VÅRLIGE RÅD: Er det noe disse damene har peiling på, så er det blomster! Åse Hoff og Elin Rustad gir deg sine råd.
Hus og Hage
VÅRLIGE RÅD: Er det noe disse damene har peiling på, så er det blomster! Åse Hoff og Elin Rustad gir deg sine råd. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

Blomstertips som fryder

Sol ute, sol inne, blomster overalt å finne! Vi vil gjøre det fint ute, men hvilke planter skal man velge? Frune Fryd og Gaven gir deg sine beste tips.

– Vi vil anbefale folk nå som det fortsatt er ganske kjølig på natten, og varmt på dagen, å velge planter som tåler litt nattekulde hvis de vil pynte ute, forklarer Elin Rustad og Åse Hoff.

De anbefaler planter som lyng (det er visstnok favoritten, for den tiltrekker seg humler så lett!), stemor, perleblomst, påskelilje og andre løkblomster som tulipaner og ruteliljer.

Les også: 10 frydefulle år!

De påpeker likevel at blomstene bør tas inn om natten, selv om de overlever kulden ute. Dette er også blomster du kan først ha inne på stuebordet, før du så planter dem ut.

– Vi blir alle så ivrige på våren, men pass på temperaturen, advarer ekspertene.

Saken fortsetter under bildet. 

VARIER: Man kan variere i høyde med plantene, og for eksempel kjøpe et lite tre og sette i potte. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Grønt er skjønt

Siden planter er en stor del av interiøret i våre hjem, har blomster-fruene et par tips og triks på lager. Ett av dem er å variere høyde på plantene.

– Ha gjerne små trær i krukker ved side av planter av mindre høyde, det gir fine dimensjoner, sier Elin Rustad.

Les også: Bli med inn i Kolbotn Hage

Ellers kan man forsøke å la fargen på veggen spille på lag med fargen på plantene, eller bestemme seg for hvilke størrelser på planten man ønsker. Kanskje du bare vil ha store, grønne blader?

I år som i fjor, så er planter med store, grønne blader fortsatt veldig trendy.

– De er relativt enkle å ta vare på, og fyller mye rom. I tillegg produserer de frisk oksygen som er bra å ha i stuen, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

GRØNT OG STORT: Store, grønne blader var in i fjor, og trenden fortsetter i år også. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Den hellige humla!

Hoff og Rustad har satt lyng ved inngangen til butikken, og den er full av humler!

– Å, se her!

Hoff nærmest løper til lyngen for å se på humlene. Flere humler og vepser flyr inne i den lilla lyngen og sanker nektar.

Les også: Det er hva vi kaller en smak av lokal honning

– De er så viktige! Folk burde plante planter med mye nektar slik at humlene trives, for eksempel lyng, julerose, påskelilje eller stemorsblomst. Vi burde hatt insektshotell her, sier hun ettertenktsomt.

LYNG-LOVE: Åse Hoff nærmest løper til lyngen som står ved inngangen og blir såå glad når hun ser hvor mange humler som har samlet seg nedi der. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

– Ingen trussel for miljøet

Kjemikaliene i vedlikeholdsmidlene som kommunen bruker for å vaske og polere plastisbanen er skadelige og giftige for liv i vann, ifølge produktbeskrivelsen fra leverandøren. Kommunen skriver at midlene fortynnes i vann til en slik grad at de ikke utgjør skade for miljø. Les hele saken

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

– Skiftende vær skaper ujevnheter på underlaget

Bare to uker etter åpningen måtte plastisbanen på Kolbotn repareres og stenges. "Vanskelige værforhold. Vi oppfordrer til ikke å bruke banen. Skiftende vær skaper ujenvheter på underlaget", informerte kommunen mandag morgen. Les hele saken

Til toppen