LØNN SOM BLAFRER I VINDEN: Skal bli historie for alle anleggsarbeidere i Oppegård kommune. Synnøve Kronen Snyen (SV) oppfordrer Oppegård til å følge Oslo-modellen, men ordføreren sier at Oppegård kommer til å lage sin egen modell tilpasset kommunen. Uansett, lønn i kontanter blir det slutt på.
Nyheter
LØNN SOM BLAFRER I VINDEN: Skal bli historie for alle anleggsarbeidere i Oppegård kommune. Synnøve Kronen Snyen (SV) oppfordrer Oppegård til å følge Oslo-modellen, men ordføreren sier at Oppegård kommer til å lage sin egen modell tilpasset kommunen. Uansett, lønn i kontanter blir det slutt på. (Foto: Synnøve Sundby Fallmyr)

Farvel, kontanter!

Synnøve Snyen (SV) vil forhindre sosial dumping, blant annet ved at byggearbeidere får lønn via bankkonto.

Det bygges mye i kommunen, og Oppegård ligger nærme Oslo. Disse to faktorene gjør at Synnøve Snyen (SV) synes Oppegård bør følge Oslo-modellen.

Les også: Nå har politiet fått nytt telefonnummer

– Oslo-modellen er for å forhindre sosial dumping, og inneholder flere punkter som er viktige for å ha en gjennomsiktig og bærekraftig anleggsbransje, sier Snyen.

Oslo-modellen

Våren 2017 ble Oslo-modellen vedtatt. Det er et gitt standerdregelverk for å forhindre sosial dumping, og skape ryddige, oversiktlige og lovlige forhold i anleggsbransjen. Snyen mener Oppegård bør ta til seg denne moddellen fordi vi er en viktig del av Oslo-området.

Les også: Søkte med helikopter etter savnet mann

– I Oppegård bygges det mye nå, og kommunen burde være i front i kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv, sier Snyen.

 

VIL FORHINDRE SOSIAL DUMPING: Snyen foreslår Oslo-modellen, men ordfører Thomas Sjøvold sier Oppegård kan lage sin egen modell som passer best til kommunen. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Lønn i kontanter

Ett av punktene i Oslo-modellen er at kommunens underleverandører ikke skal betale sine ansatte i kontanter.

– Vi må luke bort alle useriøse aktører, sier hun.

Les også: Mer TV på Helene Olafsen

Ordfører Thomas Sjøvold er enig i Snyens forslag.

– Jeg tror de fleste får lønn på riktig måte her i kommunen. Men det er fortsatt ikke lovbestemt at det er forbudt, og det synes jeg det bør bli, sier ordfører Thomas Sjøvold.

SLUTT: Vedtaket er ikke fattet, men det blir mest sannsynlig slutt på at kommunens underleverandører kan betales i kontanter. Det er ikke normal praksis, men det er lovlig. Foto:  Synnøve Sundby Fallmyr

Fattes i april

Snyens forslag er til behandling nå, og et vedtak vil bli fattet i april.

– Det kan hende vi tar med oss flere punkter fra Oslo-modellen slik Snyen foreslo, men det kan også være at vi lager vår egen modell med litt inspirasjon fra Oslo, Drammen, og andre steder, sier ordføreren.

Les også: Fem grunner til å gå i tog i dag

– Et forbud vil være et godt tiltak i kampen mot svart arbeid, og det til gjøre at kommunen tiltrekker seg seriøse aktører, avslutter Sjøvold.

Her er noen av hovedpoengene i Oslo-modellen: 

  • Krav om bruk av fast ansatte
  • Krav om tarifflønn mellom oppdrag
  • Krav om faglærte håndverkere (50%)
  • Lærlinger (10% av utført arbeid)
  • Begrensning i antall ledd underleverandører
  • Krav om HMS-kort fra første dag og system for elektronisk mannskapsoppfølging/HMSREG
  • Rett til innsyn i alle leverandørens forhold som har betydning for oppfyllelse av kontrakten
  • Krav om betaling til bank
  • Forbud mot kontant betaling

Nyheter Skøytebane på Jan Baalsruds plass

– Hærverk eller teknisk svikt?

Skøytebanen på Kolbotn skulle bli førjulsgaven fra kommunen, men den har ikke kommet på plass ennå. I midten av forrige uke ble området pyntet med juletrær og lys, men et par dager senere var det mørkt igjen og siden har lysene vært slukket. Les hele saken

Til toppen