SVINAKTIG GODT: Både Hampshire-griser og ungarske ullgriser flokker seg rundt Hilde Hammer Aukrust når hun kommer inn på besøk.
Nyheter
SVINAKTIG GODT: Både Hampshire-griser og ungarske ullgriser flokker seg rundt Hilde Hammer Aukrust når hun kommer inn på besøk. (Sigbjørn Vedeld)

Det glade ribbeliv på Svartskog

Når vi serverer juleribbe på julaften er det stadig flere som har skaffet den hos Hilde på Svartskog. Nå bygges det spekeri på kommunens eneste heltidsdrevne gård.

Midt i Svartskog Landskapsvernområde ligger gården Søndre Oppegård, en eiendom med en historie som går langt, langt tilbake. På gården er det funnet spor av at det har bodd mennesker der helt siden steinalderen.

I dag drives gården av Kristin (40) og Hilde Hammer Aukrust (46).

– De er ganske sosiale dyr, og de blir ekstra sosiale ettersom de går ute hele året,

Hilde Hammer Aukrust

– Dette er den eneste heltidsdrevne gården i Oppegård, forteller Hilde på vei bort for å vise frem den siste puljen av årets griser på gården.

Sosiale

I barnesangen synger vi «i søla den ruller seg rundt». Grisene på Svartskog lever virkelig det gode liv. Liggende på et tykt underlag av halm, grynter de lett og titter opp idet vi nærmer oss.

– De er ganske sosiale dyr, og de blir ekstra sosiale ettersom de går ute hele året, forteller Hilde.

I løpet av de siste årene har merkevaren Gården på Svartskog nådd langt utover kommunegrensen. Kortreist ribbe og svinekjøtt blir stadig mer populært.

PS! Saken fortsetter under bildet.

GRYNT-GRYNT: Grisene på Svartskog slapper av på store senger av halm. Foto: Sigbjørn Vedeld


– I år har vi solgt 12 tonn kjøtt av storfe, sau og gris, forteller Hilde.

Kort reisevei

Oppegård Avis besøkte gården et par dager før den siste puljen med årets griser ble sendt til slakteriet. Om du har kjøpt ribbe fra Svartskog kan det dermed fort være en av grisene på bildene i denne saken som står på bordet ditt julaften.

– Grisene våre har bare cirka 25 minutters reisetid til slakteriet. Dermed unngår vi at kjøttet blir stresset.

Hilde Hammer Aukrust

– Vi er opptatt av at hele dyret skal utnyttes. Derfor selger vi kjøttet i pakker på 15 eller 20 kilo. Da får du med både ribbe, koteletter, ytrefilet, medisterdeig, bogstek, flatbiff og nakkekoteletter.

Grisene på Svartskog slaktes på Fatlands avdeling i Oslo. Hilde Hammer Aukrust forteller at gården deres er det siste stoppet på ruten før slakteriet.

– Grisene våre har bare cirka 25 minutters reisetid til slakteriet. Dermed unngår vi at kjøttet blir stresset.

På tunet står kjølecontaineren, fullspekket med ferdige varer. Idet vårt besøk går mot slutten kommer en av Hildes kunder for å hente årets julemat.

– Vi er i gang med å bygge spekeri, slik at vi neste år kan tilby et enda bredere utvalg, forteller Hilde før hun må hjelpe Åslaug Bergersen Zeigler fra Sofiemyr, som har kommet for å hente varene sine.

Tvillingbyene Kolbotn og Ski

Hvor lenge skal det få være sånn?

"Jeg lurer på om ordfører Hanne Opdan og varaordfører Hans-Martin Enger har sett hvordan Jan Baalsruds plass ser ut i dag, med buskene som er ustelt og nesten fire meter høye", skriver leser Anne Elisabeth Henriksen fra Kolbotn. Les hele saken

Gjersjøelva natur- og kulturpark

Ferdig med restaureringen av ruinene etter Stubljan

Gjersjøelva natur- og kulturpark fikk i 2018 en halv million kroner av Sparebankstiftelsen til restaurering av ruinene etter en nedbrent herregård ved Hvervenbukta. Det har vært et utfordrende arbeid å bygge opp muren på nytt. Frank Westgaard fra Svartskog har gjort et formidabelt arbeid. Sjekk resultatet! Les hele saken

Til toppen