FARTSFANTOM: Her er Edwards blå formula basic-bil med en 115 hestekrefter og en toppfart på 200km/t.
Sport
FARTSFANTOM: Her er Edwards blå formula basic-bil med en 115 hestekrefter og en toppfart på 200km/t. (Bilde: Privat)

Stjerneskuddet fra Greverud

Edward Sander Woldseth fra Greverud har hatt en knallgod sesong i Formula Basic. Med to gull og seks sølv har denne grenen i Norge fått et nytt stjerneskudd.

Edward hadde lenge drevet med gokart da en nabo i gata så interessen hans for motorsport. Naboen var Bård Bergsjø, som er eier av motorsportgrenen Formula Basic i Norge (grenen kjøres i Norge og Sverige).

Edward fikk prøve seg i Formula Basic, som har biler med 115 hestekrefter og som veier 550 kilo med sjåfør, i en alder av tretten år. Etter fire sesonger og masse trening i Formula Basic, er det unge racer-talentet fra Oppegård for alvor med i toppskiktet av resultatlisten.

Les også: Tok grep i judostevne i Bærum

Årets sesong har bestått av Banerekord Vålerbanen, 2. plass i NM, 2. plass i NC, Pallplass i åtte av ti løp med 2 gull og 6 sølv. For en sesong!

PS! Saken fortsetter under bildet!

PÅ TOPPEN: Her er pallen fra et av løpene fra 4. Runde av Norgescupen: f.v. Lars Solheim, Edward Sander Woldseth, Anders Eriksrud.
PÅ TOPPEN: Her er pallen fra et av løpene fra 4. Runde av Norgescupen: f.v. Lars Solheim, Edward Sander Woldseth, Anders Eriksrud. Foto: Privat

– Må ha guts

Formula Basic-bilene har en toppfart på 200km/t og gjør 0-100 km/t på 4,8 sekunder.

– Man må ha guts for å tørre å kjøre i svingene. Man blir fort vant til det fordi man sitter ganske lavt i bilen, forteller Edward. I en Formula Basic-bil er det bare 3 cm mellom der føreren sitter og bakken, så tyngdepunktet er så lavt som 23 cm.

Formula Basic kjøres under Norgescupen, som blant annet inneholder GT-biler og historiske biler. Cupen arrangeres av Norges Bilsportsforbund. Edward hadde kjørte bra de 3 første rundene av Norgescupen, men i den fjerde runden satt det med to seire.

Les også: Møt sølvgutten Jon William

– Det føles utrolig bra. Det var på tide med en seier. Jeg har kjørt bra i hele år, men hatt noen tekniske problemer, fortalte Edward etter fjerde runde i Norgescupen.

SIM: Når Edward ikke trener ute på banen bruker han kjøresimulator med programmet iRacing. Med tre skjermer blir opplevelsen så realistisk som mulig.
SIM: Når Edward ikke trener ute på banen bruker han kjøresimulator med programmet iRacing. Med tre skjermer blir opplevelsen så realistisk som mulig. Foto: Privat

Nå går Woldseth i andreklasse på salg- og sercivefag, og Toppidrett på Frogn videregående skole.

– Jeg var heldig, og kom inn på Toppidrettslinjen. Da får jeg gyldig fravær når det er Norgescupen.

Les også: – Vi skal bruke seriepausen godt, sier Slatleim

16.-17. september var det femte og siste runde av Norgescupen 2017 og dermed også Norgesmesterskap. Løpene foregikk på Vålerbanen i Hedmark. Woldseth var klart raskest i kvalifiseringen på lørdag morgen hvor han satte uoffisiell banerekord med nesten 0,7 sekunder foran nestemann!

– Under løpene er konkurranseinstinktet på topp og alt fokus blir viet på hvordan man skal kjøre for å komme først i mål, forteller Woldseth.

Med god hjelp av utallige timer i simulator og to timer fysisk trening hver dag, i tillegg til inngående studier av sporvalg og innbremsingspunkter, satte Woldseth seks runder som var lavere enn den offisielle banerekorden!

Woldseth kom på andre plass i Norgescupen sammenlagt, og Oppegård Avis ønsker ham lykke til videre!

GÅR UNNA: Det kan gå tøft for seg på banen. Her er Edward i den blå bilen men bare to hjul i bakken. Heldigvis har Formula Basic-bilene et veldig lavt tyngdepunkt så det skal godt gjøres å velte!
GÅR UNNA: Det kan gå tøft for seg på banen. Her er Edward i den blå bilen men bare to hjul i bakken. Heldigvis har Formula Basic-bilene et veldig lavt tyngdepunkt så det skal godt gjøres å velte! Foto: Racerfoto

 

Til toppen