ENGASJERT: Severin Breivik har sendt oss dette innlegget hvor han påpeker hva han mener om planene om å fortette mer på Kolbotn.
Debatt
ENGASJERT: Severin Breivik har sendt oss dette innlegget hvor han påpeker hva han mener om planene om å fortette mer på Kolbotn. (Bilde: Yana Stubberudlien)

– Nei til nye signalbygg på Kolbotn!

– Nye signalbygg på Kolbotn!? Nei da, vi har allerede 3 slike; Rådhuset , Kolben og Kirken, skriver Severin Breivik i dette innlegget.

Store, alvorlige planer for å utvikle Kolbotn sentrum/bygdesenteret, fremmes nå om dagen! I front står kåte utbyggere  i kø, som alle blir godt heiet frem av kommunens lokalavis. Folkemøter, Kommunestyret og interesseforeninger ja, der folk møtes, er dette samtaletema denne våren.

Stort og tett

 Stort og tett skal det bygges.  Det synes ingen grenser for hvor mange boenheter det skal gå an å presse inn på det lille arealet som i dag utgjør sentrumsplanen Kolbotn kommende fem til ti år.  

Sentrum kan fortettes, det er så. Men det er de grønne åpne «lunger» som vil skape liv og trivsel. Så vi må vokte oss for å bygge Kolbotn om til en til en getto med drabantbytilstander!

I DAG: Slik ser det ut på Kolbotn, sett fra fugleperspektiv fra øst mot vest.
I DAG: Slik ser det ut på Kolbotn, sett fra fugleperspektiv fra øst mot vest. Foto: Anders Nordheim Dahl

Les også: – Kolbotn blir en trivelig småby for alle

Folkestrømmen til Oslo og økt boligbehov, er i hovedsak Regjeringsskapt og da kan det ikke være Oppegårds ansvar å innfri og å bygge ned bygda – så hold godt igjen lokalpolitikere! 

I planens foreslås det bygget 3 – 4 høyhus/»bosiloer»  kalt Signalbygg på 12 etasjer minst.  Vår kommune trenger ikke slike boligtårn.  Vi vil ikke at bygda må fortettes så ekstremt.

Staselige bygg

Snakk om signalbygg, ja, så har vi da allerede 3 slike staslige bygg – som alle må ivaretas:

Rådhuset fra 1978 – den avkorta pyramiden.  Karakteristisk for sin tid, om ikke den peneste kanskje, så bygg toppen ferdig og få endelig et ekte pyramidehus.  Det blir særpreget.

Dersom P-plassene syd og nord for Rådhuset vårt legges under jorda, så får pyramidebygget rom i landskapet og bygda i tillegg en pen sentrumspark!

SIGNALBYGG, MENER INNSENDER: Dette er et av byggene innsender av dette debattinnlegget mener holder som signalbygg på Kolbotn.
SIGNALBYGG, MENER INNSENDER: Dette er et av byggene innsender av dette debattinnlegget mener holder som signalbygg på Kolbotn. Foto: Anders Nordheim Dahl

Kolben vårt ti år gamle Kulturhus, er kommunens nyeste og flotteste Signalbygg der det speiler seg ned mot vannet. Kolben må sikres sitt åpne rom der den ligger – også på østsiden for lek og park som i dag.

Kolbotn kirke fra 1930-tallet er mitt 3.signalbygg, der den kneiser på sin egen furukolle.

Alle de tre særpregede bygninger; Rådhuset – Kolben – Kirken, ligger på en akse innenfor sentrumsplanen.  Disse må alle hegne om.  Nye høyhus vil både virke skjemmende og utilpassede i vårt landskap!   

Les også: Trakk seg etter utbyggingsstrid internt i Arbeiderpartiet

I tillegg til «mine» tre signalbygg, har vi Kullebunden gård med Stabburet! Dette gårdsanlegget gir Kolbotnbygda forankring til en en levende fortid og identitet å vise til! Slikt er viktig.

Verdiene i og ved nevnte 4 Identitetsbygg for Kolbotnbygda, er alle flotte «Signalbygg» som bidrar til identitet  - det å høre til et sted. Ting som kommende generasjoner vil etterspørre i mye større grad enn dagens politikere og planleggere synes å ville ta inn over seg.

Debatt Debattinnlegg

– Ny kurs nå!

"Høyre og KrF synes umettelige i sin appetitt på å bygge ned lokale skoger, selge kommunal eiendom og legge til rette for utbygging av Svartskog og Rikeåsen. MDG ønsker ny kurs i lokalpolitikken", skriver gruppelederen for Oppegård MDG, Jens Nordahl, i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Til toppen