TAPPER FAR: Erlend Ryvold Ski er pappa til halvannet år gamle Klara med blodkreft. Men det er ikke bare Klara som trenger blod: hele 50 barn mellom 0-15 år fikk påvist leukemi i 2015.
Nyheter
TAPPER FAR: Erlend Ryvold Ski er pappa til halvannet år gamle Klara med blodkreft. Men det er ikke bare Klara som trenger blod: hele 50 barn mellom 0-15 år fikk påvist leukemi i 2015. (Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr)

Familien som får nasjonen til å gi blod

Lille Klara fra Oppegård på halvannet år og hennes familie sin historie har har ført til en landsomfattende kampanje for å gi blod. Make Klara Great Again har rekruttert flere tusen nye blodgivere - og det trengs!

En tirsdag i mai fikk foreldreparet Erlend og Eline Ryvold Ski beskjeden ingen vil ha: deres yngste datter Klara hadde fått blodkreft. ¨

Den lille jenta var bare ett år, og hadde akkurat feiret sitt livs første bursdag. Men ut av dette kom blodgiverkampanjen «Make Klara Great Again», som har bidratt til nesten fem tusen nye blodgivere!

Livsviktige venner

Det som skulle bli en vanlig dag på jobben for kollegene til Erlend i Trigger, og til Eline på Circle K, ble alt annet enn det.

KREFT KJENNER INGEN ALDER: Klara var bare ett år da hun fikk påvist akutt leukemi i mai. Venner av foreldrene hennes gikk sammen og dannet blodgiverkampanjen «Make Klara Great Again»..
KREFT KJENNER INGEN ALDER: Klara var bare ett år da hun fikk påvist akutt leukemi i mai. Venner av foreldrene hennes gikk sammen og dannet blodgiverkampanjen «Make Klara Great Again».. Foto: Privat

Da de hadde mottatt e-posten fra Erlend om at datteren Klara hadde fått påvist akutt leukemi, ble det stille. De lurte på hva de kunne gjøre for å hjelpe, og svaret kom fort:

– Det er én ting Klara trenger mye av fremover som ikke kan kjøpes, nemlig blod, skrev Ryvold Ski i e-posten.

Les også: Rosa rekord for grønn mester

De var ikke vanskelige å be. To dager senere kom det en snap (bildemelding fra Snapchat) fra faren:

– Jeg hadde et filter på som ga meg en rosa cap, også skrev jeg selv «Make Klara Great Again» i det rosa feltet. Det var starten på det hele, forteller han.

Venner og kolleger av paret gikk sammen og startet kampanjen, som har høstet stor oppmerksomhet, blitt plukket opp av flere nasjonale medier, som igjen har resultert det aller viktigste:

Nye blodgivere.

– Vi er veldig rørt og glade for at vi har fått hjelp fra gode kollegaer og venner til å rekruttere nesten fem tusen nye blodgivere. Omtrent halvparten av alle nordmenn trenger blod iløpet av livet, så det føles godt å kunne hjelpe, sier Ryvold Ski.

KJØP: Du kan støtte kampanjen ved å kjøpe cap eller button..
KJØP: Du kan støtte kampanjen ved å kjøpe cap eller button.. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Selv om kampanjen bærer Klaras navn, handler den ikke om henne. Det handler om at det mangler over tjue tusen blodgivere i Norge og Klara er bare én av veldig mange som trenger blod for å bli friske og overleve alvorlig sykdom.

Les også: Samlet inn penger på egenhånd for kreftsaken

– Sånn sett kunne kampanjen like godt ha vært «Make Jesper Great Again», for poenget er ikke enkeltskjebnen, men at blod trengs av mange og det kan ikke kjøpes eller lages, det må gis. Derfor handler dette om én ting: Bli blodgiver, oppfordrer Ryvold Ski.

– Selv om de fleste kan gi blod, er det ikke alle som kan. Det er ganske strenge kriterier, og derfor er det så viktig at de som kan gi blod, melder seg!

Hvis ikke går ikke blodbanken i Norge rundt, forklarer han.

På sin fjerde cellegift-kur

Ryvold Ski forteller at Klara er snart i gang med sin fjerde cellegiftkur, og responder
er bra på behandlingen.

– Hun har fått over 25 blodoverføringer (av enten blod eller blodplater) siden hun ble syk i mai (3,5 mnd). Det setter jo behovet for blod litt i perspektiv, sier han.

Les også: Nå har helsetilbudet på Trollåsen blitt bedre!

Kampanjen selger capser og buttons på makeklaragreatagain.no, og alt overskudd går direkte til Barnekreft-
foreningen.

PS! Har du en halvliter eller to å avse? Meld deg som blodgiver på giblod.no

TAPPER FAR: Erlend Ryvold Ski er pappa til halvannet år gamle Klara med blodkreft. Men det er ikke bare Klara som trenger blod: hele 50 barn mellom 0-15 år fikk påvist leukemi i 2015..
TAPPER FAR: Erlend Ryvold Ski er pappa til halvannet år gamle Klara med blodkreft. Men det er ikke bare Klara som trenger blod: hele 50 barn mellom 0-15 år fikk påvist leukemi i 2015.. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

 

Til toppen