HISTORIE: Egil Wenger forteller om Ljansbruket.
Kultur
HISTORIE: Egil Wenger forteller om Ljansbruket. (Foto: Oppegård historielag)

Gjersjøelva natur- og kulturpark i fokus

Det ble folksomt i parken på søndag med både Åpent fiske, demo av oppgangssaga og åpent museum.

Den som smilte bredest i parken var nok lille Live som fisket en liten laks, såkalt laksesmolt. Med sin far som hjelper, ble det førstepremie med en fin fiskestang, som forhåpentligvis vil trigge fiskeinteressen ytterligere.

Oppegård Jeger- og Fiskerforening (OJFF) som administrerer og forvalter fiske i elva, lot publikum, spesielt barn/unge, komme til og fiske i en tre timers periode på søndag. De fleste fikk låne fiskestenger og mark av OJFFs fiskere som stilte opp i gule vester og var behjelpelig hvis noen trengte hjelp. Live som var sammen med sin far, Hallvard, knakk koden og fikk laksesmolten til å bite på.

FISKELYKKE: Live tok både fisken og førstepremien. Foto: Oppegård historielag

Les også: Se bildene fra eventyret på Kolbotn

Selv om laksen ikke var så stor, var det en opplevelse for den lille fiskeren. Hun vandret etterpå rundt med fisken, opphengt i en bærekvist, og var særdeles kry for at hun var en storfisker. De andre barna prøvde med hjelp av sine foreldre å lokke det store hugget, men det ble med noen små parr, det vil si, små sjøørreter eller lakser. Og noen fikk til og med to. De fleste fikk friheten tilbake. Men ingen klarte å tukte Live med sin lille laks.

Les også: Søndag luktet det svidd på Kolbotn

De voksne fikk høre om Ljansbrukets storhetstid av Egil Wenger fra Historielaget, som naturlig er involvert i de historiske begivenheter som fant sted i og omkring Gjersjøelva.

Egil Clemetsen, fra saggruppa, var den som styrte oppgangssaga for et nysgjerrig publikum som bivånet sagingen og ga en velfortjent applaus da det hele var over. 

Etterpå vanket det grillede pølser og lompe med drikke til alle, sponset av OJFF. Og alle fikk premier for sin deltakelse i fisket.


 

Tvillingbyene Kolbotn og Ski

Hvor lenge skal det få være sånn?

"Jeg lurer på om ordfører Hanne Opdan og varaordfører Hans-Martin Enger har sett hvordan Jan Baalsruds plass ser ut i dag, med buskene som er ustelt og nesten fire meter høye", skriver leser Anne Elisabeth Henriksen fra Kolbotn. Les hele saken

Gjersjøelva natur- og kulturpark

Ferdig med restaureringen av ruinene etter Stubljan

Gjersjøelva natur- og kulturpark fikk i 2018 en halv million kroner av Sparebankstiftelsen til restaurering av ruinene etter en nedbrent herregård ved Hvervenbukta. Det har vært et utfordrende arbeid å bygge opp muren på nytt. Frank Westgaard fra Svartskog har gjort et formidabelt arbeid. Sjekk resultatet! Les hele saken

Til toppen