POLITISK AKTIV: Kreftsykdommen vekket det politiske engasjementet hos Tove Johnsen fra Tårnåsen. Nå har hun tatt initiativ til å starte Helsepartiet i Nordre Follo.
Nyheter
POLITISK AKTIV: Kreftsykdommen vekket det politiske engasjementet hos Tove Johnsen fra Tårnåsen. Nå har hun tatt initiativ til å starte Helsepartiet i Nordre Follo. (Oppegård Avis)

De har startet Helsepartiet i Nordre Follo

En 80-åring tok initiativet! Nå er styret i det lokale Helsepartiet valgt.

For et halvt år siden oppdaget Tove Johnsen en ujevnhet i huden under øyet. Da hun fikk den sjekket, viste det seg å være kreft. Dette ble starten på en nærkontakt med helsevesenet som hun hadde trodd var både bedre organisert og bedre finansiert.

– Jeg har vært heldig og levd i 80 år med liten kontakt med helsevesenet for min egen del. Men i sommer snudde det. Først måtte jeg gjennom en operasjon i en arm på Ski sykehus -hvor jeg fikk fantastisk hjelp og støtte. Midt oppi dette fikk jeg hudkreften under øyet, med lange ventetider. Også det sjokket! Ja, for det skaper frykt når man får en slik lidelse, forteller Tove.

Fikk bok

En venn ga Tove Lise Askviks bok «Kreft ga meg kraft» før operasjonen.

– Boken gjorde noe med meg: den ga meg nye krefter og fighting spirit! Etter oppholdet på Radiumhospitalet, på et virkelig nedslitt rom med tapede vinduer, ble jeg sendt hjem uten informasjon om hvilken hjelp og støtte jeg kunne få på veien videre.

Tove leste seg opp og fant ut at kontroll av lymfeknuter var viktig, og at forebyggende immunterapi for hennes krefttype var tilgjengelig og mulig.

– Men jeg opplevde å falle utenfor. Jeg fikk ikke tilbudet, muligens er det på grunn av min alder. Det var brutalt ikke å få tilgang til helsehjelp som nå brukes i alle land Norge kan sammenligne seg med.

Fortviler

Tove Johnsen fortviler over at pasienter i Norge nå kan kjøpe seg privat behandling på dagen om de betaler selv, eller så må man ha en god helseforsikring.

– Det finnes pasienter og pårørende som selger både gård og grunn for å redde livet. Derfor har vi et todelt helsevesen hvor leger og pleiere løper livet av seg for å spare og effektivisere, mens det syke mennesket ikke får den hjelp og støtte de trenger i en vond og skremmende tid. 

Etter kreftopplevelsen søkte Tove informasjon om hva politikken gjør for å forbedre de tilstandene hun kom over som pasient.

Da ble hun kjent med Helsepartiet, et parti startet av Oppegård-kvinnen Lise Askvik. Partiet ble startet i 2017, etter at Askvik overlevde brystkreft og fikk politisk gjennomslag for at også norske kvinner skulle få retten til brystrekonstruksjon -som en av de siste nasjoner i Europa.

– Å oppleve manglene i helsevesenet sånn på kroppen, var rystende. Derfor ville jeg selv prøve å gjøre noe med denne håpløse situasjonen. Helsepartiet er det eneste partiet som har helsepolitikk som sin soleklare førsteprioritet. Med god hjelp fra Lise Askvik og Helsepartiet, er vi nå i gang i Nordre Follo, sier Tove Johnsen i en pressemelding fra Helsepartiet.

Liste til neste valg

Mandag denne uken var Tove blant de mange engasjerte som møtte opp på innbyggermøtet i Ski. Foran de seks partiene som vil danne flertall - og resten av den fulsatte foajeen på Rådhusteatret, fortalte Tove Johnsen om at Helsepartiet Nordre Folllo har sett dagens lys.

Saken fortsetter under bildet!

STYRET: Helsepartiets grunnlegger Lise Askvik (t.h.) var med på stiftelsesmøtet. Det nye styret er foran fra venstre: Wenche Dahlen, Liss Berge og leder Werner Neurauter (på mobil). Bak fra venstre: Rebecca Bruusgaard-Orning, Tove Johnsen og Petter Kjærstad.


For å starte opp lokalpartiet organiserte Tove og Helsepartiet en facebookside der interessenter meldte seg. Tirsdag 1. oktober møttes de hos Tove på Kolbotn, og der ble Helsepartiet Nordre Follo stiftet. Leder ble Werner Neurauter fra Myrvoll, og Tove Johnsen er lokalpartiets nestleder.

– Vi jobber allerede for å få helse som en prioritert sak inn på Stortinget i 2021. Alle de store «helhetspartiene» som har sittet i regjeringer i to tiår har vært med å kutte og bygge ned helsekapasiten i Norge. Nå må vi investere i helse, fordi det lønner seg både for pasienter, deres pårørende, helseansatte, samfunnet, arbeidslivet og vår felles økonomi. Kortsiktig sparing blir dyrt.

– Ved neste kommunevalg vil velgerne også kunne stemme Helsepartiet i Nordre Follo, lover Tove Johnsen.

Nyheter Nytt helsesenter på Trollåsen

Fikk avslag fra Fylkesmannen

Etter en naboklage har Fylkesmannen satt en foreløpig stopper for byggingen av et nytt helsesenter på Trollåsen. Avslaget fra Fylkesmannen gjør at prosjektet skal utsettes ytterligere i påvente av en ny omregulering av tomten. Les hele saken

Nyheter Sumpskogen ved Storebukta

– En hån mot naturen

Leder i Naturvernforbudet i Nordre Follo, Mariella Nora Isabella Filberg Memo, reagerer sterkt på anleggelse av den nye gangveien inne i den rødlistede sumpskogen ved Storebukta. – Verken utbyggeren eller kommunen ved Vei og Park har faglig kompetanse til å vurdere felling av trær der, sier hun. Les hele saken

Til toppen