MINNEPLATEN: På minneplaten, som ble satt opp på veggen til Oppegård rådhus i 1990-årene, kan du se navnene til de åtte jødene fra Oppegård kommune som mistet livet i konsentrasjonsleir.
Kultur
MINNEPLATEN: På minneplaten, som ble satt opp på veggen til Oppegård rådhus i 1990-årene, kan du se navnene til de åtte jødene fra Oppegård kommune som mistet livet i konsentrasjonsleir. (Foto: Yana Stubberudlien)

Fikk ja til snublesteiner

Om ett år får Oppegård kommune åtte snublesteiner for å minnes de åtte jødiske innbyggerne som ble ofre for holocaust under den andre verdenskrig.

Det var i 1993 at den tyske kunstneren Günter Demnings tok initiativet til det såkalte «snublesteinprosjektet» for å minnes jøder som ble ofre for holocaust under den andre verdenskrig. Siden da er det satt ned minnesmerker over hele Europa.

I år skal det legges ned 69 nye snublesteiner i Oslo, Ås, Sør-Fron, Skånevik, Alverstraumen, Trondheim og Volda. Med disse steinene er 548 snublesteiner lagt ned i Norge siden 2010.

– Oppegård kommune er per i dag den eneste kommunen på øst-siden av Oslofjorden som ikke har minnet sine deporterte på denne måten, sier Bjørn Gunnar Ganger (Ap).

Saken fortsetter under bildet.

SNUBLE OVER: Om ett år får Oppegård åtte slike snublesteiner. Foto: Jødisk Museum i Oslo

Klekket ut ideen sammen

Sammen med Synnøve Kronen Snyen (SV) tok Ganger initiativ til å få lagt ned åtte snublesteiner i Oppegård, for å minnes de jødiske flyktningene fra Tsjekkia og Østerrike som ble bosatt i Oppegård i 1939, men som ble deportert og drept i konsentrasjonsleirene i 1942-1943.

Disse er Walter Einzieger og familiene Gunst og Knöpfler – totalt åtte personer. De yngste av dem var bare to-tre år gamle.

– Ideen dukket opp under årets 1. mai-markering. Vi skrev en interpellasjon til formannskapet og kontaktet Jødisk Museum i Oslo om å få på plass åtte snublesteiner i Oppegård, sier de to engasjerte politikerne.

– Dette må aldri gå i glemmeboken.

Bjørn Gunnar Ganger, lokalpolitiker, medlem av Oppegård Ap
 

– Fortsatt mye grums

Ganger og Kronen Snyen sier det er viktig å huske på det som har skjedd her og at historien ikke gjentar seg.

– Det som har skjedd må ikke gå i glemmeboken. Det er også viktig å opplyse folk om at rasisme og fremmedfiendtlighet finnes i Norge. Det er fortsatt mye grums i samfunnet og det er viktig å motarbeide slike grupperinger og holdninger, sier de to lokalpolitikerne.

Saken fortsetter under bildet. 

ENGASJERT POLITIKER: – Det er viktig å huske på det som har skjedd her i Oppegård, sier Synnøve Kronen Snyen (SV). Foto: Yana Stubberudlien

8000 kroner

Formannskapet ga grønt lys til dette i slutten av mai. Om ett år kommer den tyske kunstneren til Oppegård for å legge ned steinene. De skal primært plasseres utenfor adressene der de deporterte jødene bodde, arbeidet eller ble arrestert.

Jødisk Museum i Oslo står for om lag 75 prosent av totalkostnadene. Oppegård kommune må betale kun prisen for selve minnesteinen – 1000 kroner per stein.

548 snublesteiner

– Snublesteinene skal plasseres i bakken, for eksempel i fortau like ved den boligen hvor ofrene bodde, sier Ganger.

Steinene er kubiske steiner på omtrent 10x10x10 centimeter, med messing på toppflaten, og skal legges ned i bakken som brostein. De har inskripsjonen «Her bodde» med navn, fødselsdag, dato og sted for deportasjon og dødsfall.

SNUBLE OVER: Om ett år får Oppegård åtte slike snublesteiner. Foto: Jødisk Museum i Oslo

 

Til toppen