T-Bear på en av sine første avvirkningstester.

Hogstmaskin styres med stemmen

Svenske Torbjörn Ericsson bygde sin første hogstmaskin i 1984. Nå har den 56 år gamle skogsentreprenøren i Dalsland konstruert en hogstmaskin med stillbar hjulbredde og trefelling ved hjelp av stemmen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Maskinen T-Bear får verdensdebut på SkogsElmia i Jönköping i mai neste år. Men arrangøren av skogsmessen har allerede sent ut en pressemelding om den "revolusjonerende, nye hogstmaskinen".

Nytenkning

Ifølge pressemeldingen er nye T-Bear full av "nytänkande under skalet", blant annet med justerbar sporvidde fra 2,9-3,5 mpå framakselen, felling styrt med stemmen, færre komponenter enn i dagens hogstmaskiner, svært servicevennlig, drivstoffgjerrig  og "full" av digitale komponenter, for å nevne noe.

- Jeg har kjørt maskiner i skogen siden tidlig i tenårene, og det begynner å "göra ondt" i hender og armer. Da er det greit å kunne styre deler av hogstoperasjonen med stemmen. Og det funker, sier Torbjörn Ericsson til Anlegg&Transport.

Feller på stemmekommando

Ved hjelp av kjent "stemmeteknologi" (blant annet fra jagerfly), dataprogrammer og en mikrofon, slipper nå Ericsson å trykke på knappen(e) når buska skal felles. Han gir kommandoen gjennom en mikrofon - og vips så setter hogstaggregatet i gang.

Breddejusteringen på framakselen gjør den 19 tonns tunge T-Bjørnen på seks hjul også er anvendelig i tynning. En hydraulikksylinder på hver side av akselen sørger for den variable bredden, som knappestyres fra førerhytta som skogsmaskinprodusenten Gremo har levert. Den variable akselbredden gjør maskinen stabil og marktrykket synker når maskinen går med full bredde, opplyser Ericsson som har tenkt servicevennlighet under utviklingen. Et eksempel er motordekselet i aluminium som trekkes bakover på glideskinner.

Skogforsk-studie

T-Bjørnen får krefter fra en 4-sylindret Sisu-motor på 125 kW (170 hk). Kranen med rekkevidde på9,8 mer fra finske Logmer, og Lako-aggregatet har en fellediameter på59 cm.

Den nye hogstmaskinen har allerede vakt betydelig oppsikt i vårt naboland, og svenske Skogforsk skal nå ta maskinen nærmere i øyesyn.

- Vi håper i løpet av høsten/vinteren å gjennomføre en studie av maskinens produktivitet og servicevennlighet, opplyser Björn Löfgren, Skogforsk, til Annlegg&Transport.

Powered by Labrador CMS