TENK AT HER JOBBET DET FOLK: Inne i gruven ligger det fortsatt arbeidsredskap og spor etter gruvedriften.
Kultur
TENK AT HER JOBBET DET FOLK: Inne i gruven ligger det fortsatt arbeidsredskap og spor etter gruvedriften. (Bilde: Bjørn Eilert Eriksen)

I flaggermusenes skygge

- Dere er heldige, for dette er siste helgen Romsåsen gruve er åpen i år. Nå tar flaggermusene over, og gruven åpner ikke igjen før i mai 2017.

- Dere er heldige, for dette er siste helgen Romsåsen gruve er åpen i år. Nå tar flaggermusene over, og gruven åpner ikke igjen før i mai 2017. 

Slik ønsket guiden, Unni Andresen, medlemmer av Oppegård Historielag sist lørdag velkommen til den restaurerte nikkelgruven i Romsåsen, lokalisert nord for Askim.

Flaggermusene kommer vi forøvrig tilbake til.

PS! Saken fortsetter under bildet!

GJENÅPNET: Gruppen på vei inn i gruven som i mange år var lukket etter at eieren Hafslund sprengte overhenget, for å sikre seg mot ulykker. Etter nyåpning er det lagt inn lys.
GJENÅPNET: Gruppen på vei inn i gruven som i mange år var lukket etter at eieren Hafslund sprengte overhenget, for å sikre seg mot ulykker. Etter nyåpning er det lagt inn lys. Foto: Bjørn Eilert Eriksen

 

Startet i 1866

FREDET: Kulegabbro, populært kalt «potetsteinen», er nå fredet.
FREDET: Kulegabbro, populært kalt «potetsteinen», er nå fredet. Foto: Bjørn Eilert Eriksen

Hennes hjertebarn, Nikkelgruven i Romsåsen, er Askims første virkelige, industrielle virksomhet og ble startet i 1866.

Gruven holdt liv i mange familier, både med uttak av mineraler, hestetransport til hovedstaden og ringvirkninger for familiene og handelsstanden.

Nå er det gjort en kjempejobb med å åpne gruvene for almennheten. De er blitt et yndet reise-, informasjons- og undervisningsmål for mange grupper.

Før Oppegård Historielag la turen til Nikkelgruven hadde Unni Andresen tatt imot 41 grupper og med nok en gruppe dagen etter historielagets besøk blir totalen 43 omvisninger for nesten 1000 personer denne sesongen.

Godt informasjonsmateriell

INFOVEGGER: Gode plansjer viser gruvehistorien og gir et godt innblikk i virksomheten.
INFOVEGGER: Gode plansjer viser gruvehistorien og gir et godt innblikk i virksomheten. Foto: Bjørn Eilert Eriksen

Den restaurerte Nikkelgruven er utstyrt med informasjonsmateriell i alle tre drivenivåer, et materiell som gir et godt innblikk i gruvedrift på 1800-tallet. Håndboring, svartkrutt, håndlasting og utkjøring av malm/stein i trillebor, er nøkkelord.

Selv om driften kun pågikk i 10-årsperioden 1866-1876, med 100 mann i gruven på det meste, ble det bygd opp et helt samfunn i nærområdet på Brakkesletta. De første årene ble råmalmen fraktet med hest og vogn til Christiania for videre bearbeiding. Siden, fra 1873 ble malmen fraktet en kort strekning ned til Glomma og Roms Nikkelverkets Smeltehytte.

Totalt ble det tatt ut ca. 13.200 tonn nikkelholdig malm fra Romsåsen Gruver.

 Restaureringen

GOD OVERSIKT: Inne i gruven får du forklart hva som fantes og finnes her inne.
GOD OVERSIKT: Inne i gruven får du forklart hva som fantes og finnes her inne. Foto: Bjørn Eilert Eriksen

 Gruvesystemet består av en øvre- og nedre hovedplan med mange stoller og synker. Det er forbindelse med en 17 meter dyp sjakt som nå benyttes for klatring (rappelering), og under disse nivåene er det et fjerde vannfylt nivå som skal undersøkes.

Inne i gruvene er det laget en praktfull Gildehall, og man har selve «Katedralen» hvor det nå er bygd klatrevegg. Det er lagt inn lys, og nivåene er tilgjengelige med trapper.

I tillegg til barnehager, speidere- og andre grupper tar gruven også imot bryllups- og dåpsselskap. Selv om det går rykter om lokalt spøkelse, har trolig ingen sett det ennå.

Oppegård-tilknytning 

DRIVENDE KRAFT: Anders Zakariassen Dahl var den drivende kraft i Romsåsen Nikkelverk, men han eide i sin tid også Ringnes Skysstasjon og Tyrigraven.
DRIVENDE KRAFT: Anders Zakariassen Dahl var den drivende kraft i Romsåsen Nikkelverk, men han eide i sin tid også Ringnes Skysstasjon og Tyrigraven.

Det som gjorde besøket ekstra interessant for Oppegård Historielag, kan besvares med navnet Anders Zakariassen Dahl som drev Rom Nikkelverk og en tid var verkseier. Han kom fra Sør Odal, men på sin vei mot Askim og nikkelverket drev han også skysstasjonen Ringnes ved Gjersjøen, og han eide Tyrigraven.

Og så var det flaggermusene da. Når kulda setter inn trekker også flaggermusene inn, senker kroppstemperaturen ned mot 0-grader og starter vintersøvnen. I Romsåsen Gruver er temperaturen stabilt kald. Da er det viktig at flaggermusene ikke blir forstyrret av lyder, og at de får ro til våren kommer.

SKREMMENDE: Tegningen viser at flaggermusens kontrafei kan skremme de fleste.
SKREMMENDE: Tegningen viser at flaggermusens kontrafei kan skremme de fleste.

I opplysningsmateriellet pekes det på at åtteav landets 13 flaggermus-arter er lokalisert ved Romsåsen Gruver.

For å være på den sikre siden stenges derfor gruven i flaggermusenes vintersøvn fra oktober til mai.

 Og hvor mange flaggermus lokaliserte man så siste år i den grundige tellingen som foregår?

Historielagets gjettekonkurranse varierte fra femti til 20.000.

Fasit: Åtte flaggermus.

 Forstå halvårsstengningen, den som kan. 

Konklusjon, en meget interessant lørdagsutflukt hvor man også fikk demonstrert hva Mor Norge gjør for truede dyrearter.

TAKK FOR OSS: Og etter den interessante omvisningen fulgte deltagerne fotografens ønske om å heve blikket.
TAKK FOR OSS: Og etter den interessante omvisningen fulgte deltagerne fotografens ønske om å heve blikket. Foto: Bjørn Eilert Eriksen

Nyheter

Vil redusere åpningstiden for lokal daglegevakt i Oppegård

Åpningstiden for daglegevakten i Oppegård kommune foreslås redusert med fire timer per døgn. Fra klokken 16:00 til klokken 08:00 i hverdager blir du henvist til Ski kommunale legesenter. Les hele saken

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

Kommunen kjøpte ulovlige midler til vedlikehold av plastisbanen

Kommunen har kjøpt to typer vedlikeholdsmidler for å vaske og polerere plastisbanen med. Etter en drøy måned viser det seg at begge midler er ulovlige. Kommunen stanser nå vedlikehold av plastisbanen. Les hele saken

Til toppen