TO SIDER: På hver sin side av rettsalen sitter aktoratet og forsvarerne i den dramatiske rettsaken som foregår i Follo Tingrett.
Nyheter
TO SIDER: På hver sin side av rettsalen sitter aktoratet og forsvarerne i den dramatiske rettsaken som foregår i Follo Tingrett. (Veronica Grude Docker)

Faren benekter at det handler om ære

I dag startet forklaringen til familiefaren i Follo Tingrett. Den tiltalte hevder drapsforsøket ikke var planlagt.

Familiefaren i Greverud-saken, som er tiltalt for drapsforsøk på sin datter, startet på sin forklaring i retten i dag. Den tiltalte forklarte gjennom tårer og hulking at at han ikke skjønner hvordan han kan ha knivstukket sin datter, og sa gjentatte ganger om gjerningsøyeblikket at "det var som om strømmen var skrudd av og så på igjen."

Faren har erkjent delvis skyld, og erkjenner at han har knivstukket datteren, men ikke at handlingen var planlagt i forkant.

Da han blir spurt om å beskrive hva som hendte på på parkeringsplassen utenfor familiehjemmet 12.september 2017, hevder den tiltalte at han ikke kan huske selve gjerningsøyeblikket. 

UTENFOR HJEMMET: Det var utenfor familiehjemmet på Greverud at voldshendelsen fant sted i september for to år siden. Foto: Oppegård Avis

– Ærede dommer, foran deg og alle de andre som sitter i denne rettssalen: Jeg angrer så inderlig på det jeg har gjort. Jeg skammer, meg, jeg skammer meg, jeg skammer meg så utrolig for å ha begått det jeg har begått, sa den tiltalte før stemmen brast. 

Faren avviste fornærmedes forklaring om at de øvrige tiltalte: moren, en søster og to brødre skal ha vært på parkeringsplassen i gjerningsøyeblikket og utøvd vold. Alle de øvrige tiltalte har nektet straffskyld.

– Familien kom etter hendelsen og de hjalp til med å frakte datteren min til bilen. De har ikke gjort noe galt. De samarbeidet, og jeg sto der overrasket. Jeg hadde ikke styrke til å åpne munnen, men jeg så med mine egne øyne hvem som hjalp henne, sa den tiltalte. 

Han avviser også at han eller andre i familien skal ha kledd på den mindreårige sønnen sin en blodig t-skjorte, og hevder han aldri har sagt at det var sønnen som knivstakk. 

Et spørsmål om ære

De første to dagene fikk retten høre fornærmede fortelle om oppvekst, kultur, æresspørsmål og skam. Fornærmede oppgav i sin forklaring at hun opplevde voldelige episoder hjemme, som eskalerte i perioden 2014 til 2017, fordi hun ble "fornorsket" og at hun bestemte seg for å flytte hjemmefra. 

Hun har siden bodd hos et ektepar som, ifølge fornærmede, har vært en redning for henne. Ekteparet som den fornærmede kvinnen flyttet til står svært sentralt, både i den fornærmede og tiltaltes forklaringer. 

Under sin forklaring i dag benekter faren at det har vært et problem for han og hans familie, i henhold til deres kultur, at den fornærmede flyttet hjemmefra. Han hevder at motivet for knivstikkingen ikke er æresrelatert. 

– Han har benektet det og vært tydelig på det at dette er noe som har skjedd på grunn av press fra ytre omgivelser, sier Finn Krokeide, en av farens to advokater. 

Saken fortsetter under bildet.

BENEKTER ÆRESMOTIV: Farens advokater Daniel Storrvik (t.v.) og Finn Krokeide sier klienten deres benekter at voldshendelsen dreier seg om ære. Foto: Veronica Grude Docker Veronica Grude Docker

 

Noen av de største forskjellene i fornærmedes og hovedtiltaltes forklaringer om forløpet til drapsforsøket,  dreier seg om et giftermål som tilsynelatende skulle foregå mellom, den allerede gifte, mannen som fornærmede flyttet inn til og fornærmede. Kvinnen har forklart det som at dette skulle være et "skuespill" for å redde æren til familien foran resten av slekten, som ville løse "problemet" med at hun hadde flyttet ut hjemmefra. 

Da faren forklarte seg i dag, hevdet han at det skulle gjennomføres et giftermål på ekte, etter ønske fra sin datter. Han sa videre at han kun ønsket å gjøre det hans datter ønsket, og at han opplyste datteren om at det ikke er lov å inngå ekteskap med noen som allerede er gift, i henhold til norsk lov. 

Det er ventet at det vil avspilles lydfiler for retten angående dette i løpet av rettssaken, og at temaet vil forfølges av både av aktoratet og forsvarerne i dagene som kommer. 

Familiefaren forklarer at han følte seg presset og nedverdiget av mannen som datteren tilsynelatende skulle gifte seg med, både i forkant av hendelsen og på selve dagen knivstikkingen fant sted.  Da datteren ikke vil bli med han opp i leiligheten den aktuelle dagen for å prate, ble det for mye for den tiltalte. Han hevder han ikke husker at han hentet kniven eller gjennomførte knivstikkingen, før han plutselig så henne full av blod.  

–  Om jeg jeg hadde kontroll over meg selv og var meg selv hadde jeg aldri gjort noe slik sa faren.

I løpet av torsdagen har dommeren fått stille sine spørsmål til hovedtiltalte, og aktoratet har begynt på sin utspørring. Forklaringen til familiefaren er antatt å være ferdige i løpet av fredagen. 

Demokrati og medvirkning i Nordre Follo

Snakk med ordføreren

Har du noe du gjerne skulle ha snakket med ordføreren om? Benytt sjansen når ordfører Hanne Opdan er på besøk i biblioteket på Kolbotn lørdag 1. februar. Eventuelt kan du be ordføreren om taletid i kommunestyret, men husk at offentlig spørretid må meldes inn skriftlig fire arbeidsdager før møtedagen. Les hele saken

Nyheter Sofiemyr skole

Skal lete mer etter fuktskader

– Det pågår kontinuerlig tiltak for å håndtere avvikene på Sofiemyr skole, men siden det ikke er klare indikasjoner for hvor problemene ligger, må vi gjøre utvidede bygningstekniske undersøkelser som å åpne opp bygningsmassen i de aktuelle områdene for å lete etter mulige kilder til muggsopp, sier virksomhetsleder for byggdrift i Nordre Follo, Hogne Haug. Les hele saken

Nyheter Prosjektet "Sommerjobb til ungdom i Nordre Follo"

Vil skaffe sommerjobb til ungdom

– Vi ser for oss at mellom 100 og 150 ungdommer i Nordre Follo trenger og ønsker seg sommerjobb i år og i årene fremover. Uten aktiv bidrag fra næringslivet i Nordre Follo krever det et årlig kommunalt budsjett på mellom 3 og 4 millioner kroner, sier nestleder i Oppegård Røde Kors, Bernd Gutbier (66) fra Kolbotn. Les hele saken

Til toppen