HURRA FOR PANTELOTTERIET: Som fyller 10 år i april! Olav Thon-mannen er daglig leder og en av hjernene bak det hele er Gaute Langdal fra Oppegård. – Jeg er stolt av at Pantelotteriet har bidratt til så mye humanitært arbeid, sier han ved panteautomaten på REMA 1000 Sofiemyr.
Nyheter
HURRA FOR PANTELOTTERIET: Som fyller 10 år i april! Olav Thon-mannen er daglig leder og en av hjernene bak det hele er Gaute Langdal fra Oppegård. – Jeg er stolt av at Pantelotteriet har bidratt til så mye humanitært arbeid, sier han ved panteautomaten på REMA 1000 Sofiemyr. ( Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

10 år med veldedig pant!

Pantelotteriet fyller 10 år i april, og jammen bor ikke både daglig leder i lotteriet og president i Røde Kors i Oppegård!

Det eneste pantelotteriet i verden, med lokal «oppfinner» og hvor et spill bidrar til humanitær hjelp, fyller 10 år i april.

– Jeg er stolt, sier daglig leder Gaute Langdal, som har vært med på pante-reisen siden den spede begynnelse.

37 millioner fra pant

I 2017 mottok den humanitære organisasjonen hele 37 millioner kroner fra Pantelotteriet - det er ny rekord!

Les også: Oppegård Røde Kors fikk over nitti tusen fra pantelotteriet!

– Vi synes det er flott å kunne bidra til at Røde Kors har fått en stabil inntekstkilde. Det var jo ingen garanti for at dette skulle gå bra, men etter 10 år har det vist seg å være bærekraftig, sier Langdal.

Oppegård Røde Kors mottok på sin side over 92 000 kroner. 

Saken fortsetter under bildet. 

92 000: Oppegård Røde Kors mottok over 92 000 kroner fra Pantelotteriet i 2017, og leder Dag Johnsrud er strålende fornøyd! For disse pengene har de kjøpt ny kodelås til alle dører i Røde Kors-huset slik at tilgangen til huset blir mye enklere og kan brukes av flere! Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

En idé ble født

Historien bak er ikke bare ti, men nesten tjue år gammel. Det hele begynte med at Gaute Langdal satt med en gjeng på Bristol i Oslo og skulle finne ut av hvordan de kunne dra nytte av pengespillkonkurranser til fordel for humanitær bistand.

– Så var det noen som nevnte pant. Da var ideen født, sier han.

Les også: – Jeg trykker fortsatt på Røde Kors-knappen

Siden brukte de flere år på å få godkjent søknad og alt som hører til, og i april 2008 var Pantelotteriet AS på bena. Siden starten i 2008 har 56 stykker blitt pantemillionærer, blant andre Thomas Rød fra Tårnåsen som vant i november i fjor.

Saken fortsetter under bildet. 

OLAV THON: Gaute Langdal er en av hjernene bak, og daglig leder av Pantelotteriet AS, som er 60% eid av Olav Thon Stiftelse og 40% eid av Røde Kors. I april 2018 fyller det veldedige lotteriet 10 år! Han bor her i Oppegård. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Takknemlig president

Presidenten i Røde Kors Norge, Robert Mood, er også Oppegård-beboer. Han synes dette er et fantastisk lotteri hvor alle vinner uansett.

– Vi i Røde Kors gleder oss over både de som får store og små gevinster, og alle de tomflaskene som bidrar med millionbeløp til frivilligheten, sier Robert Mood.

Les også: Robert Mood fra Kolbotn er ny president i Røde Kors

– Pantelotteriet har blitt en av våre viktigste inntektskilder, spesielt for lokallagene og hjelpekorpsene over hele Norge. Det er både livsviktig og svært motiverende å få så store midler hvert eneste år, sier presidenten, som selv lar alle panteflaskene sine gå til Røde Kors. 

Saken fortsetter under bildet.

LOKAL PRESIDENT: Kolbotn-mannen Robert Mood er president i Norges Røde Kors. Foto: Pantelotteriet

Pengefordeling

Det er Røde Kors som får brorparten av pengene.

Pengene fordeles slik: Røde Kors får 32,5 prosent, 35 prosent går til premier, og butikkene får 9,75 prosent til drift. 22,75 prosent går til selskapet Pantelotteriet AS, som igjen eies 40 prosent av Røde Kors, og 60 prosent av Olav Thon Stiftelsen.

Les også: Over 8000 frivilligtimer!

– Vi valgte Røde Kors fordi det er en godt etablert, solid og landsdekkende organisasjon. Siden pengene går til Olav Thon Stiftelse, er det ingen enkeltpersoner som tjener penger på pantelotteriet, forklarer Langdal.

Spillavhengighet

Siden det hele startet som et prosjekt for å gjøre noe med spillavhengighet, og kunne vri det til noe positivt, er det ikke rart Langdal er stolt over å være en av hovedpersonene bak dette veldedighetsprosjektet. 

Les også: Fredsforkjemperen Robert Mood

– Organisasjonen Spillavhengighet Norge har ikke mottatt en eneste henvendelse om spillavhengighet knyttet til Pantelotteriet. Folk opplever det ikke som et spill, men som en donasjon, og det er jeg stolt av. 

Og om han selv rykker på Røde Kors-knappen? 

– Det er klart jeg trykker, avslutter Gaute Langdal med et smil.

HURRA: I april 2018 fyller det veldedige lotteriet 10 år! Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Nyheter Oljeutslipp til Tussetjern

Kystverkets beregning av oljeutslipp: 350 liter

Kystverket krever at Langhus-firmaet som er ansvarlig for oljeutslipp til Tussetjern må gjøre rede for tiltak innen 9. juli. Det tas nå utgangspunkt i utslipp av 350 liter olje, som er mye større enn det som var antydet tidligere. Les hele saken

Til toppen