NOMINERT MED PORTRETTPLATEN: «Maja S. K. Ratkje: And sing...», som er en portrettplate av Maja S. K. Ratkje som kunstner, er Grammy-nominert i kategori «Best Surround Sound Album».
Kultur
NOMINERT MED PORTRETTPLATEN: «Maja S. K. Ratkje: And sing...», som er en portrettplate av Maja S. K. Ratkje som kunstner, er Grammy-nominert i kategori «Best Surround Sound Album». (Bilde: Yana Stubberudlien)

Maja kan vinne en Grammy!

Maja S. K. Ratkje fra Svartskog har noe til felles med både Adele, Beyonce og Bob Dylan!

I februar skal den største musikkprisen Grammy deles ut i USA. Blant nominerte er kjente artister som Adele, Beyonce og Bob Dylan. Og Maja S. K. Ratkje fra Svartskog.

I musikkverdenen er det ingen pris som er gjevere enn Grammy. De sagnomsuste Grammy-nominasjonene for 2017 ble sluppet den 6. desember.

Blant de talentfulle artistene finner vi den internasjonalt anerkjente Svartskog-musikeren og komponisten Maja S. K. Ratkje (42).

– Jeg fikk vite om dette gjennom det norske plateselskapet 2L for noen få dager siden. Det var kjempegøy! Grammy-nominasjonen er et ordentlig kvalitetsstempel for enhver musiker. Den viser at veldig kvalifiserte mennesker setter pris på det jeg gjør, sier Ratkje.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

HJEMMESTUDIO I KJELLEREN: Ratkjes hovedinstrument er stemme og hun bruker ofte elektronikk i sine fremførelser.
HJEMMESTUDIO I KJELLEREN: Ratkjes hovedinstrument er stemme og hun bruker ofte elektronikk i sine fremførelser. Foto: Yana Stubberudlien

 

Portrettplatte

Det er for tredje gang hun samarbeider med 2L, som forresten har flere Grammy-nominasjo- ner fra før.

Denne gangen dreier det seg om den Grammy-nominerte innspillingen «Maja S. K. Ratkje: And sing...», som er en portrettplate av Ratkje som kunstner. Her flettes komponistens egen stemme som utøver sammen med det instrumentale fra CIKADA og Oslo Simfonietta.

Platen, som ble sluppet ut i mai 2016, konkurrerer nå med fire andre Grammy-nominerte i kategori «Best Surround Sound Album».

Lever av musikken

STØRSTE PRISER HITTIL: To Edvardpriser og Arne Nordheims komponistpris.
STØRSTE PRISER HITTIL: To Edvardpriser og Arne Nordheims komponistpris. Foto: Yana Stubberudlien

Svartskog-musikeren sier hun ikke har behov for å bli kjent lokalt.

– Målet mitt er ikke å gå bredest mulig. Det er smalt det jeg driver med, men målgruppen min er et internasjonalt, kunstinteressert publikum, og det finnes, sier Ratkje.

Ifølge henne har hun alltid vært interessert i å lage ny musikk som ingen har hørt om. Som veldig få klarer Ratkje å leve av kunsten sin. Som frilanser tar hun mange oppdrag i inn- og utland.

– Som student var jeg innstilt på at det skulle bli tøft å leve av musikken. Jeg tok alle mulige oppdrag, med mange små og store jobber. Nå kan jeg jobbe med hva jeg vil, sier Ratkje.

Hun har bodd på Svartskog siden 2005 og storkoser seg med livet på bygda.

– Jeg er en veldig ivrig person og er helt avhengig av denne «jordingen» som finnes her for å finne balansen i livet.

Planer for 2017

FIRE VIKTIGE UTGIVELSER: I år har Ratkje hatt fire store utgivelser. Den ene av dem er nå Grammy-nominert.
FIRE VIKTIGE UTGIVELSER: I år har Ratkje hatt fire store utgivelser. Den ene av dem er nå Grammy-nominert. Foto: Yana Stubberudlien

Til neste år skal Ratkje fokusere på tre store verk. Hun skal jobbe med en times lang forestilling til Ultima-festivalen.

Et skotsk ensemble som heter Red Note har også bestilt et verk som skal fremføres på Nord-Europas største kunstmusikkfestival i England i november 2017.

– Jeg skal også jobbe med en ballett-forestilling til Nasjonalballetten, basert på Knut Hamsuns «Sult». Her skal jeg både komponere musikk og være musiker selv, sier Ratkje.

PS! Har du lyst til å høre musikken til Ratkje? Her har du en Spotify-lenke til en spilleliste med hennes musikk! Vi digger det!

Til toppen