– La oss rense Kolbotnvannet sammen

Syngende, iført slåbrok og svømmeføtter, utfordrer SV alle partier og kommunen til å rense Kolbotnvannet.

Hva gjør man ikke for en stemme? Oppegård SV spiller på de kreative og humoristiske strengene, og oppfordrer til å gjøre noe med Kolbotnvannet nå, slik vi kan bade i sentrumsvannet vårt!

KREATIV POLITIKER: Det er Håkon Arald Gulbrandsen som er drivkraften bak det kreative opptrinnet på brygga som var onsdag 23. august.
KREATIV POLITIKER: Det er Håkon Arald Gulbrandsen som er drivkraften bak det kreative opptrinnet på brygga som var onsdag 23. august. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

– Vi vil sette Kolbotnvannet på dagsorden igjen, og utfordrer alle politiske partier til å bli med på en forpliktende avtale om å få renset Kolbotnvannet én gang for alle, sier SV-politiker Håkon Arald Gulbrandsen.

Mye algegift

Prøver fra Kolbotnvannet analysert 24. august viser betydelige mengder cyanobakterier (blågrønnalger som produserer giftstoffer).

Mengden algegift er 5,4 µg/l microcystin i overflatevann. Grensen for drikkevann er 1 µg/l, så heller ikke dyr bør drikke av vannet.

Les også: Boblende suksess! 

Grensen for badevann er 10 µg/l, men giftmengden kan øke. Kommunen følger opp, og skal ta flere prøver de neste ukene.

– ÆSJ!: Vannet er grønt, skittent og uten sikt! Går det ikke an å gjøre det badevennlig? Spørsmålet kommer fra SV-politikerne.
– ÆSJ!: Vannet er grønt, skittent og uten sikt! Går det ikke an å gjøre det badevennlig? Spørsmålet kommer fra SV-politikerne. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Grumsete utsikter

SV vil blant annet at man skal kunne bade innen 2021, for da utløper målene i forskriften fra Vanndirektivet. De vil også at vannet skal registreres som som en offentlig badeplass. 

Heidi Tomten i UTE i Oppegård kommune sier de har jobbet lenge med saken, men at utsiktene ikke er spesielt gode. Problemet er at det er et sentrumsvann i et tett befolket område med mange forurensningskilder.

Les også: Legionella-funn på The Well

– Det er vanskelig å få god kvalitet i denne type vann, og med stor befolkningsvekst kan det bli enda dårligere kvalitet enn i dag, forklarer hun.

Utendørsbasseng

– Vi gjennomfører allerede konkrete tiltak for å rense vannet, og det er viktig å skille mellom valgkamp og kommunalt arbeid, sier Tomten.

Virksomhetsleder i UTE Oppegård, Heidi Tomten.
Virksomhetsleder i UTE Oppegård, Heidi Tomten. Foto: Yana Stubberudlien

Hun kan ikke fastslå noen dato for når Kolbotnvannet vil bli badevennlig - hvis det noen gang blir det.

Les også: Se kommunen fra fugleperspektiv - og last ned bilder gratis!

– En løsning er å bygge et utendørsbasseng, slik Arendal og København har gjort. Et slikt basseng gjør det enkelt å kontrollere vannkvaliteten. Rådmannen skal fremme saken for kommunestyret nå i høst. 

– Jobber med saken

I en e-post til Oppegård Avis, skriver Tomten at kommunen er nå i dialog med NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi), for å sette i gang tiltak med gode effekter. 

Hun skriver videre at det vil hjelpe å rehabilitere ledningsnettet, erstatte såkalte felleskummer - hvor både kloakk og overvann går i åpne renner og rotter kan bevege seg fritt mellom dem. Driftstiltak som å spore feilkoblinger og lekkasjer har trolig også effekt.

Les også: Bli med og padle Kolbotnvannet - meter for meter

– Det er også viktig å finne kildene til fosfor som igjen gir oppblomstring av alger, skriver hun.

Til toppen