ENGASJERT: KrF-politiker Ida Lindtveit sitter i kommunestyret, men er også engasjert i politikken sentralt.
Debatt
ENGASJERT: KrF-politiker Ida Lindtveit sitter i kommunestyret, men er også engasjert i politikken sentralt. (Bilde: Yana Stubberudlien)

– Knallhardt arbeid hver eneste dag

KrFs Ida Lindtveit mener kvinnedagen er like relevant i dag som før i Oppegård.

Den internasjonale kvinnedagen setter lys på det viktige og avgjørende arbeidet alle foregangskvinner har gjort før oss, men viser også at vi ikke har en kamp som er ferdig utkjempet.

Ja, det er betimelig av Oppegård Avis-redaktør Anders Nordheim Dahl å etterspørre Oppegårds kvinnelige stemmer på den internasjonale kvinnedagen. Selv om likestillingen har kommet langt i Oppegård, er fortsatt kvinnedagen høyst relevant.

En kamp hver dag

Kampen for like rettigheter og muligheter uavhengig av kjønn hører ikke kun til en enket dag. Det er en kamp som må kjempes hver dag, både av kvinner og menn. Hvis noen lurer på hvorfor? Her skal dere få noen eksempler:

For ikke mange dager siden var det en debatt i Europaparlamentet. En polsk politiker kom med følgende utsagn: «Kvinner er svakere og mindre intelligente. De må tjene mindre». Ja, det var en enkeltpolitiker, men man må ikke tro han er den eneste med slike holdninger.

Hver fjerde kvinne har vært utsatt for en eller annen form for vold eller trusler, og en av ti kvinner har etter fylte 15 år opplevd voldtekt.

Norske kvinner tjener 13,9 prosent mindre i måneden enn menn.

At 80 prosent av landets ordførere er menn.

Les også: – Hvor er dere, Siv, Hanna, Merete, Camilla, Ida, Synnøve, Inger Johanne, Benthe, Fatima, Ildri, Sylvi og alle andre

Vi må engasjere oss!

Jeg tror det er en grunn til at kvinner ønsker å engasjere seg i Oppegård.

Man ser at kvinner som velger å stå på politiske lister ikke blir forbigått av menn som krysses opp og frem, slik situasjonen er mange andre steder i landet.

Man ser at kvinner som engasjerer seg blir tatt alvorlig, og at det er mulig å få gjennomslag for forslagene sine. Man ser at kvinner blir møtt med respekt og lyttet til i politiske debatter. Dette er ikke en selvfølge, og det er mye lettere å rive ned en slik kultur enn å bygge den opp.

Les også: – Ta kampen for likestilling

For meg har gode forbilder vært avgjørende for at jeg har gått inn i lokalpolitikken. Slik tror jeg det også er for de fleste. Jeg så tidlig kvinner med tydelig stemme i politiske debatter, de var dyktige og de fikk gjennomslag for sine meninger. I Oppegård hadde vi kvinnelig ordfører.

Hun et viktig forbilde for meg, der jeg satt i barn og unges kommunestyre som tiåring. Det var helt normalt og naturlig for meg at kvinner skulle engasjere seg i politikk, og dette har hatt betydning for mitt engasjement som lokalpolitiker.

Jeg er heldig

Jeg vet at jeg er heldig. At mange har jobbet og slitt for at jeg har de rettighetene og mulighetene jeg har som ung kvinne. Nå er det vi som sitter i dagens kommunestyre å ta ansvaret videre. Derfor er kvinnedagen fortsatt relevant, også i Oppegård.

Les også: – En utradisjonell markering

Nå er det vi som må være forbilder for unge jenter og gutter, og vise at det nytter å engasjere seg. Vi må stå opp mot bruk av hersketeknikker eller nedsettende kommentarer om kvinner. Det er vårt felles ansvar å sikre at gutter og jenter som vokser opp i vår kommune har like rettigheter og muligheter. Denne kampen kjemper vi sammen, på tvers av politisk farge.

Gratulerer med dagen!

Nyheter Storebukta-prosjektet

– Dette er helt uakseptabelt!

Kommunen og Storebukta-utbyggeren vil sette opp en port som stenger undergangen i Theodor Hansens vei for ordinær trafikk frem til høsten. Beboere i området er i harnisk. – At utbygger ikke er villig til å betale for nødvendig sikkerhet kan ikke veltes over på oss på denne måten. Nå er det på tide at kommunen stiller seg på beboernes side og stiller ordentlige krav, sier styreleder for Tangen Vel, Jan Willem Kopperud. Les hele saken

Nyheter Digitale læringsmidler på skolen

Beroliger foresatte

– Vi har etablert sikkerhetstiltak for å hindre at personinformasjonen til elevene kommer på avveie, sier IKT-rådgiver i Oppegård, Andreas Christiansen (41). Sjekk også hva Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet mener om saken. Les hele saken

Nyheter Ingen forvaltningsrevisjon i Oppegård i 2019

– Bryter kommuneloven

Revisjonssjef i Follo distriktsrevisjon IKS (FDR), Steinar Neby, mener Oppegård kommune bryter gjeldende kommunelov ved å ikke utføre de lovpålagte forvaltningsrevisjonene. Les hele saken

Til toppen