LIV MÅ BARE DANSE: Det sa Liv Steens onkel for 78 år siden. Og dét ble starten på et Liv med dans. Hun sluttet å undervise for to år siden - som åttiåring.
Kultur
LIV MÅ BARE DANSE: Det sa Liv Steens onkel for 78 år siden. Og dét ble starten på et Liv med dans. Hun sluttet å undervise for to år siden - som åttiåring. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

Dansedronningen

Liv Steen (81) har danset hele sitt liv, og hun kunne ikke tenkt seg noe annet.

Vi har skrevet mye om vår egen dansedronnings forestillinger og delt bildeserier, men hvor mye vet vi egentlig om henne?

Som lita jente trippet hun lett på tå, og onkelen hennes sa: «Liv må danse. Den jenta må bare danse.» Og det ble slik onkelen sa. Liv begynte hos den kjente Alfhild Grimsgaard som fireåring, og dermed var hennes livsløp satt:

Hun skulle danse.

Saken fortsetter under bildet. 

ET DANSELIV: Det er mentor Alfhild Grimsgaard som har vært Livs drivkraft. – Hun sa til foreldrene mine: «Liv må aldri slutte å danse». Og Liv danser fortsatt - 81 år gammel. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Læreren lo av henne

Steen mimrer tilbake til 6.-klasse i Oslo, da de skulle skrive hva de ønsket å bli.

– Jeg skrev danserinne. Lærerinnen min leste høyt, og så hånlo hun av meg, og sa: «Se her hva Liv skal bli, hun skal bli danserinne! Ha-ha!» Men hun visste ikke hva jeg gjorde etter skoletid. For barna lo ikke. De visste at jeg danset på Edderkoppen. «Skal du på Edderkoppen i kveld?» Spurte de meg. Nei, de lo ikke, forteller hun.

Les også: Helene Olafsen kan få publikumsprisen

Hun ser ut av vinduet i dansesalen sin på Kolbotn, hvor det har vært danseskole i 63 år. Rakrygget og våken i blikket.

Saken fortsetter under bildet. 

LIV MÅ BARE DANSE: Det sa Liv Steens onkel for 78 år siden. Og dét ble starten på et Liv med dans. Hun sluttet å undervise for ett år siden - som åttiåring. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

– Liv må danse

Alfhild Grimsgaard får mye av æren for Liv Steens suksess, og hun takker også foreldrene som har latt henne gjøre det hun ønsket selv. Grimsgaard sluttet å undervise som 81-åring - samme alder som Steen selv er nå.

Les også: Rampete sommerskole

– En gang fikk foreldrene mine hilse på Grimsgaard. Hun til dem: «Liv må aldri slutte å danse». Hun er drivkraften i meg, sier Steen og sender et nostalgisk blikk.

Saken fortsetter under bildet. 

MINNER: Det henger bilder av Liv Steen da hun var yngre rundt om kring i ballettstudioet. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Hadde middagen klar

Selv underviste Steen tre halvannen-timer i uken frem til hun ble 80 år (!), og startet sin første danseskole på Kampen i 1953, bare 17 år gammel.

Ektemannnen Leif Sjølie (84) fra Nesodden skal ha mye av æren for at danseskolen kunne eksistere. Liv jobbet hele dagen, og kom hjem sent om kvelden. Da hadde han middagen klar.

– Jeg har en utrolig snill og tålmodig mann, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

BALLETTSTUDIO: Liv Steens Ballettstudio ligger på Kolbotn, og har eksistert i 63 år. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

– Aldri angret

– Jeg har aldri angret. Onkel traff spikeren på hodet, smiler Steen.

Hennes karriere begynte med seks år på Edderkoppen, før hun gikk over til operaen da den startet opp, og var hele tiden elev hos Alfhild Grimsgaard, hvor hun selv ble assistent i en alder av 15. Liv Steen begynte å undervise som 15-åring. 65 år senere sluttet hun; som 80-åring.

Les også: En eksepsjonell familie

– Det har gitt meg så mye glede! Jeg vet ikke hva annet jeg skulle gjort, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

ET DANSELIV: Det er mentor Alfhild Grimsgaard som har vært Livs drivkraft. – Hun sa til foreldrene mine: «Liv må aldri slutte å danse». Og Liv danser fortsatt - 81 år gammel. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Fakta om Liv Steen

  • Født 17. september 1936 i Oslo.
  • Har bodd i Oppegård siden 1962.
  • Har drevet Liv Steens ballettskole i 63 år. Driver med sine to døtre, Bente Chapman og Liv Mona De Sousa.
  • Hun startet sin første ballettskole på Kampen i Oslo i 1953, deretter på Stabækk, Ski, Ås, Moss, Langhus og Kolbotn.
  • Fikk Kongens Fortjenestemedalje i desember 2014.

Under ser du et lite klipp fra en ballettøvelse med Liv Steen i sitt eget ballettstudio.

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR Eiendom foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen