PÅ TVERS AV RELIGION: Noen utvalgte fra familien Malik og Shah. Fra venstre: Amman Ahmed, sokneprest Anders Johansen, Asim Malik, S. Najiya Anwer, Aira Adeel, Khalid Mahmood, Ehsan Ahmed, Yasir Malik, og Adeel Azhar. Sammen feiret familien id i Greverud kirkes lokaler. (Sokneprest Johansen er ikke en del av familien.)
Nyheter
PÅ TVERS AV RELIGION: Noen utvalgte fra familien Malik og Shah. Fra venstre: Amman Ahmed, sokneprest Anders Johansen, Asim Malik, S. Najiya Anwer, Aira Adeel, Khalid Mahmood, Ehsan Ahmed, Yasir Malik, og Adeel Azhar. Sammen feiret familien id i Greverud kirkes lokaler. (Sokneprest Johansen er ikke en del av familien.) (Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr)

Feiret id sammen - i kirken på Greverud!

Muslimenes viktigste dag ble feiret i Greverud kirke.

På mandag samlet samlet hele Akershus-familen Malik og Shah seg til årets største feiring. Familien er av den muslimske trosretningen Ahmadiyya, og har feiret id i kirken siden 2004.

Medmenneskelighet

Sokneprest Anders Johansen synes det er viktig å vise toleranse og at man kan samles på tvers av religioner.

– Når de ikke har sin egen moské her i Oppegård, er de hjertelige velkomne i kirken, smiler han, og legger til:

– I disse tider er det spesielt viktig å vise medmenneskelighet og åpenhet. Det er viktig å kunne samarbeide på tvers av tro.

Familien, og mange andre muslimer, var tidligere på dagen i moskeen på Furuset i Groruddalen i Oslo og leste id-bønn. Selve festen ble holdt med familie, mat, pene klær og gaver i underetasjen i Greverud kirke.

LES OGSÅ: Sokneprest Anders Johansen: - Tror med dem som har gått før meg

TAKKNEMLIGE: Fetter og kusine Asim Malik og Najiya Anwer synes det er flott å få lov til å feire årets viktigste dag i kirken.
TAKKNEMLIGE: Fetter og kusine Asim Malik og Najiya Anwer synes det er flott å få lov til å feire årets viktigste dag i kirken. Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr

En måneds faste

– Under ramadan kjenner vi hvordan det er å gå lenge uten å spise eller drikke. Dette gjør oss svært takknemlige, og minner oss om at det er mange i verden som sulter, forklarer Najiya Anwer.

– Vi ber mye, og dermed får jeg god tid til å tenke. Etter hver ramadan har jeg blitt et litt bedre menneske, smiler hun.

I kirken siden 2004

– Vi blir vel rundt 35 stykker til slutt, sier Asim Malik. Familien har ofte leid dette lokalet, både i forbindelse med id, men også andre markeringer, som for eksempel kvinnedagen.

– Ja, vi har feiret id og andre fester her nesten hvert år siden 2004, og vi synes det er så flott å kunne samarbeide på tvers av tro, sier Syeda Bushra. De fleste i familien kommer fra Pakistan, og noen er født i Norge.

– Vi elsker Norge, føler oss velkomne og som en del av samfunnet. Her har vi rettighetene vi savnet i Pakistan, og vi blir ikke forfulgt, sier Najiya.

LES OGSÅ: – Jeg gleder meg allerede! Om Marianne Mørks "Pinocchio"

PAKISTANSK: Khalid Mahmood Malik forsyner seg av koltbordet dekket av tradisjonelle pakistanske retter: naan-brød, kylling, ris, og mye mer.
PAKISTANSK: Khalid Mahmood Malik forsyner seg av koltbordet dekket av tradisjonelle pakistanske retter: naan-brød, kylling, ris, og mye mer. Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr

Ahmadiyya

Mange ahmadiyya-muslimer kommer til Norge som religiøse flyktninger fra land som Pakistan, Algerie og Indonesia. Retningen aksepteres ikke blant mange muslimer, hovedsakelig de tror at Jesus ikke døde på korset, men døde en naturlig død. Og at den messias alle venter på har ankommet.

LES OGSÅ: Fant eksplosiver på Greverud torg

Hva er id/eid?

Id al-fitr

  • Muslimsk, religiøs fest for å feire avslutningen av fastemåneden ramadan
  • Kalles også id al-saghir («den lille høytid» på arabisk), eid-ul-fitr, eller bare id/eid, som betyr høytid eller fest
  • Man ønsker hverandre «eid/id mubarak»
  • Id varer i tre dager

    Kilde: SNL.no

Nyheter Leirskole i Oppegård

Jubler for gratis leirskole

Fra 1. august 2019 er det nå blitt lovfestet at alle elever i Norge har rett til gratis leirskole. Det betyr at alle skolene, inkludert skolene i Oppegård kommune, ikke skal ha innbetalinger eller gaver til leirskole fra foreldrene allerede fra denne høsten. Les hele saken

Debatt Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019

The Return of the Skolebibliotekar?

"I valgtabellen i ukens Oppegård avis viser det seg å være et tydelig flertall for bemannede skolebibliotek. Det gjør meg hoppende glad!" skriver Hans Martin Enger, bibliotekar på Oppegård bibliotek og første kandidat for Nordre Follo MDG, i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Til toppen