GLEDER SEG: Denne gjengen er superklare for å lage liv og røre og vise frem sin flotte kultur under årets Internasjonalt Torg i Kolben. Fra venstre: Programkoordinator Sissel Lian, Merfu Abuduaini, Salam Hussein, virksomhetsleder Lone Schrøder, Maher Kanaan, Abdulsalam Osman, Ibrahim Airoda, Nawaf Kanbar og norsklærer Lise Thackwell.
Kultur
GLEDER SEG: Denne gjengen er superklare for å lage liv og røre og vise frem sin flotte kultur under årets Internasjonalt Torg i Kolben. Fra venstre: Programkoordinator Sissel Lian, Merfu Abuduaini, Salam Hussein, virksomhetsleder Lone Schrøder, Maher Kanaan, Abdulsalam Osman, Ibrahim Airoda, Nawaf Kanbar og norsklærer Lise Thackwell. (Bilde: Atle Egil Knoff Glomstad)

– Velkommen til en fargerik festdag!

For åttende år på rad arrangeres høstens internasjonale mat- og underholdningsgildei Kolben.

Lørdag 21. oktober er det igjen duket for Internasjonalt Torg i Kolbens foaje. Fra klokken 12.00-14.00 vil den årlige gallaen by på mat, kultur og underholdning fra hele verden.

– Erfaringene fra tidligere år viser at det er veldig mye god og spennende mat. Dette er absolutt et av trekkplastrene, og det skaper jo et møte mellom de som er stolte av å presentere sin matkultur, og de besøkende. Det er rett og slett en møteplass for samtaler og connection vi skaper disse to timene, forteller Lone Schrøder, virksomhetsleder i Kolben kulturhus.

PS! Saken fortsetter under bildet!

MYE FOLK: I fjor var det hardpakket med mennesker under Internasjonalt Torg. Det er ventet like mange i år, og dette er et populært arrangement!
MYE FOLK: I fjor var det hardpakket med mennesker under Internasjonalt Torg. Det er ventet like mange i år, og dette er et populært arrangement! Foto: Anders Nordheim Dahl

Mye som skjer

Det vil også bli hennamaling, ansiktsmaling, barneforestilling og eventyrstund.

– Vi har elever og tidligere elever ved Oppegård Kvalifiseringssenter (OKS) som er kjempeflinke med hennamaling. Så det er mange av oss som har gått rundt med hennamaling i uken etter Internasjonalt Torg, ler Lone og fortsetter:

Les også: Vegard Schow tar det piano med ny musikk

– Så skal vi selvfølgelig ha ansiktsmaling for barna. Det blir i tillegg en barneforestilling som heter Barnas Århundre, som tar for seg ulike norske eventyrfigurer. Også blir det fortellerstund, der to personer skal fortelle Ali Baba og de 40 røverne og Den røde høna, samtidig og på norsk og arabisk.

PS! Saken fortsetter under bildet!

MASSE MAT: Det blir servert mat fra mange forskjellige nasjoner under arrangementet. Her ser du et bilde fra fjorårets bordsetting!
MASSE MAT: Det blir servert mat fra mange forskjellige nasjoner under arrangementet. Her ser du et bilde fra fjorårets bordsetting! Foto: Anders Nordheim Dahl

Fra Cannes til Kolben

Også i år blir det filmvisning under Internasjonalt Torg. «I Am Not A Witch» er et drama om åtte år gamle Shula, som blir beskyldt for å drive med heksekunst. Zambisk-fødte regissør og manusforfatter Rungano Nyoni står bak denne storfilmen, som også ble presentert under filmfestivalen i Cannes i år.

– Denne visningen er i samarbeid med Film fra Sør, som er Oslos største filmfestival. Den har egentlig premiere i England 20. oktober, så vi blir nummer to som viser den, sier en stolt og forventningsfull Lone Schrøder.

Merfu Abuduaini og Salam Hussein gleder seg stort til å presentere tradisjonelle kunststykker, både i form av mat, plagg og musikk.

– Jeg skal både lage tradisjonell, uigurisk mat og synge med Oppegård kvalifiseringssenters eget kor, OKS-koret, forteller Merfu, som er uigurer fra Kina.

Sissel Lian, som er programkoordinator for OKS, er initiativtakeren bak OKS-koret.

Les også: De ble norgesmestere i kantine!

– Det er Sissel som er kordama her. Noen av våre deltakere hadde lyst til å synge i kor, vi tok derfor kontakt med Kolbotnkoret for å høre om de kunne tenke seg å ha noen gjester hos seg. Så da ble OKS-koret dannet, og de har vært og øvd noen ganger med Kolbotnkoret. Så da har begge korene øvd inn to låter sammen som de skal fremføre på Internasjonalt Torg, sier Lone Schrøder.

– Og dette blir første gang vi opptrer sammen, understreker Merfu Abuduaini.

PS! Saken fortsetter under bildet!

KLARE FOR FEST: Salam Hussein og Merfu Abuduaini.
KLARE FOR FEST: Salam Hussein og Merfu Abuduaini. Foto:  Atle Egil Knoff Glomstad

Flotte drakter

Salam Hussein fra Vest-Kurdistan ser også fram til alle nasjonaldraktene som kommer til å pryde torgbildet denne dagen:

– Jeg kommer til å stille i kurdisk nasjonaldrakt. En flott, fargerik drakt med kjole, vest og glitter. I tillegg skal også jeg lage mat. Dette blir tradisjonell kurdisk mat med noe innslag av søtt, røper Salam.

Les også: Eksklusiv minikonsert med organist Bernt Nordset

Ibrahim Airoda fra Syria avslutter med å ønske alle velkommen:

– Vi håper flest mulig får anledning til å komme og dele denne dagen med oss, dette kommer til å bli så bra, smiler han.

KLAR FOR Å GI DEG EN FESTDAG: Fra venstre: Merfu Abuduaini, Salam Hussein, Maher Kanaan, Abdulsalam Osman, Ibrahim Airoda, Nawaf Kanbar.
KLAR FOR Å GI DEG EN FESTDAG: Fra venstre: Merfu Abuduaini, Salam Hussein, Maher Kanaan, Abdulsalam Osman, Ibrahim Airoda, Nawaf Kanbar. Foto:  Atle Egil Knoff Glomstad

 

Til toppen