HANNE KAN HAGE: Hanne Skancke Svensson på Tårnåsen har en liten hage utenfor sitt rekkehus, men det er nok til å skape ro - og liv! Her viser hun et tre som har fått knopper.
Hus og Hage
HANNE KAN HAGE: Hanne Skancke Svensson på Tårnåsen har en liten hage utenfor sitt rekkehus, men det er nok til å skape ro - og liv! Her viser hun et tre som har fått knopper. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

Hannes hagetips

Hage-eksperten Hanne Skancke Svensson fra Tårnåsen gir oss sine beste beskjæringsråd - og litt til!

Snøen forsvinner, og solen kommer! Snart er det bare farger å se her i Oppegård, og de som skal ha mesteparten av den æren, er blomstene.

Riktig beskjæring kan sørge for flott vekst, og vi får vite hvordan.

Beskjær nå

– Egentlig er det litt for sent for å beskjære nå, for man skal ikke beskjære dersom busken har begynt å «våkne til liv». Da må man heller vente til juli. Men hvis busken din ikke har fått knopper, kan du beskjære den nå, sier hageekspert Hanne Skancke Svensson fra sin lille rekkehus-hage på Tårnåsen.

Saken fortsetter under bildet.

LUFTIG: Her har Hanne fjernet de nederste greinene for å skape luft, lys og løft. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Rydd - men ikke for tidlig

Sckanke Svensson ser at mange blir veldig ivrige når våren kommer, og begynner å fjerne dødt løv fra hagen for tidlig.

Les også: Lag din egen gangsti

– Det døde løvet fungerer som en dyne for de små spirene under, og hvis du tar det bort for tidlig, gjør du spirene under sårbare. Vent litt med ryddingen til den strenge nattekulden er over, anbefaler hun.

Saken fortsetter under bildet.

IKKE BLI FOR IVRIG: – Det er mange som rydder for tidlig, sier Hanne. Hun anbefaler folk å vente til det ikke lenger er fare for streng nattekulde, for når du fjernet det døde løvet, fjerner du også beskyttelsen. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Slik beskjærer du

– For det første burde du fjerne de nederste greinene for å gi luft og lys til busken. Hvis veksten er for tett, kan det utvikle seg sopp. I tillegg gir det hele busken et realt løft, forklarer hun.

Hvis man synes det blir for nakent ved bakken, kan du alltids plante noen stauder.

Foryngelsesbeskjæring

Hvis du har et gammelt og ustelt tre, bør du sette i gang med foringelsesbeskjæring. Det innebærer at du fjerner en tredjedel av treet over tre sesonger, og dermed har fornyet treet fullstendig.

– Det er et tålmodighetsprosjekt, men det funker, sier hun.

Les også: Blomstertips som fryder

Kutt en tredjedel av grenene av helt ned ved roten, men ikke så langt ned at du ikke ser grenen lenger. Treet vil kompensere for det den mister, og dermed produsere nytt.

KNOPP: Dette er en knopp! Altså en liten spire på treet. Du må ikke beskjære hvis knoppene har svulmet. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr
 

Nyheter Storebukta-prosjektet

– Kjører anleggsvannet fra Storebukta til Vestby

Etter krav fra Fylkesmannen ble det langvarige utslippet fra Storebukta-prosjektet til Kolbotnvannet stoppet onsdag forrige uke. Utbyggeren kjører nå anleggsvannet fra Storebukta til en lanbrukseiendom i Vestby hvor vannet oppbevares i en tett tank. Les hele saken

Nyheter Prisøkning fra 27. januar

Ruter øker billettprisene

Førstkommende søndag kommer den årlige prisendringen fra Ruter som innebærer en prisøkning på de fleste billettyper. Samtidig endres aldersgrensene for barn og ungdom slik at barn under seks år reiser gratis og ungdom betaler barnebillett frem til fylte 18 år. Les hele saken

Til toppen