Debatt Storebukta-prosjektet

– Saker som dette svekker folks tillit de som skal være ansvarlige

Jeg leser til min bestyrtelse om utviklingen i saken om utslipp til Kolbotnvannet og vendingen med Fylkesmannens inngripen. Selv om jeg fortsatt har et håp om at selve utslippet ikke er alvorlig forurensning, ble denne saken nå alvorlig likevel.

I fjorten (!) dager har kommunen kjent til utslippet - som viser seg å være ulovlig på grunn av manglende søknad til Fylkesmannen. Det er snakk om et helt konkret avtalebrudd.

Les saken: Måtte stoppe utslippet til Kolbotnvannet

Kommunen beroliget avisleserne

Kommunen har imidlertid ikke klart å finne ut at utbygger manglet utslippstillatelse, men i stedet beroliget avislesere med at utslippene ikke er farlige, og at kommunen lite kan gjøre.

Les også: Kommunen lar anleggsvannet renne ut i Kolbotnvannet

Men så har altså sannheten vært at utslippene har vært ulovlige og skulle vært stoppet fra dag én. Det første kommunen skulle gjort da de oppdaget utslippet var selvfølgelig å undersøke om utslippene var søkt om, og bedt utbygger stoppe utslippene umiddelbart og fram til eventuell tillatelse var gitt.

Alle ansvarlige må være på hugget

Jeg stiller meg gladelig blant de som innrømmer at alle kan gjøre feil. Men i alt som gjelder Kolbotnvannet forventer vi mye fra ordfører og varaordfører, fra administrasjonen og fra utbyggere. Kolbotnvannet står høyt på den politiske agendaen, og vi vet at utbyggingen ved vannet utgjør høy risiko. Her må alle ansvarlige være på hugget, ha papirene i orden og følge med til enhver tid.

Les også: Så mye kloakk lekket ut fra Kolben

Igjen har vi gjennom to uker i stedet fått mer eller mindre overbevisende beroligelser fra kommunen, og vært avhengige av at Oppegård Avis tar saken. Akkurat som saken i fjor sommer om kloakkutslippene fra Kolben. 

Les også: Kloakkutslipp fra Kolben hemmeligholdt i ett år

Slike saker som dette svekker folks tillit de som skal være ansvarlige. Særlig når det gjentar seg.

 

Tvillingbyene Kolbotn og Ski

Hvor lenge skal det få være sånn?

"Jeg lurer på om ordfører Hanne Opdan og varaordfører Hans-Martin Enger har sett hvordan Jan Baalsruds plass ser ut i dag, med buskene som er ustelt og nesten fire meter høye", skriver leser Anne Elisabeth Henriksen fra Kolbotn. Les hele saken

Gjersjøelva natur- og kulturpark

Ferdig med restaureringen av ruinene etter Stubljan

Gjersjøelva natur- og kulturpark fikk i 2018 en halv million kroner av Sparebankstiftelsen til restaurering av ruinene etter en nedbrent herregård ved Hvervenbukta. Det har vært et utfordrende arbeid å bygge opp muren på nytt. Frank Westgaard fra Svartskog har gjort et formidabelt arbeid. Sjekk resultatet! Les hele saken

Til toppen