Røsåsen Skogmaskiners siste EcoLog-hogger er 18-tonneren 580D som firmaet fikk like før jul.

EcoLog Norge skifter gir

EcoLog Norge AS har i de senere år ligget noe lavt i skogsterrenget. Fra i år skal det bli annerledes. Et årlig salg på 5-6 maskiner skal dobles, og utbyggingen av servicenettet skal fortsette.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Det var i 2004 svenske LogMax AB etablerte EcoLog AB og kjøpte Caterpillars kortevirkemaskiner. Samtidig ble EcoLog Norge AS opprettet. Idag er den norske avdelingen lagt inn under moderselskapet EcoLog AB i Söderhamn.

10-15 maskiner

EcoLog Norge har fortsatt hovedkontor på Stange i Hedmark, og Roy Holseter er daglig leder for virksomheten i Norge. Holseter har vært med fra starten i 2004.

- Vi har holdt en lav profil de senere år, men vi har vært gjennom organisasjonsendringer. Nå begynner dette å falle på plass. Vi har blant annet utvidet servicenettet, og vi vil fortsette med det. Våre salgsambisjoner er også økt. Målsettingen er 10-15 maskiner i året, sier Roy Holseter.

Servicenettet

EcoLog Norge har i dag serviceavtale med Skogservice AS i Siljan (Telemark), SFG (Scandinavian Forest Group), Elverum, OP Maskin AS, Kongsvinger, Fortec AS (Torstein Riksheim), Hønefoss - og Frank Johansen, Elverum, som har vært med i EcoLog-systemet siden 2005.

Ved leveranser av nye maskiner, vil skogsentreprenør Tom Steinar Røsåsen, (se nedenfor) bistå med instruksjon. Hos EcoLog AB i Sverige står to instruktører "reiseklare" for å bistå kunder i grannelandet, mens to serviceteknikere er blinket ut for telefonisk servicebistand.

Utprøvd konsept

EcoLog-maskinene er blant annet kjent for uavhengige pendelarmer som hever/senker maskinen. Dermed klatrer EcoLog'n seg frem "over alt". Hogstmaskinene med svingbar førerhytte er også ett pluss.

Det mener skogentreprenør Tom Steinar Røsåsen, daglig leder i Røsåsen Skogsmaskiner AS, Eidsvoll. Firmaet har tre EcoLog hogstmaskiner, to 590D (22 tonn) og en 580D (18 tonn). 18-tonneren med LogMax 6000-aggregat (fellediameter70 cm) er den "ferskeste" og ble levert i desember.

- Pendelarmkonseptet er vel utprøvd, og maskinene er smidig i terrenget. Maskinene er enkle å serve, og flere av førerne i firmaet like hytter som "blir med rundt", sier Tom Steinar Røsåsen som sammen med syv fast ansatte og et par innleide, årlig avvirker ca. 130.000 m 3, hovedsakelig i Akershus.

En annen stor EcoLog-kunde er Vermundsjøen Skogsdrift AS i Åsnes (Hedemark). Firmaet har fire hogstmaskiner og to lassbærere fra maskinprodusenten i Söderhamn.

Oppgraderinger

EcoLog ABs D-serie hogstmaskiner er en oppgradering av de tidligere fem C-modellene (fra 17-21 tonn). Endringene omfatter blant annet nye, forsterkede rammer foran og bak. Bakrammene kan leveres med ulike bredder, og tynningsmaskinen 550D (17 tonn) kan leveres som bestandsgående med under2,6 mtotalbredde.

Rammen i forkant av hytte/dør på hogstmaskinene har også fått store oppbevaringsrom for verktøy, sverd og kjeder. Maskinene har kraftigere pendelarmer. Nye og svenskproduserte kranbommer på 18, 22, 26 og 31 tonnmeter med rekkevidde fra 10-11,5 m inngår også i oppgraderingsprogrammet. Hogstmaskinene som er utstyrt med Mercedes-Benz-motorer fra 190-240 kW (258-326 hk), har hydraulikkapasitet fra 520-590 l/min.

Nytt på EcoLogs tre lassbærere (lasteevne fra 11-20 tonn) er Cranab-kraner med rekkevidde opp mot 10 mog elektronisk vektmåling. Maskinene er utstyrt med hydraulisk system for lasting av virke. Banker, grind og staker betjener maskinføreren fra kranspakene, og lastearealet kan justeres fra 4,5-7,2 m 2. Systemet kan leveres på alle modeller. Ifølge EcoLog vil justerbart lasteareal være fordelaktig ved utkjøring av tynningsvirke og biovirke. EcoLogs største lassbærer,594C, har balanserte portalboggier og planetveksler.

Lassbærerne har Mercedes-Benz-motorer fra 150-220 kW (204-299 hk).

 

Powered by Labrador CMS