MYE Å GJØRE: Da de gjenåpnet sto pasientene nærmest i kø hos Kolbotn Medisinske Senter. Fra venstre: Kiropraktor Siri Meckelborg, akupunktør Magnhild Bugge og fysioterapeut Fredrik Amlien.
Nyheter
MYE Å GJØRE: Da de gjenåpnet sto pasientene nærmest i kø hos Kolbotn Medisinske Senter. Fra venstre: Kiropraktor Siri Meckelborg, akupunktør Magnhild Bugge og fysioterapeut Fredrik Amlien. (Foto: Sigbjørn Vedeld)

De behandler koronaens bakside

Stadig flere kommer til kiropraktor og fysioterapeut med problemer i nakke og skuldre.

Som så mange andre virksomheter måtte Kolbotn Medisinske Senter også stenge
da Covid-19 førte til at samfunnet vårt nærmest ble lammet. Den tverrfaglige klinikken huser både fysioterapi, kiropraktikk, akupunktur, massasje og ernæringsrådgivning.

20. april gjenåpnet klinikken på Sofiemyr Senter.

RIKTIG SITTESTILLING: Fysioterapeut Fredrik Amlien kontrollerer at kollega Siri sitter i en god sittestilling foran datamaskinen. Sitter du slik på hjemmekontoret?

– Det har blitt en endring i plagene pasientene kommer til oss med. Ikke helt uventet så er det mye nakke- og skulderproblematikk. Folk sitter hjemme og jobber, og mange har ikke tilrettelagt for hjemmekontor. Det går mye i stue og kjøkkenbord løsning på bærbar PC, men det er også mange som bruker sofaen som sitt nye kontor, sier Siri Meckelborg, før kollega Fredrik Amlien følger opp:

– Slike forhold sammen med stress, f.eks fordi resten av familien også er hjemme og trenger sitt, gjør at det fort kan bli stramt i nakke og skuldre.

Skjerm og tastatur

Fysioterapeuten og kiropraktoren har noen råd de ønsker å formidle til deg som fortsatt sitter på hjemmekontor:

– Det er selvfølgelig ikke alle som har mulighet for et eget kontor hjemme, men at man skaffer seg en ekstern skjerm og tastatur, sørger for at man sitter slik at man får slappet av i armer og skuldre, og ikke minst at man regelmessig endrer stilling. Dette begrenser seg når man sitter i sofaen! Ta noen pauser hvor man får gjort en eller to enkle øvelser, eller gå en tur rundt huset.

PS! Saken fortsetter under bildet!

GODE ØVELSER: En strikk kan være til god hjelp for å gjennomføre avlastningsøvelser. Denne øvelsen kan for eksempel gjøres med å feste strikken i et dørhåndtak.


Få av oss stiller i samme antrekk på hjemmekontoret som vi ville gjort på arbeidsplassen. Behagelige klær kan selvsagt være deilig, men det kan også være en ulempe, spesielt for føttene:

– Vanligvis bruker man en form for skotøy på jobb, men på hjemmekontoret er det fort gjort at man går og står barbent eller kun med sokker på. Gulvfliser eller parkett er et underlag føttene ofte ikke trives med i store mengder. Etter at klinikken åpnet, har det kommet mange med plager eller smerter i føttene, som en følge av mindre bruk av sko og redusert variasjon av underlag i hverdagen.

Overbelastninger

Fysioterapeut Fredrik har noen gode løsninger for å motvirke at slike plager oppstår:

– Varier på skotøy og bruk innesko med litt god demping og støtte. Dersom uhellet først er ute og man får smerter under føttene som ikke går bort, er det lurt å be om hjelp tidlig for å unngå langvarige plager.

Covid-19 førte til at mange tok beina fatt. En stund skulle alle mosjonere, og noen gjenopptok til og med joggingen. Kolbotn Medisinke Senter har registrert at for noen har det gått litt for fort i svingene.

– Løping er en fantastisk treningsform som gir svært mange helsefordeler. Det har dessverre også medført et økt antall overbelastning- og løpsrelaterte plager hos de som har gjort «for mye for fort, etter for lite for lenge». Beinhinnebetennelse er en klassisk overbelastningstilstand og er noe av det vi ser mye av nå på våren, sier Amlien.

Behandlerne ved Kolbotn Medisinske senter har tre gode råd til leserne av lokalavisen:

– Vi må tenke på hva vi spiser og drikker, vi må ha psykiske belastninger og stress under kontroll og vi må holde kroppen i aktivitet – uten for mye feilbelastninger og overbelastninger. Det er ingen tvil om at koronaperioden har utfordret alle disse tre grunnpilarene! Men det er slettes ikke noe umulig oppgave, men flere trenger muligens litt hjelp for å komme i gang, sier Siri Meckelborg og Fredrik Amlien.

Nyheter Covid-19 i Nordre Follo

Kommunen kaller inn til pressemøte: – Nordre Follo kommune er utsatt for smittespredning

I går ble det kjent om to smittetilfeller hos ansatt i barnehage og SFO. Mandag ettermiddag skal kommunen orientere om situasjonen, konsekvenser og tiltak. Les hele saken

Nyheter Togtilbudet i Nordre Follo

Fortsatt stengt for togtrafikk – Utsetter åpning av Østfoldbanen

Etter seks uker med sommerarbeid på Østfoldbanen vil det fortsatt være stengt for togtrafikk mellom Kolbotn og Ås/Kråkstad. Den planlagte åpningen av Østfoldbanen er foreløpig utsatt med én uke. Les hele saken

Nyheter Covid-19 i Nordre Follo

Ansatt i barnehage og ansatt på SFO smittet – Flere barn og voksne kan være berørt

Søndag 9. august ble det meldt inn to nye smittetilfeller i Nordre Follo. Begge tilfeller er knyttet covid-19-utbruddet i Indre Østfold. Les hele saken

Til toppen