IKKE ENIG: Jenny Jæger i Follo Sosialistisk Ungdom er ikke enig med Unge Høyres Kristian Lefdal om at fraværsgrensen er super. Hva mener du? debatt@oavis.no!
Debatt
IKKE ENIG: Jenny Jæger i Follo Sosialistisk Ungdom er ikke enig med Unge Høyres Kristian Lefdal om at fraværsgrensen er super. Hva mener du? debatt@oavis.no! (Bilde: Privat)

– Fra fraværsgrense til frafallsgaranti

Jenny Jæger i Sosialistisk Ungdom deler ikke Unge Høyres Kristian Lefdals superlativer og iver for fraværsgrensen.

I sitt innlegg til Oppegård avis 28. februar, skriver Kristian Lefdal fra Unge Høyre at ”fraværsgrensen er super”. Én ting er at fraværsgrensen var en god tanke, men den er langt i fra super i praksis.

Den nye fraværsgrensen viser mangel på forståelse og tar tak i problemet fra feil ende. Denne nye regelen er ikke ”super” – tvert om gjør den langt større skade enn den hjelper på fraværet.

 Godt fornøyde

De som i utgangspunktet ønsket å innføre fraværsgrensen sitter nok godt fornøyde og nyter resultatet, for det er sant som Kristian Lefdal skriver: det har vært hele 38% nedgang i fravær i Østfold, og 44% i Trøndelag.

STARTET DEBATTEN: Unge Høyres Kristian Lefdal.
STARTET DEBATTEN: Unge Høyres Kristian Lefdal. Foto: Privat

Likevel hjelper det lite med nedgang i fravær når nesten dobbelt så mange står i fare for å ikke få karakter i et eller flere fag. Ny statistikk sier nemlig at det har vært en 75% økning i antall elever som får varsel om ikke karakter.

Les også: – Fraværsgrensen er super!

Resultatene som følge av den nye fraværsgrensen er en alarm til Høyre:  ja, vi vil ha ungdom på skolen – men vi vil vel også at de skal stå i fagene?

 Sprengt kapasitet

Som følge av fraværsgrensen har leger meldt om sprengt kapasitet og overfylte legekontorer. For å unngå å stryke i et fag, må du nemlig til legen for å få gyldig legeerklæring – uansett om du har omgangssyke eller menssmerter.

Les også: – Er en regel super når den ødelegger for så mange?

Dette fører til at legekontorene fylles opp av ungdommer som fint kunne blitt friske på egenhånd etter et par dager med Ibux og søvn. Legekapasiteten, som nå er sprengt på grunn av fraværsgrensen, kunne (og burde!) heller blitt brukt til mer alvorlige saker med sykdommer og skader som ikke leges like lett av seg selv.

 Unødvendig press

I tillegg til at den nye fraværsgrensen legger unødvendig press på allerede stresset ungdom, er den også dyr. Hvis man er uheldig mye syk og trenger uheldig mange legetimer og –erklæringer, blir et par hundrelapper fort til et par tusenlapper.

IKKE ENIG: Jenny Jæger i Follo Sosialistisk Ungdom er ikke enig med Unge Høyres Kristian Lefdal om at fraværsgrensen er super. Hva mener du? debatt@oavis.no!
IKKE ENIG: Jenny Jæger i Follo Sosialistisk Ungdom er ikke enig med Unge Høyres Kristian Lefdal om at fraværsgrensen er super. Hva mener du? debatt@oavis.no! Foto: Privat

Uansett hvor mye man tjener, skal ikke den nye fraværsgrensen gjøre at du trenger å bruke flere tusen kroner på en lapp om hvorfor du er hjemme fra skolen.

Kristian Lefdal skriver også at fraværsgrensen hjelper til med å fange opp ungdom som sliter psykisk. Da foreslår jeg at vi styrker tilbudet og tilgjengeligheten til å få hjelp – flere helsesøstre og psykologer, som er oftere på skolen – heller enn å tvinge alle elever på skolen og så se hvem som knekker først.

Det er viktig å satse på de unge

Én ting er jeg enig med Kristian Lefdal i: det er viktig å satse på ungdom, for det er vi som er fremtiden. Likevel tror jeg ikke mange elever trenger et ”spark bak”; jeg tror mange elever trenger å bli sett og hørt.

Vi må fokusere mer på kommunikasjon og forståelse, heller enn å komme med spark og tvang. Når det skjer, og vi får en bedre tilpasset fraværsgrense som faktisk tar hensyn til ungdommer og problemene våre på alvor – først da kan vi begynne å snakke om en fraværsgrense som ligner beskrivelsen til Kristian Lefdal: super.

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen