RENE HJUL: Even Fearnley synes det er viktig å vaske hjulene etter dekkskifte.
Bil
RENE HJUL: Even Fearnley synes det er viktig å vaske hjulene etter dekkskifte. (Bilde: Veronica Grude Docker)

Er bilen din vinterklar?

Sjekk Ødegården Autos sjekkliste foran vintersesongen, og gå vinteren bedre i møte bak rattet.

STOR PÅGANG: Thomas Engebretsen, daglig leder hos Ødegården Auto har allerede stor pågang på dekkskifte.
STOR PÅGANG: Thomas Engebretsen, daglig leder hos Ødegården Auto har allerede stor pågang på dekkskifte. Foto: Veronica Grude Docker

Nå er vinteren rett rundt hjørnet og bilen trenger litt ekstra pleie på denne årstiden. Vi har sjekket hva du må sjekke for å få en vinterklar bil, med god hjelp fra gjengen på Ødegården Auto. 

Det er flere ting å huske på for å få en best mulig fungerende bil i vinter. Noe av det første å tenke på i disse dager, er dekkskifte. Skal du skifte dekk, er det fullt mulig å gjøre det selv, men de fleste velger å få noen til å skifte de for seg. Pågangen på dekkskifte er allerede stor, ifølge Thomas Engebretsen, daglig leder hos Ødegården Auto.

– Færre og færre gjør det selv, dekkhotell har blitt veldig populært. Hjulene er store og tunge på dagens biler, sier Engebretsen.

Sjekk dekkene

DEKKSJEKK: Ikke kjør på gamle dekk.
DEKKSJEKK: Ikke kjør på gamle dekk. Foto: Veronica Grude Docker

Det er viktig å sjekke dekkene, er de mer enn fire år gamle bør de byttes uansett hvor mye man har kjørt på dem. Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er tre millimeter, men Engebretsen mener at dette egentlig er for lite. I bilens vognkort står kravene til dekk. Det er viktig at man sjekker hvilke krav som stilles før man eventuelt kjøper seg nye dekk.

– Etter fire år forsvinner mange av egenskapene, særlig på piggfrie dekk, sier Engebretsen.

Kjører du med piggdekk, er det viktig å huske at de ikke skal settes på før første november.

PS! Artikkelen fortsetter under bildet! Sjekk også vår liste over punkter du bør tenke over for vinterklargjøring av bil nederst i saken!

AVBALANSERT: Lærling Oda Simensen avbalanserer vinterhjulene før de settes på bilen. .
AVBALANSERT: Lærling Oda Simensen avbalanserer vinterhjulene før de settes på bilen. . Foto: Veronica Grude Docker

La det bli lys

Det kan være lurt å kontrollere alle lysene på bilen. Den mørke årstiden har kommet, og god sikt er viktig for å se og bli sett på veien. Dette gjelder både ruter og lys.

– Det er viktig å sørge for at vinduspusserne virker og at alle pærer på lyktene fungerer. Hvis tilstanden på lyktene er
dårlige, kan det være lurt å «freshe» dem opp litt. Plastlamper blir matte med årene, og både steinsprut og såpe kan tære på, sier Engebretsen.

Sikten kan også bli dårligere av steinsprut. Det er lurt å fikse steinsprutskader før vinteren kommer og rutene slår sprekker. Husk også
på å vaske rutene innvendig for optimal sikt.

Vask godt og sjekk batteriet

VÆSKESJEKK: En titt på kjølevæske og et oljeskift er noe bilen synes er godt på denne tiden av året.
VÆSKESJEKK: En titt på kjølevæske og et oljeskift er noe bilen synes er godt på denne tiden av året. Foto: Anders Nordheim Dahl

Generelt er det lurt å vaske bilen jevnlig både innvendig og utvendig, men mot vinteren kan det være greit å vaske bilen grundig, og polere den, for å beskytte lakken mot salt og skitt.

Har du motorvarmer er tiden inne for å sjekke at den fungerer. Trenger du nye ledninger eller batterier, er det lurt å skaffes seg dette før kulda setter inn for fullt.

– Det kan være greit å sjekke oljen og måle kjølevæsken, og det er alltid lurt å sjekke tilstanden på batteriet før vinteren, sier Engebretsen.

Gode råd og tips

Til slutt har vi satt opp en liste over ting som kan være kjekke å få unnagjort før snøen kommer, og den kan være rett rundt hjørnet!

  • Kontroller alle lysene på bilen.
  • Sjekk at sikten er tilfredsstillende.
  • Kontroller tilstanden på batteriet.
  • Sjekk tilstanden på dekkene.
  • Mål kjølevæsken.
  • Husk å vaske bilen jevnlig, både innvendig og utvendig. Dessuten, polér bilen! Det beskytter mot salt og annen forurensing og gjør dessuten bilen enklere å holde ren. Vask av frontrute innvendig er meget viktig!
  • Sjekk at motorvarmeren virker.
  • Reparer steinsprut før vinteren kommer, så ruten ikke sprekker.
  • Smør alle låser med låseolje. Bruk ikke låsspray annet enn i nødsfall. Stryk silikon på lister i dører og bagasjelokk Kjøp en stift på bensinstasjonen, den varer i flere år.

Nyheter

Vil redusere åpningstiden for lokal daglegevakt i Oppegård

Åpningstiden for daglegevakten i Oppegård kommune foreslås redusert med fire timer per døgn. Fra klokken 16:00 til klokken 08:00 i hverdager blir du henvist til Ski kommunale legesenter. Les hele saken

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

Kommunen kjøpte ulovlige midler til vedlikehold av plastisbanen

Kommunen har kjøpt to typer vedlikeholdsmidler for å vaske og polerere plastisbanen med. Etter en drøy måned viser det seg at begge midler er ulovlige. Kommunen stanser nå vedlikehold av plastisbanen. Les hele saken

Til toppen