGERER OGSÅ: Også Sosialistisk Ungdoms Jenny Jæger mener fraværsgrensen er alt annet enn bra. Foto: Privat

Skulk er kun et symptom på større bakenforliggende årsaker, som for.eks psykiske lidelser eller mangel på motivasjon.

Les også: KrFU-Simen: – Er en regel super når den ødelegger for så mange?

Dessuten så er sannsynligheten stor for at mange av de som til nå har droppet ut, ville mest sannsynlig ha droppet ut senere i skoleløpet. Det at de har droppet ut tidligere kan til og med gi dem muligheten til å gå i seg selv og finne ut hva de egentlig vil. Alle har jo rett til VGS opplæring, og jeg tror på at alle kan finne en linje som de interesserer seg for.

Fraværsgrensen er kommet for å bli, så det er bare å møte opp på skolen. Det er ikke verre enn det. Det eneste du ikke har lov til, er å skulke.

Til toppen