IKKE IMPONERT: Simen Bondevik fra Follo KrF er ikke begeistret for Unge Høyres Kristian Lefdals innlegg om fraværsgrensen.
Debatt
IKKE IMPONERT: Simen Bondevik fra Follo KrF er ikke begeistret for Unge Høyres Kristian Lefdals innlegg om fraværsgrensen. (Bilde: Privat)

– Er en regel super når den ødelegger for så mange?

Follo KrFU-leder Simen Bondevik er ikke imponert over Unge Høyres Kristian Lefdals innlegg om fraværsgrensen.

Kjære Kristian Lefdal. Jeg leste innlegget ditt i Oppegård Avis den 28.02.17 hvor du på vegne av Unge Høyre blant annet kritiserer Arbeiderpartiet for å snu i saken om fraværsgrensen, og du hevder at fraværsgrensen er super.

Fraværet må reduseres

La meg først starte med å si en ting – jeg er helt enig i at fraværet i norsk videregående skole må reduseres, og at vi må få flere elever til å møte opp på skolen. Det tror jeg alle partiene er helt enige om. Men jeg mener at dere bruker feil metode.

KASTET INN DEBATTEN: Unge Høyres Kristian Lefdal mener fraværsgrensen er super.
KASTET INN DEBATTEN: Unge Høyres Kristian Lefdal mener fraværsgrensen er super. Foto: Privat

Grunnen til at jeg mener fraværsgrensen ikke fungerer er at den rammer de svake. Den rammer de med psykiske problemer, den rammer de som blir mobbet på skolen og den rammer de som har problemer hjemme. Det er ikke sånn at alle ungdommer ikke møter opp på skolen bare fordi de ikke gidder, veldig mange har en veldig god grunn.

Psykiske utfordringer

Blant annet vet jeg om en som sliter med forskjellige psykiske problemer. Når denne personen våkner på morgningen med for eksempel dødsangst er det ikke alltid like enkelt å dra til legen. Systemet rundt denne personen har sviktet totalt, og å på toppen av det hele få fraværsgrensen slengt i trynet er ikke hyggelig.

Les også: – Fraværsgrensen er super

Jeg mener løsningen ligger i å sette inn tiltak og få systemet til å fungere for å hjelpe de som sliter, framfor å lage en A4-grense som ødelegger for så mange ungdommer. Jeg synes du viser en arroganse og manglende evne til å sette deg inn i andres situasjon, det er mange som sliter mer enn du aner både på skolen og hjemme.

Har mistet standpunktkarakteren

Kristian, selv om noen tall i enkelte fylker tyder på at fraværet går ned, så øker stadig drop-out-tallene og dette skaper langt større problemer på sikt. Blant annet kan elevorganisasjonen allerede melde om at over 220 elever, kun i Hedmark, har mistet standpunktkarakteren og vurderingsgrunnlaget etter at fraværsgrensa ble innført. De frykter at tallene vil øke til over 400 elever bare i dette ene fylket - til tross for at det generelle fraværet også har gått opp i Hedmark. Dette blir i så fall en dobling fra tidligere år.

IKKE IMPONERT: Simen Bondevik fra Follo KrF er ikke begeistret for Unge Høyres Kristian Lefdals innlegg om fraværsgrensen.
IKKE IMPONERT: Simen Bondevik fra Follo KrF er ikke begeistret for Unge Høyres Kristian Lefdals innlegg om fraværsgrensen. Foto: Privat

Det er en annen side av saken jeg også ønsker å trekke frem. Som de fleste sikkert har fått med seg; det holder ikke lenger at foreldrene dine sender en melding til læreren om at du er syk. Du må dra til legekontoret og skaffe dokumentasjon. Høres kanskje greit ut så langt? Denne legetimen må du betale 300 kroner for. 300 kroner det er mye penger, i alle fall for de med svak økonomi. La oss si at du i løpet av et år er syk elleve ganger, for å få dokumentasjon på dette må du betale 3300 kr.

Les også: De hjelper andre elever med skolearbeidet som valgfag

En annen ting er legekontorenes resurser, når jeg må til legen for å få dokumentasjon, da går denne timen av legenes «nødhjelp-timer». Alle vi febersyke elever tar altså tiden til folk som virkelig trenger akutt hjelp, og dette er en helt urimelig løsning for alle parter.

Skjønner at Ap har snudd

Med alle disse argumentene til grunn skjønner jeg veldig godt at Arbeiderpartiet har snudd, det er virkelig supert, de har nå sett hvilke konsekvenser fraværsgrensen gir. Og jeg skulle ønske Høyre var kloke nok til å gjøre det samme. Husk at det er ingen skam å snu.

Les også: Nå digitaliseres Oppegård-skolen

Å kalle en grense som har så mange negative konsekvenser for så utrolig mange for super forstår jeg lite av. Fraværsgrensa ødelegger for ungdommer, leger, utrolig mange syke i alle aldre og mange andre. Jeg mener at vi må bruke gulrot i stedet for pisk.

Til toppen