– Det er først nå jeg lever!

Carl Christian Roland (37) har satt verdensrekord, og mener ulykken frigjorde ham.

30. juli i år hoppet Carl Christian Roland ut av flyet på 23.400 fot (over syv kilometer!), og satte verdensrekord!

– Mamma prøvde å få meg fra å gjøre det, men da sa jeg hvis du er glad i meg, må du la meg leve livet det livet jeg har. Skulle jeg sitte der oppe i nord og se i veggen med dem? Da hadde jeg blitt gal!

Roland er en nordlending med mye humor, energi, pågangsmot, og en stor dose selvironi.

Les også: – Det handler om å tørre å prøve, og å ha mestringsfølelse

PS! Artikkelen fortsetter under bildene!

LIVSNYTER: – Det er nå jeg lever livet mitt. Jeg tror det må en stor ulykke til før man virkelig klarer å forstå verdien av livet, sier Roland.
LIVSNYTER: – Det er nå jeg lever livet mitt. Jeg tror det må en stor ulykke til før man virkelig klarer å forstå verdien av livet, sier Roland. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr
FRI SOM FUGLEN: – Jeg er faktisk mer fri nå enn før ulykken, sier Carl Roland. Å være lam i begge bena har gjort at nordlendingen nå lever livet mye mer enn han gjorde før. Her setter han verdensrekord i et taktisk HALO-hopp over Danmark.
FRI SOM FUGLEN: – Jeg er faktisk mer fri nå enn før ulykken, sier Carl Roland. Å være lam i begge bena har gjort at nordlendingen nå lever livet mye mer enn han gjorde før. Her setter han verdensrekord i et taktisk HALO-hopp over Danmark. Foto: Privat

En verdens-Carl

Verdensrekorden tok han i Danmark, og i en e-post Oppegård avis mottok noen dager etter hoppet, stod det: «Mista brillene tidlig og frøs øyeeplene, men etter noen heftige sekunder fikk jeg kontroll igjen og landa omsider trygt og uskadd!»

Roland er nå offisielt verdens første funksjonshemmede til å gjennomføre et taktisk HALO-hopp, i tillegg til å være verdens første paraplegiker som har klart B-lisens i fallskjermhopp. Han er også den første til å bli godkjent vingedrakt pilot fra rullestol.

– Den minimale funksjonen i beina er akkurat god nok til det, forklarer han.

Les også: – Vi har gledet oss kjempemye!

Ulykken som endret alt

UREDD: Dropzone Denmark, Danmarks eneste profesjonelle fallskjermsenter, sørget for å få Roland til å falle fritt fra 23.400 fot.
UREDD: Dropzone Denmark, Danmarks eneste profesjonelle fallskjermsenter, sørget for å få Roland til å falle fritt fra 23.400 fot. Foto: Privat

Roland er paraplegiker, som betyr at han er lam i begge beina. I 2011 pådro seg en alvorlig ryggmargsskade etter en skiulykke, og siden har han sittet i rullestol. Men den er ingen hindring, snarere tvert i mot:

– Uten rullestolen hadde jeg dratt meg selv bortover gulvet! Den er framkomstmiddelet mitt. Jeg er ikke mer lenket til rullestolen enn noen er lenket til høreapparatet eller brillene sine, sier han.

Les også: Drømmen som gikk i oppfyllelse

Hamsterhjulet

– Vi er alle en del av hamsterhjulet. Vi jobber, spiser middag, ser på tv, legger oss. Vi lever for helgene og jobber for å få fri. Ulykken har fått meg ut av denne sirkelen, og jeg ser livet fra en annen vinkel nå. Selvfølgelig trenger samfunnet at de fleste er i hamsterhjulet, men jeg tror alle burde spørre seg selv: «Er jeg fornøyd med livet slik det er nå?» Sånn sett er jeg glad for at jeg er blitt lam, for nå gjør jeg noe jeg virkelig brenner for, sier han.

PS! Artikkelen fortsetter under bildene!

PROFESJONELL FLYVER: Roland er verdens første godkjente vingedrakt-pilot fra rullestol. 
PROFESJONELL FLYVER: Roland er verdens første godkjente vingedrakt-pilot fra rullestol.  Foto: Privat
Roland går inn for landing. Om rullestolen sier han: – Jeg er ikke mer lenket til rullestolen enn noen er lenket til høreapparatet eller brillene sine. Det handler om muligheter, ikke begrensninger.
Roland går inn for landing. Om rullestolen sier han: – Jeg er ikke mer lenket til rullestolen enn noen er lenket til høreapparatet eller brillene sine. Det handler om muligheter, ikke begrensninger. Foto: Privat

 

Redbull Ragnarock

På Bardum i Langhus, senteret med hjelpemidler for funksjonshemmede, setter Roland seg i en ny prototype sitski. Den er blitt utviklet for at han skal delta i verdens hardeste kite-race; Redbulls Ragnarok-løp til vinteren. Men det er ikke bare for moro skyld han gjør dette...

– Noen må jo være prøvedukke! Det har jo ingen hensikt at dette lages bare for meg, meningen er at enda flere skal få fantastiske naturopplevelser helt på egen hånd - selv om de sitter i rullestol!

Roland har nå 90 dager på å lære seg å kite fra ski-stolen. Han skal konkurrere mot 400 av de beste kiterne fra hele verden!

Les også: Hun har over 24.000 følgere på Instagram!

PS! Artikkelen fortsetter under bildet!

SITSKI: På disse sitskiene (sete festet til ski) skal Roland kite seg over Hardangervidda. Her med sitski-instruktør Stål Rune Jensen ved Bardum senter.
SITSKI: På disse sitskiene (sete festet til ski) skal Roland kite seg over Hardangervidda. Her med sitski-instruktør Stål Rune Jensen ved Bardum senter. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

 

Fakta om Carl Christian Roland

 • Fra Vesterålen i Nordland, bodd på Kolbotn i over seks år.
 • Paraplegiker (lam i begge bena).
 • Tok verdensrekord i august i fallskjermhopp taktisk HALO.
 • Første til å bli godkjent vingedrakt pilot-fra rullestol.
 • Deltar i Redbulls Ragnarok 2018 (snø-kite-løp) som første med sitski.
 • Utdannet kuldemontør og jobbet med kjøling, frys og ventilasjonsteknikk siden han var 17 år. 

Fakta om HALO-hopp

 • HALO står for «High Altitude Low Opening».
 • Brukes om hopp høyere enn 22.000 fot, med etterfølgende langt fritt fall.
 • Hopperne må ha oksygentilførsel på grunn av høyden.
 • HALO benyttes i spesielle militære operasjoner.
 • Til sammenligning cruiser et Widerøe-fly mellom 30 000 og 41 000 fot.
 

Se videoen når Roland tar verdensrekord øverst i artikkelen!

Debatt Debattinnlegg

– Ny kurs nå!

"Høyre og KrF synes umettelige i sin appetitt på å bygge ned lokale skoger, selge kommunal eiendom og legge til rette for utbygging av Svartskog og Rikeåsen. MDG ønsker ny kurs i lokalpolitikken", skriver gruppelederen for Oppegård MDG, Jens Nordahl, i sitt debattinnlegg. Les hele saken

Til toppen