Kultur Les om livet som fulltidsbonde

Vår på gården

Våren er en rolig tid for noen, men for bønder betyr det mye jobb - og glede. Vi har vært på Gården på Svartskog!

Mai betyr mange fridager for de fleste, men for Oppegårds eneste heltidsbønder Hilde og Kristin Hammer Aukrust, betyr den fjerde og femte måneden mye jobb. Nå er det liv og røre ute på Søndre Oppegård!

– Våren er en travel tid. Da lammingen stod på som verst, var vi døgnet rundt i fjøset og tok imot lam og kalver. Det var hektisk, det! Men det er jo også veldig morsomt, sier de to.

Saken fortsetter under bildet. 

DAGSFERSK: Dette lille lammet var kun 1,5 timer gammel da bildet ble knipset. Moren står og passer på. Dette er "nyfødtavdelingen", hvor hver sau har sitt eget område. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Sin andre sesong

De er inne i sin andre sesong som bønder på heltid - faktisk er de (i følge dem selv) de eneste bøndene på heltid i kommunen.

Les også: Pels og poter på Sofiemyr

Oppegård Avis møter dem en solrik formiddag, og på Gården på Svartskog beiter sauene fritt, kyrne slapper av i skyggen, og grisen ruller seg fornøyd rundt i søla. Lammingen er stort sett over, men kalvingen står fortsatt for tur. 

– Vi venter 16 kalver fordi vi har 16 kyr, forklarer de to.

Saken fortsetter under bildet. 

NYTT LIV: Østlandsk Rødkolle har de siste tiårene vært utrydningstruet, men nå er bestanden oppe igjen. Denne lille krabaten har akkurat lært seg å gå. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

WWOOF

I tillegg til mange lam og noen kalver, har de tvillinger på syv år, og en liten gutt på syv måneder. Her er det nok å henge fingrene i.

Da er det greit å ha én ansatt, samt noen ekstra hender i ny og ned. Gården på Svartskog er nemlig en del av WWOOF-programmet World Wide Opportunities on Organic Farms.

Les også: – Ikke bad i Gjersjøen

– Det betyr at vi får besøk av reisende som bor gratis på gården en stund, mot at de hjelper oss med arbeidet. Noen er jo uduglige, mens andre er til stor hjelp, ler de.

Saken fortsetter under bildet. 

BONDEROMANTIKK: Disse to driftige kvinnene Kristin (til venstre) og Hilde Hammer Aukrust driver Gården på Svartskog med sauer, griser og kyr (i tillegg til kalkuner, hunder og en katt). Kristin er veterinær, og Hilde er fra bokbransjen. De har begge sagt opp sine tidligere jobber, og er nå bønder på heltid. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Ny låve på gammel gård

Gården har vært i Kristin sin familie i «evigheter», og selv om Kristin og Hilde har vært flere år på gården, overtok de den offisielt i desember 2016.

2017 var deres første år som eiere av gården, og de var raske med å sette opp en ny låve/fjøs, som de hadde på plass etter bare ti måneder.

Les også: Nå er dørene åpnet

Låven er litt spesiell: den har nemlig en nyfødtavdeling, en småbarnsavdeling, og en "vanlig" avdeling, altså resten av arealet, i tillegg til et overbygg, som til sammen er på 11 800 kvadratmeter.

Saken fortsetter under bildet. 

246 ÅR GAMMELT: Huset de bor i er fra 1772, og det er funnet spor av at det har bodd mennesker her helt tilbake til steinalderen. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Dyrene velger selv

Det er et såkalt "kaldt fjøs", uten isolasjon eller oppvarming. Her lever dyrene i takt med årstidene, og velger selv når de vil spise, og om de vil være ute eller inne.

Les også: Svinaktig godt

– Mange av dyrene vil være ute også på vinteren. At dyrene har mulighet til å velge selv om de vil være ute eller inne, og når de vil spise, er viktig for oss, sier de.

At dyrene har det fritt her på Svartskog, er det ingen tvil om, og når solen skinner fra knallblå himmel, og sauen gnir seg inntil leggen for litt ekstra kos, virker det med ett veldig idyllisk å være bonde på Søndre Oppegård. 

ALL YOU NEED IS LÅVE: De ble offisielt eiere av gården i desember 2016, og er i sin andre sesong. De har satt opp ny låve til dyrene, og på fremsiden har de et stort skilt hvor det står «all you need is låve». Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Leserinnlegg

Kommunevalget 2019 var også et personvalg – hva lærte og vil Høyre og FrP?

"Vi har ved dette valget ikke kunnet stryke kandidater, men Høyre bør ta inn over seg at velgerne ikke ønsket Høyres kandidat og at oppslutningen om partiet har sunket fra 37.5 prosent til 29.9 prosent. Thomas Sjøvold og hans partiregime i Oppegård har sin del av ansvaret for dette", skriver Gunnar Sveen fra lokalbevegelsen OppegårdsVenner i sitt leserinnlegg. Les hele saken

Til toppen