NY BOK: Forfatterne Sigri Sandberg og Anders Bache har skrevet boken «Polar kjærlighet». Søndag lanserte de boken i Roald Amundsens hjem på Svartskog.
Kultur
NY BOK: Forfatterne Sigri Sandberg og Anders Bache har skrevet boken «Polar kjærlighet». Søndag lanserte de boken i Roald Amundsens hjem på Svartskog. (Sigbjørn Vedeld)

Avslørte ukjent Amundsen-historie

Det er skrevet bøker og laget film om Roald Amundsen. Likevel er det nå oppdaget en ukjent kjærlighetshistorie.

Sist søndag var det duket for boklansering i vaktboligen på Uranienborg, hjemmet til Roald Amundsen helt nede i sjøkanten på Svartskog. Forfatterne Sigri Sandberg og Anders Bache fortalte om sin nye bok Polar kjærlighet, en utgivelse hvor de forteller om polarheltenes kjærlighetsliv.

Starten på boken tar for seg syv til nå ukjente brev mellom en ung Roald Amundsen og jenta Kamilla Schiørn.

– Det er en veldig ungdommelig kjærlighetshistorie og veldig uskyldig. Likevel må det ha vært noe ettersom Amundsen tok vare på brevene resten av sitt liv, forteller Sigri Sandberg.

Uoppdaget skatt

Anders Bache er fagkonsulent ved Follo Museum og jobber mye i hjemmet til Amundsen. Det var han som ble tipset om brevene.

– De lå i en liten svart portemonné. Det er helt fantastisk at vi fortsatt kan komme over uoppdagede skatter knyttet til Amundsen. Det er fortsatt mye fra hans liv som ikke er dokumentert, forteller Backe.

Svarte ikke?

De syv brevene er skrevet av en ung jente, til en enda yngre gutt. Det første brevet er fra januar 1884. Da var Amundsen 11 år gammel, Kamilla fire år eldre.

(Saken fortsetter under bildet)

UNG KJÆRLIGHET: Roald Amundsen var bare elleve år gammel da han fikk første brevet fra Kamilla Schiørn. Hun var fire år eldre.


«Nu har jeg arbeidet silkepungen færdig til dig kjæreste Roald, og jeg haaber du ikke vil forsmaa den»,
skriver Kamilla i ett av brevene, som alle er gjengitt i boken. Brevene fra Amundsen til henne er ikke funnet, men forfatterne tror at Amundsen kanskje har sluttet å skrive til henne. I det siste brevet fra august 1886 skriver Kamilla:

«En ny kjæreste maa jeg vel ogsaa önske dig! Mig har du nok sent glemt, thi du har ikke svaret paa mit sidste brev, men du har vel havt det travelt.»

Forfatterne har funnet ut at Kamilla giftet seg og fikk først tre barn. Hun ble tidlig enke, men giftet seg på nytt. Med sin andre ektemann fikk hun sitt fjerde barn. Kamilla døde i 1952, 84 år gammel, og som forfatterne skriver mot slutten av kapittelet om Amundsen:

«Roald Amundsen giftet seg aldri, men forelsket seg stadig. De mest kjente romansene var dem med Sigrid Castberg, Kristine Elisabeth Bennett og Elisabeth Magids. Flere har opp gjennom tidene hevdet at de er etterkommere av Roald Amundsen, men det er ennå ingen som har klart å bevise det.»

Nyheter Protestaksjon mot fjerning av busslommer

– Forventer at galskapen i Sønsterudveien stopper så snart som mulig

Nå har Eirik Storjordet (71) fra Kolbotn levert inn en bunke med over 600 underskrifter fra innbyggerne som ønsker å stoppe fjerning av busslommene i Sønsterudveien og Kongeveien. Både kommuneledelsen, fylkesordføreren og samferdselsministeren er nå informert om protestaksjonen i Oppegård. Les hele saken

Nyheter Rådmannens budsjettforslag

– Hva skal kirken bruke alle disse millionene til?

Oppegård Avis har fått flere henvendelser fra lesere etter saken om rådmannens forslag om kutt innen kultur, samtidig som det foreslås å bevilge rundt 100 millioner kroner til kirken i planperioden 2020-2023. Det viser seg at mesteparten av det kommunale tilskuddet til kirken er til å dekke lønnsutgifter. Les hele saken

Til toppen