SKAL KJØRE ANNET ENN PROFF-BRETT: Helene Olafsen har bestemt seg for å legge opp. Til tross for optimisme og ny sponsorkontrakt før Sotsji-OL, stopper knærne all videre proff-satsning.
Sport
SKAL KJØRE ANNET ENN PROFF-BRETT: Helene Olafsen har bestemt seg for å legge opp. Til tross for optimisme og ny sponsorkontrakt før Sotsji-OL, stopper knærne all videre proff-satsning. (Bilde: Eskil Bjørshol)

– Det er litt trist å gi seg

Snowboard-dronningen Helene Olafsen snakker ut om valget om å legge brettet på hyllen for godt.

Oppegårds store snowboard-talent, Helen Olafsen (26), legger opp den profesjonelle karrieren, men kommer ikke til å slutte å leke seg på snøen.

– Grunnen til at jeg må gi meg er fordi jeg har hatt veldig mange skader, som gjør at jeg ikke har like bra bevegelse og er like sterk i alle posisjoner, som jeg må være, for å drive snowboard på et høyt nivå, sier Olafsen.

PS: Les portrettintervju med Helene Olafsen i papirutgaven denne uken. Der forteller hun mer om veien fra Ingierkollen til verdenstoppen, og om sitt forhold til Oppegård og slalåmbakken der alt startet!

LETT PÅ BRETT: Fra nå av blir det hobbykjøring og, åpenbart, soveromskjøring med brett for Olafsen, her fotografert hjemme.
LETT PÅ BRETT: Fra nå av blir det hobbykjøring og, åpenbart, soveromskjøring med brett for Olafsen, her fotografert hjemme. Foto: Privat

Vonde knær

Det er knærne som setter en stopper for snowboardesset. Med hele fire operasjoner på venstre kne for brusk, menisk og korsbånd, har ikke kroppen mer å gå på dersom hun skulle bli skadet igjen.

– Det er for høy risiko, skader jeg meg enda en gang kan jeg bli invalid og kanskje ikke leke med fremtidige barn. Dette var den første sommeren min på mange år uten krykker, og det å kunne bevege meg fritt uten for store smerter betyr mye for meg, sier en litt vemodig Olafsen.

Se Helene Olafsen i aksjon i bakken

– Trist

Stjernen synes det er litt trist og måtte gi seg uten å ha prestert så bra hun kunne, etter å ha viet mesteparten av livet sitt til Snowboardkjøringen.

– Det er det jeg har jobbet for, men jeg fikk aldri den kontinuiteten som jeg ville ha, fordi jeg alltid måtte begynne på nytt. Jeg har noen ting jeg gjerne skulle oppnådd og opplevd, da er det litt trist å si gi seg, jeg vet jo at jeg kan og da er det litt tungt, sier Olafsen. 

MERITTERT: Mang en gang har Helene Olafsen stått på toppen av pallen.
MERITTERT: Mang en gang har Helene Olafsen stått på toppen av pallen. Foto: Snowboardforbundet

Merittert

Olafsen har, blant annet, sølv i X-Games i 2009 og en fjerdeplass fra OL i 2010, men skulle gjerne ha oppnådd flere medaljer og seire.

– OL-medalje mangler fra merittlista. Også kunne jeg tenkt meg å vinne X-Games og World Cupen sammenlagt, før jeg gav meg, sier Olafsen.

Skal fortsatt kjøre

Hun bedyrer likevel at hun ikke legger snowboardet på hylla for godt, men at det ikke blir mer konkurrering på høyt nivå.

– Jeg blir glad av å kjøre snowboard og å være i bevegelse generelt. Jeg kommer nok ti lå være med på noen småkonkurranser her og der, men uten noen særlig skaderisiko, avslutter Olafsen.

MANGE TIMER: Utallite timer har gått med på å pusse brett, trene og konkurrere.
MANGE TIMER: Utallite timer har gått med på å pusse brett, trene og konkurrere. Foto: Snowboardforbundet

Debatt Utbygging på Myrvoll

Antropocen på Myrvoll

"Utbyggingen på Myrvoll får stå som et skrekkens eksempel, der store områder med natur er utradert rundt det som skulle og burde være en utbygging konsentrert på den gamle Trelasttomten, men som til de grader este ut over sine bredder og medførte masseødeleggelse", skriver leder for Naturvernforbundet i Oppegård, Mariella Nora Isabella Filberg Memo, i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Til toppen