HEDRER OLAF FRA ØSTLI: Ekteparet John Vedde og Tone Holte skal fremføre elleve sanger fra boken "Olafs sangskatt".

Kultur Myrvoll 100 år

HEDRER OLAF FRA ØSTLI: Ekteparet John Vedde og Tone Holte skal fremføre elleve sanger fra boken "Olafs sangskatt".

Allsang på Myrvoll

Lokale visesangere Tone Holte og John Vedde sørger for formidling av lokale sangskatter fra gamle dager, og garanterer god stemning på lørdag når Myrvoll feirer 100 år.

– Viste du at det lå en husmannsplass der dagens Østli skole ligger? Her bodde Olaf (1896-1985) og han skrev ned de sangene han husket best fra sin oppvekst i vårt område. Elleve av disse sangene skal vi synge under hovedarrangementet "Myrvoll 100 år" på Fjelltun lørdag klokken 13:30, sier ekteparet Tone Holte (59) og John Vedde (64) fra Greverud.

Videre byr de på et potpurri med gamle sanger om Myrvoll, skrevet av tidligere Myrvoll-beboere.

– Da blir det allsang! Vi garanterer god stemning! sier de to.

Les også: – Bli med å feire Myrvolls 100 år

"Olafs sangskatt"

"TONETRALL": John Vedde, Tone Holte og Bjørg Rønsen underholdte mye rundt omkring i Follo som sanggruppen Tonetrall (1997-2005).

Ekteparet Holte og Vedde har i mange år jobbet med lokal historie og lokal sangtradisjon. I 1997-2005 sang de i "Tonetrall" sammen med Bjørg Rønsen. «Tonetrall» var en lokal sanggruppe som sang gamle Follosanger og underholdte mye rundt omkring i Follo.

Gjennom årene har Tone Holte samlet mange gamle sanger sunget i Follo. Det største bidraget kom likevel fra Bjørg Rønsens far, Olaf Kristiansen.

– For cirka 20 år siden viste Bjørg meg en gammel, håndskrevet visebok til faren sin. Han var en lokal gutt fra husmannsplassen på Østli. Før Olaf døde i 1986 hadde han skrevet ned alle sangene han husket fra barndommen og ungdommen sin. Repertoaret viste også hva vanlig folk fra Oppegård sang på denne tiden (1900-1935). Gjennom Bjørg og disse sangene lærte jeg mye om min lokal historie, sier Holte.

Utdraget fra Olafs materiale ble forøvrig boken "Olafs sangskatt", som Tone ga ut i 2003.

FOR OVER 100 ÅR TILBAKE: Husmannsplassen på Østli. Her vokste Olaf Kristiansen (1896-1985) opp. Illustrasjon: Olav Skogseth

"Olaf sang gjerne på fest, forteller barna hans. De husker hvordan de mang en sen lørdagskveld våknet opp av at naboer eller familiemedlemmer banket på hos dem. Om så Olaf og kona Hjørdis hadde lagt seg, så varte det ikke lenge før Olaf var i kjelleren og hentet rabarbravin. Så gikk sangen lystig rundt bordet ut i de små timer."

Kilde: Et utdrag fra "Olafs sangskatt. Livet på Greverud i gamle dager", av Tone Holte, side 10.

Bidro mye lokalt

– Olaf var en lokal snekker og byggmester, og var sentral med å bygge Myrvoll og Greverud. Han sprengte ut tomtene, lagde veier, murte gråsteinsmurer og piper, og bygde mange av husene i kommunen. Olaf sang kun til husbruk, men han var opptatt av å ta vare på sangene, slik at hans barn og barnebarn kunne huske disse, sier Holte.

Visste du forresten at Marens vei, som går ned til Øsli skole, er oppkalt etter Olafs mor, Maren Ludvige? En av SFO-avdelingene på Øsli skole heter Piril, oppkalt etter hesten til Olafs familie.

EKTEPARET KRISTIANSEN: Hjørdis og Olaf Kristiansen fra Østli. Foto: Bjørg Rønsen

 

Les også: Siste sjanse for mimrekveld

Vikinger og visesanger

Ekteparet fra Greverud er veldig glad i å synge og John er aktiv med i amatør teatergruppen "Drøbak studiescene". De spiller også, sammen med en svensk musiker, i vikingmusikkgruppen "Lyra fra Nord".

– Vi spiller vikingmusikk på gamle instrumenter, men komponert i moderne tid, sier de to.

John er amatør visesanger og gitarist. 64-åringen har i 38 år jobbet som kjemiingeniør før han pensjonerte seg.

Tone har i mange år jobbet profesjonelt med sangtradisjon, og jobber nå på Hurtigruten som formidler, blant annet av polar- og vikinghistorie. Hun har også jobbet i 13 år for den kulturelle skolesekken og var sentral i det lokale prosjektet for skolebarn, "Vikingliv på Nylenna".

Les også: Koste seg med ekte vikingdag

Debatt Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019

The Return of the Skolebibliotekar?

"I valgtabellen i ukens Oppegård avis viser det seg å være et tydelig flertall for bemannede skolebibliotek. Det gjør meg hoppende glad!" skriver Hans Martin Enger, bibliotekar på Oppegård bibliotek og første kandidat for Nordre Follo MDG, i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Debatt Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019

Da MDG kom til Oppegård

"Oppegårds innbyggere skrev historie ved forrige lokalvalg: Ved siden av å stemme MDG frem som tredje største parti, ble De Grønne for første gang representert i kommunestyret. Dette er noen av våre viktigste bidrag siden", skriver Jens Nordahl, gruppeleder for Oppegård MDG, i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Debatt Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019

Alle unger skal få være med

"Over 850 barn i Nordre Follo kommune vokser opp i en familie med vedvarende lavinntekt. Det er på tide med en skikkelig nasjonal dugnad mot fattigdom, den jobben begynner i vår kommune", skriver Elin Skifjell, første kandidat i Nordre Follo SV. Les hele saken

Til toppen