ARBEIDSROMMET: I dette rommet satt Amundsen og planla mange av sine legendariske eksepdisjoner.
Kultur
ARBEIDSROMMET: I dette rommet satt Amundsen og planla mange av sine legendariske eksepdisjoner. (Thore Bakk/MiA)

Hjemme hos Amundsen

Den unike historien om livet til polfareren skal snart formidles på nye måter. Bli med til Uranienborg, som fortsatt står slik det gjorde da Amundsen forlot huset i 1928.

Få nordmenn er det laget like mange bøker om, som det er om Roald Amundsen. 15. februar har den nye spillefilmen om Amundsens liv premiere. Helt nede ved Bunnefjorden på Svartskog ligger Urianienborg, hjemmet Amundsen forlot i 1928. Han kom aldri tilbake. Amundsen forsvant da flybåten Latham 47 havarerte, trolig et sted rundt Bjørnøya.

På Svartskog står Uranienborg, akkurat slik huset gjorde det da Amundsen låste døren og reiste i 1928.

– Sammen med Nansen er Amundsen den aller største. Han var sin tids Kygo,

Anders Bache

– Det er så mye historie i dette huset. Amundsen hadde en enorm popularitet. Samtidig var han en litt tilbaketrukket person som hegnet veldig om privatlivet sitt, forteller Anders Bache, fagkonsulent ved Museene i Akerhus.

Nye funn

Bache er en av dem i landet som kjenner best til Amundsens historie. Han er egentlig utdannet arkeolog, men Bache fant tidlig sin store hobby i polarhistorie.

– Jeg begynte å lese om polarhistorie som 15-åring, og ble veldig fascinert.

– Sammen med Nansen er Amundsen den aller største. Han var sin tids Kygo, sier Bache og smiler.

Oppegård Avis fikk en eksklusiv omvisning på Uranienborg sammen med Bache og avdelingsdirektør Henrik Smith.

– Det er ganske utrolig, men historien om Amundsen er fortsatt en uslipt diamant. Henrik har funnet masse her på Uranienborg, og vi har fortsatt masse i magasinene på Follo Museum.

– Ikke minst skjer det stadig at folk kontakter oss, som har noe som har hatt tilknytning til Amundsen. Her om dagen kom vi over noen små barnekjoler, som det viser seg er sydd av sengetøy her fra Uranienborg, forteller Henrik Smith.

Økt besøk

Tidligere i år var Bache med å utgi boken Polar kjærlighet. I denne boken ble innholdet i upubliserte brev gjort kjent. Dette var brev som ble funnet i Uranienborg, og de fortalte historien om Amundsens trolig første kjærlighet.

– Amundsen var en person som tok vare på veldig mye. Det nyter vi godt av i dag. Uranienborg er et fantastisk sted, men samtidig er det sårbart. I år har vi hatt cirka 1600 besøkende, en dobling fra hva det har vært de siste årene. Vi kunne garantert mangedoblet dette tallet, men huset tåler ikke så mye.

– Derfor er vi i gang med å planlegge en digitalisering av Amundsens hjem. Vi skal komme tilbake til hvordan det skal løses.

Anders Bache har et stort engasjement. Det er tydelig at han har drømmejobben med å forske i Amundsens historie.

– Jeg gleder meg hver dag til å stå opp og gruer meg til jeg må legge meg, sier Anders Bache og smiler.

Her kan du se flere bilder fra Amundsens hjem. 

UIDENTIFISERT: I hånden holder Anders Bache noe de fortsatt ikke har klart å identifisere. Dette hang i skjulet på Uranienborg, er hardt og sydd rundt kantene. – Kanskje vi har oppdaget en rullepølse, sier Bache og ler. Vet du hva dette kan være? (Bilde: Sigbjørn Vedeld)
FAGFOLK: Anders Bache (t.v.) og avdelingsdirektør Henrik Smith ved Follo Museum vier mye av sin tid til å jobbe på Svartskog og Amundsens hjem Uranienborg. (Bilde: Sigbjørn Vedeld)
STREKEN: I arbeidsværelset til Amundsen henger fortsatt kartet, hvor Amundsen streket opp hvordan ruten mot polpunktet skulle gå. (Bilde: Sigbjørn Vedeld)
GAMASJENE: På et klassisk bilde fra ekspedisjonen med luftskipet Norge i 1926, bruker Amundsen gamasjer. Disse ble nylig funnet på Uranienborg. (Bilde: Sigbjørn Vedeld)
MONOGRAM: I Amundsens finstue på Uranienborg er både stoler, dekketøy og mye annet merket med polarheltens monogram. (Bilde: Sigbjørn Vedeld)

Nyheter Oljeutslipp til Tussetjern

Kystverkets beregning av oljeutslipp: 350 liter

Kystverket krever at Langhus-firmaet som er ansvarlig for oljeutslipp til Tussetjern må gjøre rede for tiltak innen 9. juli. Det tas nå utgangspunkt i utslipp av 350 liter olje, som er mye større enn det som var antydet tidligere. Les hele saken

Til toppen