I SIN BOBLE: – Hvis jeg ikke skulle spilt musikk, vet jeg ikke helt hva jeg hadde gjort. Jeg hører og tenker på musikk hele tiden, og sitter gjerne mange timer for meg selv og spiller.
Kultur
I SIN BOBLE: – Hvis jeg ikke skulle spilt musikk, vet jeg ikke helt hva jeg hadde gjort. Jeg hører og tenker på musikk hele tiden, og sitter gjerne mange timer for meg selv og spiller. (Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr)

Lys fremtid - mørk musiker

Russepresident, avgangselev, kanskje snart jusstudent. Men først og fremst er Tobias Huse (18) fra Sofiemyr musiker.

Han er ikke som 18-åringer flest: rolig, avbalansert og tankefull. Langt, krøllete, svart hår. Mørke øyne, mørk stemme - og lys hud. Det var utvilsomt doom metal-musikeren som åpnet døren da Oppegård Avis ringte på hos Tobias Huse (18) på Sofiemyr fredag 16. juni.

Æsthetica

Huse er frontfigur i Æsthetica med medlemmer fra Ski og Kolbotn. Doom metal er en ganske treg form for metallrock, men uten ropingen som kanskje mange forbinder med metall-musikk: Tobias synger melodisk. Men hvor kommer inspirasjonen fra i et så lyst og stilrent hjem?

Les også: Sommerprat med Terje Sporsem

– Det er jo mye skog her, da, smiler han, og legger til at han ofte tar seg en løpetur i skogen med musikk på ørene. Et naturlig fristed.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

RÅGOD: Her ser du Tobias Huse i aksjon på scenen.
RÅGOD: Her ser du Tobias Huse i aksjon på scenen. Foto: UKM

 

Russ og musiker

Huse er en opptatt ung mann; han er akkurart uteksaminsert fra Roald Amundsen videregående skole (RAVS) hvor han var russepresident, samtidig som Æsthetica spilte konserter på blant annet Blitz i Oslo.

Les også: Sprek sommer med Trine Hattestad

– Det var en del jobb, men det gikk helt fint. Vi klarte å snike inn litt øving nå og da, tok et par riff på førfestene, sier han lurt.

Pikkolo

Etter avslutningskonserten for Roald Amundsen vgs, pakker de bagene igjen og setter nesen vestover: de skal spille på UKMs landsmønstring på Sandnes.

TOBIAS OG GUTTA: Tidligere i sommer spilte Æsthetica på landsmønstringen i Sandnes, som er det lengste man kan komme i UKM.
TOBIAS OG GUTTA: Tidligere i sommer spilte Æsthetica på landsmønstringen i Sandnes, som er det lengste man kan komme i UKM. Foto: UKM

– Det blir foreløpig siste konsert før vi igjen skal spille på Blitz i Oslo den 9. september. Det skal bli godt med litt sommerferie, smiler han.

Men denne gutten tar ikke ferie. Nei, han skal jobbe som pikkolo på Bristol Hotell i hovedstaden.

Les også: – Vi har Oppegårds beste strand

– Jeg liker å være fysisk aktiv, og så liker jeg å prøve nye ting. Så lenge jeg kan høre litt på musikk mens jeg jobber, er jeg fornøyd, sier han.

La Paz

Musikalsk har 18-åringen «kun» tatt timer i jazz.

– Vi har aldri tatt timer i doom metal, det har vi jobbet oss fram til selv. Så vi har prøvd å skape vårt eget lydbilde i doom metal med innslag av jazz og klassiske verker. Vi bruker skalaer fra Midtøsten, og liker å variere i rytme og tempo, forklarer han.

Sangen «La Paz» er inspirert av Midtøsten og teksten handler blant annet om sand og ørken.

– Men fordi Midtøsten også minner oss om kebab, og vi ofte henger på kebab-sjappa La Paz her i Kolbotn, så ble navnet deretter, ler han.

PS! Vil du høre sangen? Sjekk denne videoen! Saken fortsetter under den!

Klikk play for å høre sangen "La Paz"

– Det rister godt

Tobias har spilt gitar siden han var åtte år, og tror han har interessen fra faren sin.

– Selv om pappa spiller mye country og slikt, digger han musikken vår og har forståelse for det. Mamma er ikke like musikalsk, men støtter oss fullt ut. Hun synes kanskje det er litt vel bråkete, men kult likevel, smiler han.

Les også: Sommerliv(e) på La Paz

– Det rister godt når vi øver! Jeg elsker å spille så høy musikk at jeg faller inn i min egen boble. Jeg går helt inn i musikken. Det blir nærmest en slags meditasjon. Desverre har det gitt meg litt tinnitus allerede. Så vi bruker propper nå, sier han.

Vil studere juss

Musikeren Huse har har, litt overraskende, planer om å studere juss til høsten.

– Jeg har søkt i Oslo og i Bergen, men jeg har egentlig ikke tenkt å flytte til Bergen hvis jeg kommer inn. Musikken kommer først! Jeg hadde juss på videregående og synes virkelig det er interessant. Dessuten er det jo litt ærverdig å studere juss, sier han.

– Så jeg håper jeg kommer inn i Oslo. Men hvis jeg ikke gjør det, har jeg egentlig ingen plan B. Vi får se hva som skjer, avslutter han.

KOLBOTN-GUTT: – Jeg er glad i Kolbotn, og det er god grobunn for metallmusikk her. Det må være på grunn av all skogen!
KOLBOTN-GUTT: – Jeg er glad i Kolbotn, og det er god grobunn for metallmusikk her. Det må være på grunn av all skogen! Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

 

Til toppen