Gullstrupen fra Greverud

– Kor er faktisk skikkelig gøy! Aurora Lien Frøyna (18) fra Greverud synger i et av Norges mest prestisjefylte kor: Det Norske Jentekoret.

Aurora Lien Frøyna (18) er den eneste fra Oppegård som synger i et av Norges mest prestisjefylte kor, nemlig Det Norske Jentekor.

– Det morsomste med å synge i kor, er det sosiale. Her har jeg mange gode venninner, og vi får mange flotte opplevelser sammen, sier hun.

Vi ble med på øving i korets lokaler bak Ruseløkka skole i Oslo. Snøen gjør bakken hvit, og den julesangen vi snart skal høre, gjør det ikke akkurat vanskelig å komme i riktig stemning.

Saken fortsetter under bildet!

NORDOVER: Tidligere i vinter sang de med Ole Edvard Antonsen og Didrik Solli Tangen i Lofotkatedralen.
NORDOVER: Tidligere i vinter sang de med Ole Edvard Antonsen og Didrik Solli Tangen i Lofotkatedralen. Bilde: Privat

Jentekor i 70 år

Ut fra øvingslokalene kommer flere yngre jenter, de tilhører nok Hovedkoret. Det Norske Jentekor består av fire kor:

Rekruttgruppa (1.-3.klasse), Aspirantkoret (4.-6.klasse), Hovedkoret (7.-10.klasse) og Studiokoret (videregående skole og oppover). Aurora synger i Studiokoret.

Les også: Stort portrett - personlig - med Nicholas Wilkinson

Det Norske Jentekor er en uavhengig videreføring av NRKs jentekor, som ble etablert i 1947, og fyller 70 år i år.

Koret har fostret en rekke kjente sangere, musikere og artister, blant annet Hege Schøyen og Anita Skorgan. Koret har mange prestisjefulle oppdrag for kongehus, regjering og andre statlige institusjoner.

Saken fortsetter under bildet. 

OM ATT OG OM ATT: Det pirkes, terpes, repeteres. På nytt og på nytt igjen. Dirigent Anne Karin Sundal-Ask øver med jentene sine.
OM ATT OG OM ATT: Det pirkes, terpes, repeteres. På nytt og på nytt igjen. Dirigent Anne Karin Sundal-Ask øver med jentene sine. Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Sluttet med håndball

For Aurora begynte det hele med julekonsertene på barneskolen.

– Jeg sang hvert år, og da der var slutt julen i 7. klasse, ble jeg helt desperat; jeg skulle ikke synge mer! Da sjekket mamma rundt for meg, og fant ut at det fantes et jentekor. Jeg dro på audition, og kom faktisk inn!

Les også: Han padlet fra Oslo til Athen - alene!

Siden da har Greverud-jenta reist inn til Oslo med toget hver tirsdag kveld i seks år.

– Jeg spilte en del håndball før, men måtte slutte fordi jeg ville bruke mer tid på koret, sier hun.

Saken fortsetter under bildet!

KLINGER GODT: Koret sang på finsk tv tidligere i høst.
KLINGER GODT: Koret sang på finsk tv tidligere i høst. Bilde: Privat

Trygge bestefar

Da hun begynte, var hun bare 12 år, og det å ta toget alene inn til hovedstaden, var ikke særlig fristende.

– I begynnelsen turte jeg ikke reise alene fra trygge Oppegård inn til store Oslo! Så det første året var bestefar med meg hver gang. Vi dro inn til byen og spiste sammen før øvingene. Bestefar er helt fantastisk, smiler hun.

Les også: Tett på AUF-Mani

Inne i klasserommet står det 25 jenter i halvsirkel med dirigent Anne Karin Sundal-Ask i midten.

Det er flere konserter som står for tur, blant annet med Ole Edvard Antonsen og Didrik Solli Tangen i Lofotkatedralen, og deretter flere julekonserter i Oslo.

Saken fortsetter under bildet. 

VENNINNER: Den Aurora har kjent lengst i koret, er Charlotte Hengy (17). Familien hennes har hytte på Svartskog, og de er ofte sammen der.
VENNINNER: Den Aurora har kjent lengst i koret, er Charlotte Hengy (17). Familien hennes har hytte på Svartskog, og de er ofte sammen der. Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Julaften på sykehuset

– Den beste tiden på året er julen. Da synger vi ting vi kan, og vi koser oss mer. For det er mye jobb å lære seg nye sanger! Noe av det fineste er når vi synger på Ullevål sykehus for barneavdelingen på selveste julaften. Da gjør det ingenting å stå opp grytidlig og kle seg i bunaden, sier hun.

Sangene de synger i kveld er kjente sanger, og det merkes at de har gjort dette før. Men likevel, det repeteres, terpes og pirkes. Koret leverer virkelig sang av høy kvalitet.

Les også: Tett på AUF-Mani

– Og hvordan ser fremtiden ut?

– Jeg skal være med i koret ut sisteåret på videregående, og forhåpentligvis ett år til. Planen er å fortsette å være hjemme, ta et friår, kanskje jobbe. Jeg kommer nok ikke til å satse videre på musikk. Jeg vet ikke hvor jeg skal studere, men jeg finner meg nok et studentkor når den tid kommer!

 
  Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

 

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen