Illustratør og barnebokforfatter Lisa Aisato har besøkt hjemkommunen med et foredrag for første gang. Foto: Yana Stubberudlien
Kultur
Illustratør og barnebokforfatter Lisa Aisato har besøkt hjemkommunen med et foredrag for første gang. Foto: Yana Stubberudlien (Bilde: Yana Stubberudlien)

Lisas kruseduller

Lisa Aisato trollbinder store og små. 35-åringen fra Oppegård gjør stor suksess, og elsker det hun gjør!

Vi har mange profesjonelle kunstnere i Norge, men de færreste av dem kan leve av kunsten sin. Illustratør, bildebokforfatter og billedkunstner Lisa Aisato N'jie Solberg, ofte bare kalt Lisa Aisato, har levd av å tegne og skrive bøker siden 2008 og nå lever også mannen hennes av Lisas arbeid.

35-åringen bor og arbeider nå på Kråkerøy utenfor Fredrikstad, men hun er oppvokst i Oppegård og snakker varmt om hjemkommunen. Lisa gikk på Greverud skole, Vassbonn skole, Ingieråsen skole og tidligere Oppegård videregående skole.

PS! Saken fortsetter under bildet!

DYKTIG: Lisa Aisato vekker oppsikt med sine vakre kreasjoner.
DYKTIG: Lisa Aisato vekker oppsikt med sine vakre kreasjoner. Foto: Yana Stubberudlien

Oppvokst i Oppegård

– Foreldrene mine ble skilt da jeg var åtte år gammel, så vi bodde flere forskjellige steder; I Oppegård syd, på Kolbotn og på Sofiemyr, men lengst bodde vi i en blokkleilighet i Slalåmveien på Ingieråsen. Til tross for at vi bodde rett ved slalåmbakken, har jeg aldri stått på ski der. Jeg har aldri vært en skientusiast, men jeg har gått mange turer langs Gjersjøen, ofte med elghunden min Binna, sier hun.

Da Lisa var 21 år gammel, flyttet hun for seg selv og forlot Oppegård kommune.

Hun har Haddy Njie som helsøster. I tillegg har hun tre halvsøsken, inkludert klesdesigneren Jankeh Njie Jamanca. Lillebroren Mo og lillesøsteren Saffie bor fortsatt på Sofiemyr, med faren og stemoren.

Hylles som forfatter

BESØKTE HJEMPLASSEN: Illustratør og barnebokforfatter Lisa Aisato har besøkt hjemkommunen med et foredrag for første gang.
BESØKTE HJEMPLASSEN: Illustratør og barnebokforfatter Lisa Aisato har besøkt hjemkommunen med et foredrag for første gang. Foto: Yana Stubberudlien

– Helt fra jeg var liten har jeg laget krusedulltegninger. Jeg bestemte meg å jobbe som illustratør da jeg var 14 år. Det var tegnelæreren min på Ingieråsen skole som sa det først til meg at jeg hadde talent, men jeg våget å satse på det for fylt takket være mannen min som støttet meg hele veien, sier hun.

Aisato har illustrert over 30 bøker. I tillegg til å være anerkjent som illustratør og billedkunstner, hylles hun også som forfatter. Etter å ha debutert som forfatter i 2008 har hun gitt ut flere egne bildebøker, illustrert for andre forfattere og for magasiner. Lisas bøker er gitt ut i flere land, og hun er blitt nominert til flere internasjonale og norske priser.

Nå jobber Aisato med en ny bok. Kortfilmen «Odd er et egg», basert på boken hennes, har kinopremiere nå i november. Til neste år kan du også se filmen på NRK. Lisa illustrerer også boken til Klaus Hagerup, og har flere prosjekter med Haddy og Tor Åge Bringsværd. I tillegg kommer de faste postene, som tegningen hun hver uke leverer til Dagbladet Magasinet.

EKTEPAR: Her ser du Lisa Aisato sammen med sin ektefelle, Einar Børresen. I fjor sluttet han i sin jobb for å hjelpe Lisa med promotering av hennes arbeid.
EKTEPAR: Her ser du Lisa Aisato sammen med sin ektefelle, Einar Børresen. I fjor sluttet han i sin jobb for å hjelpe Lisa med promotering av hennes arbeid. Foto: Yana Stubberudlien

 

Nyheter Nytt helsesenter på Trollåsen

Fikk avslag fra Fylkesmannen

Etter en naboklage har Fylkesmannen satt en foreløpig stopper for byggingen av et nytt helsesenter på Trollåsen. Avslaget fra Fylkesmannen gjør at prosjektet skal utsettes ytterligere i påvente av en ny omregulering av tomten. Les hele saken

Nyheter Sumpskogen ved Storebukta

– En hån mot naturen

Leder i Naturvernforbudet i Nordre Follo, Mariella Nora Isabella Filberg Memo, reagerer sterkt på anleggelse av den nye gangveien inne i den rødlistede sumpskogen ved Storebukta. – Verken utbyggeren eller kommunen ved Vei og Park har faglig kompetanse til å vurdere felling av trær der, sier hun. Les hele saken

Til toppen