MYE INSPIRASJON: Hjemme på stuebordet har Trude kryssordblader fra alle verdenshjørner.
MYE INSPIRASJON: Hjemme på stuebordet har Trude kryssordblader fra alle verdenshjørner. (Foto: Sigbjørn Vedeld)

Trude har laget 300 kryssord til lokalavisen

Dette er forfatteren som hver uke utfordrer kryssordløserne.

Hun har vært med helt siden starten. Trude Stenvik er en av få i Norge som lever av å lage kryssord. En av hennes faste oppdragsgivere har siden 2013 vært oss i Oppegård Avis. Hver uke finner stadig flere lesere frem det halvsides store kryssordet Trude lager.

– Kryssordet starter med at jeg tar utgangspunkt i et bilde. Ut fra dette lager jeg en løsningsgate, og bygger deretter kryssordet ord for ord, forteller Trude.

– Hver gang jeg kom på besøk til ham, lå det alltid barnekryssord og ventet på meg. Da det ble kjedelig, lurte jeg meg til å ta farfars kryssord. Derfra bare ballet det på seg.

Trude Stenvik, kryssordforfatter

Hun leser tre runder med korrektur før hun sender kryssordet inn til oppdragsgiveren.

Flyttet fra Oppegård

Inntil for et par år siden bodde Trude og familien hennes på Tårnåsen, men i dag bor hun ikke langt unna Årungen, på Vassum i Frogn.

Uavhengig av vanskelighetsgraden forsøker Trude Stenvik alltid å fornye seg i kryssordene.

– For eksempel har det nå i de siste ukene vært aktuelt med oppgaver knyttet til korona.

De første kryssordene hun laget ble gjort for hånd, men i dag er det datamaskinen som er en god hjelper. Likevel er kryssordene bygget opp ord for ord av Trude.

Logoped

Trude Stenvik er egentlig utdannet som logoped, og jobbet med dette i mange år samtidig som hun lagde kryssord. I dag er Aller Media og NTB de største kundene til Trude Stenvik, og hun lager cirka 70 kryssord hver måned.

Noen timer i uka bruker hun også på å lage kryssordet i Oppegård Avis.

– Vi bodde 15 år i Røyskattveien på Tårnåsen. Da vi fant ut at vi ville ha større plass, fikk vi mye mer for pengene her ute.

Saken fortsetter under bildet!

HJERNEN BAK: Trude Stenvik har levert kryssord til Oppegård Avis siden avisen startet i 2013. Denne uken kan du prøve deg på kryssord nummer 300. Foto: Sigbjørn Vedeld


Opprinnelig kommer Trude fra Glomfjord i Nordland. Hun mener jobben som kryssordforfatter må være ett av verdens mest ensomme yrker.

Kryssord med farfar

– Jeg liker å jobbe sånn, men jeg har mye kontakt med andre på epost.

– Hvor kom interessen for kryssordet fra?

– Den har vært der helt fra barnsben av. Jeg tror jeg var kanskje åtte år gammel. Farfar var veldig glad i kryssord. Hver gang jeg kom på besøk til ham, lå det alltid barnekryssord og ventet på meg. Da det ble kjedelig, lurte jeg meg til å ta farfars kryssord. Derfra bare ballet det på seg.

Tidligere jobbet hun i voksenopplæringen i Oppegård samtidig som hun lagde kryssord. Til slutt ble oppdragsmengden så stor at det ble bare kryssord i arbeidslivet.

– Det som er spesielt er at jeg har kryssord publisert fra helt i nord til helt i sør hver uke. Likevel er jeg helt anonym, og det passer meg helt fint, sier Trude Stenvik.

PS! Vil du prøve deg på kryssord nummer 300 fra Trude Stenvik i Oppegård Avis, finner du det på side 18 i ukens utgave. 

Nyheter Samlokalisering

Dette bør du vite om foreløpige kostnader for samlokalisering av rådhusfunksjonene

Den foreløpige kostnaden for å bygge om rådhusfunksjonene i Ski sentrum har kostet kommunen 50,4 miilioner kroner. Prosjektet er ikke ferdigstilt ennå og prosessen videre vil i en periode kreve økte midler til å gjennomføre ytterligere tiltak. – Disse kostnadene kan betraktes som en investering med tanke på fremtidig besparelse, sier virksomhetsleder for Byggutvikling og vedlikehold i Nordre Follo kommune, John Hoseth. Les hele saken

Til toppen