Den blå jorda er farget av cyanid, som er en dødelig gift. Den hindrer kroppens celler i å ta opp oksygen.

Plutselig var det cyanid i skuffa

Den dødelige giften ble avdekket ved en grunnundersøkelse i Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I forbindelse med salg av en næringseiendom i Lillestrøm (Viken), ble det gjennomført en miljøteknisk undersøkelse. Det var Rambøll Norge AS som var ansvarlig for grunnundersøkelsen.

- Vi har erfaring med cyanidforurensing fra tidligere, og våre folk på tomten forsto straks at de blåfargede massene som kom til syne kunne være cyanidforurensede. Dermed ble det tatt nødvendige HMS-tiltak, slik at ingen ble utsatt de cyanidforurensede massene, sier Kristina Skoog som er senior miljørådgiver hos Rambøll Norge.

Rambøll venter på tillatelse fra Lillestrøm kommune til å få lov til å fjerne cyaniden som ble avdekket i grunnen på en næringstomt i Lillestrøm.

I høy nok konsentrasjon kan cyanid (også kjent som blåsyre) føre til blant annet koma i løpet av svært kort tid. Uten umiddelbar behandling kan slike forgiftninger ende med døden. Så dette er en gift om må tas på største alvor.

Forskrekker eier

Tor Edvard Lynne har eid eiendommen i nær 40 år, og har leid ut til bedrifter.

Det har vært bilverksted, steinindustri og betongvarefabrikk på eiendommen. Lynne har en teori om hvordan giften har havnet på eiendommen en gang for lenge siden:

- Etter det jeg har hørt, var nabobygget i sin tid landets høyest forsikrede eiendom. Årsaken til dette var at det var pelskåper der. Jeg har fått vite at man brukte cyanid for å drepe møll, slik at den ikke spiste opp de dyre kåpene. Cyaniden er funnet rett på innsiden av min eiendom, helt på grensa mot eiendommen hvor det i sin tid var pelskåper. Jeg synes det er helt forferdelig at noen har gravd ned cyanid på denne måten. Det er vanvittig, sier han til Romerikes Blad (krever abonnement).

Graving i cyanidforurenset grunn

Kristina Skoog påpeker at man kun har funnet cyanid på dette ene punktet på eiendommen. Foreløpig vet man ikke hvor giftig den avdekkede cyaniden er. Nå venter Rambøll på at Lillestrøm kommune skal godkjenne tiltaksplanen for graving i cyanidforurenset grunn.

- Vi regner ikke med å finne mer, men kan heller ikke utelukke det, sier hun, og forsikrer at selv om det ikke er vanlig å grave frem cyanid i Norge, har Rambøll god kontroll og mange sikkerhetsplaner og -rutiner for dette, sier hun.

Mens Rambøll venter på gravetillatelse, har de dialog med avfallsmottakere for å få levert giften til mottak som er godkjent for å ta imot cyanid når den er hentet opp fra grunnen.

Powered by Labrador CMS