ETTERLYSER TOG: Innsender av dette debattinnlegget etterlyser mer engasjement rundt utviklingen av Kolbotn sentrum.
Debatt
ETTERLYSER TOG: Innsender av dette debattinnlegget etterlyser mer engasjement rundt utviklingen av Kolbotn sentrum. (Bilde: Anders Nordheim Dahl)

– Hvor ble det av demonstrasjonstogene?

– Jeg tror en folkemengde som viser seg frem, vil være det eneste som får våre lokalpolitikere til å våkne og innse at utviklingen må bremses, skriver Thomas Olsen i dette debatatinnlegget om utviklingen av Kolbotn sentrum.

Hvor ble det av demonstrasjonstogene?

Det er mye som gjøres feil med tanke på fremtiden på Kolbotn. By-følelse er digg det. Vi er mange som liker caféer, butikker, spisesteder og funky blokker. Tror nok de fleste av folk som bor på Kolbotn stortrives i et yrende Oslo-liv.

10 minutter fra Kolbotn

Men... Oslo ligger 10 minutter i fra Kolbotn. På Kolbotn har vi i generasjoner vært så heldige å ha nettop kort vei til byen, samtidig som vi kan puste og ha en boform som passer flere generasjoner, med grønne lunger rundt oss.

Det som nå skjer, er ukontrollert fortetning i høyt tempo. Det store flertall av kommunens innbyggere har ikke økonomi til å kjøpe en av de nye, dyre leilighetene. Byutviklingen gjør at prisene følger med også i områdene rundt Kolbotn sentrum. Med andre ord, så visker vi ut mangfoldet i sentrum.

Les også: – Ta vare på Oppegård

Det blir tett, det blir dyrt og det skviser barnefamilier og andre med en normalinntekt vekk i fra sentrum. Langt vekk i fra sentrum. Mange velger å flytte til nabobygder som Siggerud og Langhus for å ha mulighet til å henge med.

MYE SOM SKAL SKJE: Det blir spennende å se hvordan Kolbotn ser ut om noen år. Ikke alle er like glad i utviklingen.
MYE SOM SKAL SKJE: Det blir spennende å se hvordan Kolbotn ser ut om noen år. Ikke alle er like glad i utviklingen. Foto: Oppegård Avis

Gror igjen med blokker

Boligprisene er én ting. En annen ting, er at Kolbotn rett og slett gror igjen av tette blokker. Lyset stenges ute, befolkningsveksten går ikke i takt med antall skoleplasser, plasser på eldre og syke-hjem, samt at veinettet ikke har kapasitet til å håndtere den økende trafikken. Dette er bare noe av det som er med på at Kolbotn blir ødelagt.

Les også: – Kolbotn sentrum - en fremtidig "eldreghetto"

Det er så mange som mener så mye, og det er så mange som "sier i fra" i sosiale medier. Men det er tydeligvis ikke nok. Det holder ikke lenger å protesterer i sosiale medier... Våre politikere hører oss ikke i de kanalene.

Hvor er togene?

Det jeg lurer på, er hvor det har blitt av de gode, gammeldagse demonstrasjonstogene? Det tror jeg er det eneste som vil synliggjøre overfor våre politikere hvor stor motstand de faktisk har. Jeg tror en folkemengde som viser seg frem, vil være det eneste som får våre lokalpolitikere til å våkne og innse at utviklingen må bremses.

ET AV MANGE BOLIGPROSJEKTER: Ormerudveien er et av mange steder hvor det bygges ut på Kolbotn.
ET AV MANGE BOLIGPROSJEKTER: Ormerudveien er et av mange steder hvor det bygges ut på Kolbotn. Foto: Jan Erik Range

Men det skjer jo ikke... Det er ikke lenger noen som tar initiativ til slike demonstrasjonstog. Jeg går gjerne i tog, jeg blir gjerne med å stå i flokk rundt rådhuset for å vise avsky mot by-utviklingen, men.... Det virker som at folk flest nøyer seg med å sitte hjemme og protestere gjennom sosiale medier.

Les også: – Kolbotn som en eneste stor parkeringsplass

Vel.. jeg vet jeg nå har gått i samme fella selv. jeg sitter her og protesterer. Jeg burde ha hatt kapasitet til å dra i gang en demonstrasjon, men det har jeg ikke. Skulle ønske noen klarte det.

Jeg tror det er det eneste som kan sette en bremser på utviklingen, og få oss til å beholde noen få grønne lunger, som fortsatt eksisterer her og der... enn så lenge...

Til toppen