SLIK SÅ DET UT: Skadene er på begge sider av bassenget og ble oppdaget ved en rutinemessig sjekk fredag 26. juli.

Debatt Sofiemyr svømmehall

SLIK SÅ DET UT: Skadene er på begge sider av bassenget og ble oppdaget ved en rutinemessig sjekk fredag 26. juli. (Foto: Oppegård kommune)

Om Sofiemyr svømmehall og sviktende vedlikeholdsrutiner

Det var FOR 17 ÅR SIDEN det store bassenget på Sofiemyr ble tappet ned for vann sist, ifølge kommunen. "Jeg er i sjokk over å ha svømt rundt i en 17 år gammel suppe av klor og hår - og hudavfall fra et utall av mennesker", skriver Hilde Widerberg, varaordførerkandidat for Nordre Follo Senterparti, i sitt debattinlegg.

De fleste av oss er ikke rike nok til å eie sitt eget svømmebasseng, men det er sunt og godt å svømme. Det er også viktig å kunne svømme, samtidig som sjøen i Norge er svært kald det meste av året. Derfor er svømmehaller er et flott fellesgode for en kommune.

Som Oppegårdbeboer har jeg vært svært stolt av det flotte anlegget vårt på Sofiemyr, som ble bygd da jeg selv var skoleelev på 1970-tallet. Jeg hadde ikke forestilt meg at kommunen ikke kom til å vedlikeholde det. 

Men nå satte jeg plutselig kaffen i halsen da jeg leste artikkelen i Oppegård Avis om at "Svømmehallen blir stengt i flere måneder". Her står det at lederen for drift og vedlikehold i Oppegård kommune uttaler at "Man kan ikke avdekke skader som dette før bassenget er tappet ned for vann. Det var for 17 år siden det ble gjort sist. Man tapper ikke vannet for å kontrollere om flisene sitter godt på veggene".

Anbefaler tømming hvert femte-syvende år for private bassengeiere

Men det gjør man faktisk! Hvis man eier sitt eget basseng, tapper man jevnlig ut vannet og fyller i nytt. I den forbindelse sjekker man også om fliser er løsnet, slik at man fester disse på nytt. 

Hvor ofte skulle det vært gjort? Jeg googlet litt, og fant følgende informasjon her (oversatt til norsk):

"Bassengindustrieksperter anbefaler at du bytter ut bassengvannet hvert 5. til 7. år. Siden bassengvann er utsatt for harde kjemikalier, et potensielt tøft miljø, og biologiske rester som død hud, oljer og hår, kan bassengvann ikke lenger behandles effektivt etter disse 5.-7. årene.

Bassengvann som er for gammelt eller har blitt vedlikeholdt kan også skade overflaten på bassenget. Miljøforhold kan ofte føre til hardt vann, som etter hvert vil etterlate kalsium- og mineralforekomster som lett kan skade bassengfliser og fugemasse. Å vedlikeholde bassengvannet er å foretrekke - og billigere - fremfor å reparere skadede bassengfliser og finish." 

Dette rådet om tømming hvert 5-7 år gjelder altså for private bassengeiere. Et offentlig basseng er jo enda mer utsatt for slitasjen som nevnes, og burde derfor tømmes atskillig oftere enn dette.

– Med slike sviktende vedlikeholdsrutiner av offentlig eiendom, undergraver man hele ideen om velferdsstat og fellesskap

Hilde Widerberg (Nordre Follo Sp)

Antagelig hadde det vært passende å tømme bassenget hver sommerferie, da det allikevel er tomt.

Jeg har i alle år regnet med at dette var en del av det årlige vedlikeholdsopplegget, og er i sjokk over å ha svømt rundt i en 17 år gammel suppe av klor og hår - og hudavfall fra et utall av mennesker.

Med slike sviktende vedlikeholdsrutiner av offentlig eiendom, undergraver man hele ideen om velferdsstat og fellesskap. 

Her kan du også lese kommunens tilsvar i saken: Vannet i Sofiemyrhallen skiftes fem ganger årlig

Demokrati og medvirkning i Nordre Follo

Snakk med ordføreren

Har du noe du gjerne skulle ha snakket med ordføreren om? Benytt sjansen når ordfører Hanne Opdan er på besøk i biblioteket på Kolbotn lørdag 1. februar. Eventuelt kan du be ordføreren om taletid i kommunestyret, men husk at offentlig spørretid må meldes inn skriftlig fire arbeidsdager før møtedagen. Les hele saken

Nyheter Sofiemyr skole

Skal lete mer etter fuktskader

– Det pågår kontinuerlig tiltak for å håndtere avvikene på Sofiemyr skole, men siden det ikke er klare indikasjoner for hvor problemene ligger, må vi gjøre utvidede bygningstekniske undersøkelser som å åpne opp bygningsmassen i de aktuelle områdene for å lete etter mulige kilder til muggsopp, sier virksomhetsleder for byggdrift i Nordre Follo, Hogne Haug. Les hele saken

Nyheter Prosjektet "Sommerjobb til ungdom i Nordre Follo"

Vil skaffe sommerjobb til ungdom

– Vi ser for oss at mellom 100 og 150 ungdommer i Nordre Follo trenger og ønsker seg sommerjobb i år og i årene fremover. Uten aktiv bidrag fra næringslivet i Nordre Follo krever det et årlig kommunalt budsjett på mellom 3 og 4 millioner kroner, sier nestleder i Oppegård Røde Kors, Bernd Gutbier (66) fra Kolbotn. Les hele saken

Til toppen