LØNN SOM BLAFRER I VINDEN: Skal bli historie for alle anleggsarbeidere i Oppegård kommune. Synnøve Kronen Snyen (SV) oppfordrer Oppegård til å følge Oslo-modellen, men ordføreren sier at Oppegård kommer til å lage sin egen modell tilpasset kommunen. Uansett, lønn i kontanter blir det slutt på.
Nyheter
LØNN SOM BLAFRER I VINDEN: Skal bli historie for alle anleggsarbeidere i Oppegård kommune. Synnøve Kronen Snyen (SV) oppfordrer Oppegård til å følge Oslo-modellen, men ordføreren sier at Oppegård kommer til å lage sin egen modell tilpasset kommunen. Uansett, lønn i kontanter blir det slutt på. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

Farvel, kontanter!

Synnøve Snyen (SV) vil forhindre sosial dumping, blant annet ved at byggearbeidere får lønn via bankkonto.

Det bygges mye i kommunen, og Oppegård ligger nærme Oslo. Disse to faktorene gjør at Synnøve Snyen (SV) synes Oppegård bør følge Oslo-modellen.

Les også: Nå har politiet fått nytt telefonnummer

– Oslo-modellen er for å forhindre sosial dumping, og inneholder flere punkter som er viktige for å ha en gjennomsiktig og bærekraftig anleggsbransje, sier Snyen.

Oslo-modellen

Våren 2017 ble Oslo-modellen vedtatt. Det er et gitt standerdregelverk for å forhindre sosial dumping, og skape ryddige, oversiktlige og lovlige forhold i anleggsbransjen. Snyen mener Oppegård bør ta til seg denne moddellen fordi vi er en viktig del av Oslo-området.

Les også: Søkte med helikopter etter savnet mann

– I Oppegård bygges det mye nå, og kommunen burde være i front i kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv, sier Snyen.

 

VIL FORHINDRE SOSIAL DUMPING: Snyen foreslår Oslo-modellen, men ordfører Thomas Sjøvold sier Oppegård kan lage sin egen modell som passer best til kommunen. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Lønn i kontanter

Ett av punktene i Oslo-modellen er at kommunens underleverandører ikke skal betale sine ansatte i kontanter.

– Vi må luke bort alle useriøse aktører, sier hun.

Les også: Mer TV på Helene Olafsen

Ordfører Thomas Sjøvold er enig i Snyens forslag.

– Jeg tror de fleste får lønn på riktig måte her i kommunen. Men det er fortsatt ikke lovbestemt at det er forbudt, og det synes jeg det bør bli, sier ordfører Thomas Sjøvold.

SLUTT: Vedtaket er ikke fattet, men det blir mest sannsynlig slutt på at kommunens underleverandører kan betales i kontanter. Det er ikke normal praksis, men det er lovlig. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Fattes i april

Snyens forslag er til behandling nå, og et vedtak vil bli fattet i april.

– Det kan hende vi tar med oss flere punkter fra Oslo-modellen slik Snyen foreslo, men det kan også være at vi lager vår egen modell med litt inspirasjon fra Oslo, Drammen, og andre steder, sier ordføreren.

Les også: Fem grunner til å gå i tog i dag

– Et forbud vil være et godt tiltak i kampen mot svart arbeid, og det til gjøre at kommunen tiltrekker seg seriøse aktører, avslutter Sjøvold.

Her er noen av hovedpoengene i Oslo-modellen: 

  • Krav om bruk av fast ansatte
  • Krav om tarifflønn mellom oppdrag
  • Krav om faglærte håndverkere (50%)
  • Lærlinger (10% av utført arbeid)
  • Begrensning i antall ledd underleverandører
  • Krav om HMS-kort fra første dag og system for elektronisk mannskapsoppfølging/HMSREG
  • Rett til innsyn i alle leverandørens forhold som har betydning for oppfyllelse av kontrakten
  • Krav om betaling til bank
  • Forbud mot kontant betaling

Nyheter

Vil redusere åpningstiden for lokal daglegevakt i Oppegård

Åpningstiden for daglegevakten i Oppegård kommune foreslås redusert med fire timer per døgn. Fra klokken 16:00 til klokken 08:00 i hverdager blir du henvist til Ski kommunale legesenter. Les hele saken

Nyheter Plastisbanen på Kolbotn

Kommunen kjøpte ulovlige midler til vedlikehold av plastisbanen

Kommunen har kjøpt to typer vedlikeholdsmidler for å vaske og polerere plastisbanen med. Etter en drøy måned viser det seg at begge midler er ulovlige. Kommunen stanser nå vedlikehold av plastisbanen. Les hele saken

Til toppen