IDYLLISK: Det er dette som ønsker deg velkommen når du svinger inn til Søndre Oppegård, kjent som Gården på Svartskog. PS: Dette er ikke en besøksgård, og du kan ikke bare "stikke innom". (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
SOMMER PÅ JORDA: Ja, det er bare mai, men man skulle tro det var midt i juli. For et vær det har vært denne måneden! (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
KROKKUS: Hils på Krokkus, en åtte år gammel sau (for de som ikke er kjent med sauer, det er ganske gammelt). Hun er en av de som har fått leve. – Hun er så snill og god, og barna elsker henne, sier Kristin Hammer Aukrust. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
PÅ GÅRDEN: Hilde og Kristin Hammer Aukrust tar oss med inn på gården sin. Med på følget kom en kosesyk, liten katt. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
MATMOR: Våren betyr lamming, og de fleste er kommet til verden nå. Her er det et lite nøste som er sulten. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
SAUEFLOKK: De var ekstremt ivrige, denne saueflokken, da vi gikk ut på engen for å hilse på. Ikke mye redde, disse sauene her! (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
FOR EN DAG: Solen skinte, sauene brekte og alt var idyllisk. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
KJÆRLIGHET: Sauebonde Kristin viser mye kjærlighet for dyrene. Selv om de skal slaktes og bli til mat, er hun ekstremt opptatt av dyrevelferd, og en bærekraftig og forsvarlig gårdsdrift. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
BONDEROMANTIKK: Kristin og Hilde Hammer Aukrust - og en ullete, nysgjerrig krabat, sammen i solen på engen. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
BØNDER: Kristin og Hilde er kommunens eneste fulltidsbønder. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
ULLETE OG KJÆRLIG: Kristin og Hilde bak Krokkus. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
IKKE BARE SAU: På denne gården er det mange dyr! Kyr, griser, kalkuner, hunder - og en katt. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
NESTEN NY: Denne lille kalven har akkurat lært seg og gå, og hopper litt ustødig bort til de andre kyrne. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
ØSTLANDSK RØDKOLLE: Disse kyrne er av rasen Østlandsk Rødkolle, som de siste ti årene har vært utrydningstruet. Bestanden er nå oppe igjen. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
NY LÅVE: De har laget ny låve/nytt fjøs, og det har mye å si for dyrene. Her kan de selv velge om de vil være ute eller inne, i tillegg til når de skal spise. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
GRISEFINT: Grisene på gården nyter finværet. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
DAGSFERSK: Dette lille nøstet var bare halvannen time gammel da bildet ble tatt. Mor står og passer på, og tramper med bena. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)
ÉN ANSATT: Det er antall ansatte som jobber på gården i tillegg til Kristin og Hilde. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
NOK Å GJØRE: Gjerder skal snekres, bygg skal vedlikeholdes, griser skal slaktes, sauer skal lamme... Alt dette, i tillegg til at de har tre barn selv. Her er det nok å gjøre! (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
I SØLA DEN RULLER SEG RUNDT: I sola, også! Denne grisen avkjøler seg litt i varmen. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
GRISEGÅRD: Her går de ute som de vil, og har egne områder hvor de gjør fra seg. – Grisene er intelligente og renslige, forklarer Hilde. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
GRISEGOD: Her får Hilde en liten kos fra grisen. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
KALKUNER: Tre kalkuner spankulerer på gårdsplassen. (Bilde:  )
EGGER SEG INNPÅ: Hilde holder tre kalkun-egg av førsteklasses kvalitet. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
ALL YOU NEED IS LÅVE: Ser du teksten på låven bak Hilde og Kristi? De har flere kreative ideer, og dette er én av dem. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
246 ÅR GAMMELT: Huset de bor i er fra 1772, og det er funnet spor av at det har bodd mennesker her helt tilbake til steinalderen. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)
HER SKAL VI LEVE, HER SKAL VI BO: For et fantastisk hus! Her bor Hilde og Kristin Hammer Aukrust med tre små barn. (Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr)

Bli med til Gården på Svartskog

Drøm deg bort i idylliske øyeblikk fra bondegården.

Våren betyr liv - på så mange måter. Planter våkner til liv, og mange dyr skal føde sine små.

På Gården på Svartskog er det hovedsakelig lam og kalver som kommer til verden i løpet av april og mai måned, og vi har fått tatt en titt på både de små krabatene, i tillegg til alt annet som rører seg på gården.

Bli med og ha det gøy på landet! 

Se bildekarusell øverst i saken.

I denne saken kan du lese mer om hvordan det er å være sauebonde på Søndre Oppegård (Gården på Svartskog).

Leserinnlegg

Kommunevalget 2019 var også et personvalg – hva lærte og vil Høyre og FrP?

"Vi har ved dette valget ikke kunnet stryke kandidater, men Høyre bør ta inn over seg at velgerne ikke ønsket Høyres kandidat og at oppslutningen om partiet har sunket fra 37.5 prosent til 29.9 prosent. Thomas Sjøvold og hans partiregime i Oppegård har sin del av ansvaret for dette", skriver Gunnar Sveen fra lokalbevegelsen OppegårdsVenner i sitt leserinnlegg. Les hele saken

Til toppen