SERVERINGSKLAR: Maria Suarez (t.h) er klar for å servere i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Helsinki. Her er hun sammen med kollega Maria Moldver (t.v) og lagleder Jan Morten Gjesdal.
Kultur
SERVERINGSKLAR: Maria Suarez (t.h) er klar for å servere i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Helsinki. Her er hun sammen med kollega Maria Moldver (t.v) og lagleder Jan Morten Gjesdal. (Bilde: Pressefoto)

Nordisk servering

På fredag 21. april braker Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger løs i Helsinki. Kolbotn-jenta Maria Suarez (19) er klar for å vise frem det hun kan i Finland.

Maria Suarez fra Kolbotn er servitørlærling på den anerkjente restauranten Statholdergaarden i Oslo. Tidligere i år stakk hun av med seieren i Norgescup for kokk- og servitørlærlinger. Nå er hun klar for å bryne seg på nordiske kolleger.  

Les også: Stine er sjef på kjøkkenet!

Servitørlærlingene skal i konkurransen, som går over to dager, konkurrere mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

– Jeg gleder meg stort til konkurransen, og til å besøke et nytt land og bli kjent med folk fra de andre nordiske landene, sier Suarez.

Ps. Saken fortsetter under bildet!

NORGESCUP-VINNERE: Maria Suarez og Andreas Gøbel vant Norgescupen. Maria Moldvær erstatter Gøbel i Helsinki fordi han deltok i den nordiske konkurransen i fjor, og dermed ikke får lov til å delta i år.
NORGESCUP-VINNERE: Maria Suarez og Andreas Gøbel vant Norgescupen. Maria Moldvær erstatter Gøbel i Helsinki fordi han deltok i den nordiske konkurransen i fjor, og dermed ikke får lov til å delta i år. Foto: Pressefoto

Trygg på service

Servitørlærlingene skal blant annet transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin. Suarez tror det vil bli mye av det samme i den nordiske konkurransen som i den norske. Én stor forskjell er det likevel.

– Det går på engelsk og det er hovedforskjellen. Da må man lære alt man kan på nytt på engelsk. Også følger de den danske skole, og den er ganske annerledes enn den norske. Det blir spennende å se hvordan det går, sier Suarez. 

TIL DEKKET BORD: Slik så bordet ut etter dekking i Norgescup for kokk-og servitørlærlinger.
TIL DEKKET BORD: Slik så bordet ut etter dekking i Norgescup for kokk-og servitørlærlinger.

Servitørlærlingen tror likevel det skal gå fint med servicedelen.

– Man skal gjøre akkurat som man ville gjort en vanlig service. Jeg er veldig trygg i service, da føler jeg meg hjemme. Det er mange som blir nervøse, men akkurat det går helt fint for min del, sier Suarez sprudlende. 

Arrangeres for 36. gang

NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen. Den gjeve konkurransen har vært arrangert hvert år siden 1981.

Les også: Fra gården på Svartskog til renomert matmesse i Berlin

– Konkurranser som denne er svært viktig for å få erfaring og bygge kunnskap og stolthet. Det bidrar også til å synliggjøre et yrke der etterspørselen etter faglærte er høy. Vi ønsker lærlingene riktig lykke til i Finland, sier NHO Reiseliv-sjef Krohn Devold.

Til toppen