VIKTIG: Marianne Müller er med på å gjøre det enklere for voksne og barn å snakke om seksuelle overgrep - på et klart og tydelig språk. Nå er serien belønnet med Prix Jeunesse-nominasjon.
Kultur
VIKTIG: Marianne Müller er med på å gjøre det enklere for voksne og barn å snakke om seksuelle overgrep - på et klart og tydelig språk. Nå er serien belønnet med Prix Jeunesse-nominasjon. (Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr)

Anerkjennelse i verdensklasse

Animasjonsserien "Kroppen min eier Jeg" er nominert til verdens eldste og mest prestisjefylte konkurranse for barne- og ungdomsprogrammer: Prix Jeunesse.

«Kroppen min eier Jeg» er en animert dokumentarserie som skal gi barn i 6-8 årsalderen kunnskap om kropp, grenser og seksuelle overgrep.

Bak kulissene står Marianne Müller fra Tårnåsen sammen med kollega Trond Jacobsen, og nylig fik de vite at de er nominert i kategorien beste ikke-fiksjon for barn 0-6 år i den prestisjefylte verdensomspennende konkurransen Prix Jeunesse.

Les også: – Viktig at barn får vite om dette

– Det er utrolig spennende, hele verden er jo med på dette. Å bli nominert er en anerkjennelse av vårt arbeid, og kvailteten på filmene våre. Den vil også kunne være en døråpner som kan hjelpe filmene ut i verden, sier Müller.

Saken fortsetter under bildet. 

SKAPER: Marianne Müller bor på Tårnåsen, og er regissør og manusforfatter. Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Internasjonalt publikum

Filmene er nå innlest på engelsk av skuespiller Elwin Bradshaw, som også faktisk bor på Kolbotn. De skal også leses inn på samisk, og er døvetolket av NRK.

De er produsert av Bivrost film i samarbeid med Redd Barna, NRK Super og Landsforeningen mot seksuelle overgrep.

Les også: Lærerikt og kleint

– At serien vår er nominert viser at man kan lykkes med å lage filmer om dette vanskelige temaet, selv for små barn. Seksuelle overgrep mot barn er tabubelagt i mange land, og derfor får de fleste barn lite eller ingen informasjon om kropp og grenser. Jeg håper at filmenes enkle og tydelige språk kan bidra til å gjøre tematikken lettere å snakke om, sier Müller.

Saken fortsetter under bildet. 

NOMINERT: «Kroppen min eier Jeg» er nominert i kategorien beste non-fiction for barn 0-6 år. Foto: Bivrost Film

Sør-europeere overrasket

Müller forteller at filmene er blitt vist til kolleger i sydligere europeiske land, og at mange blir overrasket over hvor tydelig budskapet i filmene er.

Les også: Med filosofi som terapi

– De blir litt satt ut. Mange snakker gjerne rundt grøten om slike ting, men våre serier sier det rett ut. For at barn skal kunne forstå hva seksuelle overgrep er, tror jeg vi må tørre å fortelle ting mer direkte, si helt konkret hva som er lov og hva som ikke er lov, sier hun.

Etter at filmene ble vist på NRK Super i høst, forventet Müller og Jacobsen en større debatt, men det har gått ganske knirkefritt.

– Vi hadde forventet en debatt, en motkritikk, men vi har egentlig bare fått positiv respons, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

VIKTIG: Marianne Müller er med på å gjøre det enklere for voksne og barn å snakke om seksuelle overgrep - på et klart og tydelig språk. Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Prix Jeunesse

Prix Jeunesse er en internasjonal TV-festival som arrangeres av tysk fjernsyn, EBU (Den europeiske kringkastingsunion) og UNESCO.

Den ble stiftet i 1964 og har siden den gang blitt kjent som en festival som fremhever og verdisetter kvalitet på fjernsyn for barn og unge.

I år arrangeres den fra 25 - 30 mai, og er den 28. Prix Jeunesse International-festivalen, og holdes i Munchen i Tyskland.

Les også: Gjev pris til folkelig aksjon

– Jeg gleder meg til å se mange gode barneprogrammer, sier Müller.

Prix Jeunesses nominasjoner består at seks kategorier, fiksjon og ikke fiksjon i aldersgruppene 0-6, 7-10 og 11-15 år.

Kroppen min eier Jeg/My body belongs to me er en av 95 finalister valgt ut av 394 (!) påmeldte programmer.

Fakta

  • «Kroppen min eier Jeg» er nominert til Prix Jeunesse.
  • Det er verdens eldste og mest prestisjefylte konkurranse for barne- og ungdomsprogrammer.
  • Serien er på fire episoder og ble vist på NRK Super i fjor høst.
  • Det er seks kategorier, fiksjon og ikke-fiksjon i aldersgruppene 0-6, 7-10 og 11-15 år.

Debatt Vann og avløp

Vann til besvær

"Vi ber ordfører Thomas Sjøvold om å opplyse innbyggerne om hvor mye det vil koste å oppgradere VA-nettet i Oppegård til det samme nivået som i Ski? Han kan gjøre det enkelt ved å omregne det til antall svømmehaller", skriver Gunnar Sveen fra Kolbotn på vegne av bevegelsen OppegårdsVenner. Les hele saken

Nyheter Algeoppblomstring i Gjersjøen

Skal sjekke om drikkevannet vårt er trygt

Endelig svar på om det er cyanobakterier i Gjersjøen og hvilken type cyanobakterier det er vil først foreligge i midten av uken. "Ved tydelig vannblomst eller påviste algetoksiner må det nedlegges forbud mot bruk av vannet som drikkevann, til matlaging og til bading", ifølge Folkehelseinstituttet. Les hele saken

Til toppen