DIGITALE HISTORIKERE:  Anne Birgit Bævre, Yngvar Carlsen, Egil Wenger, Inger-Lise Smebøl, Jan Arne Ødegården, Jørn Svendsen og Bjørn E. Jensen
Nyheter
DIGITALE HISTORIKERE: Anne Birgit Bævre, Yngvar Carlsen, Egil Wenger, Inger-Lise Smebøl, Jan Arne Ødegården, Jørn Svendsen og Bjørn E. Jensen (Bilde: Jan Erik Range)

Follos historie er endelig tilgjengelig på nett

Klar for å lese deg opp om Follos historie uten å måtte lete gjennom tonnevis med bøker og papir? Nå er alt digitalt!

Over 7000 sider tettpakket med historie fra Follo er nå tilgjengelig på Internett.

Tilgjengelig for alle

Follo historielag har siden 1951 gitt ut en årbok med navnet «Follominne».  Det er blitt et oppslagsverk om Follos historie, og det er tilgjengelig over hele verden.

– Vi har digitalisert samtlige utgaver av Follominne for å sikre at de ikke går i glemmeboken. Og vi har laget et register med navn på alle forfatterne og med titler på alle bidragene, så det skal bli lettere å søke, sier Bjørn Egil Jensen, som har vært redaktør for digitaliseringen, og også har vært leder av Oppegård historielag.

Historielagene i Follo har siden 1951 gitt ut en felles årbok, og de fleste bibliotekene i området har hatt sine eksemplar av årboken.

En gullgruve

Personer med interesse for lokalhistorie, og skoleelever, som for eksempel har skrevet særoppgave med emne fra Follo, har hatt en gullgruve til rådighet, men har hatt dårlige muligheter til å finne akkurat det de søker. Årbøkene er scannet, og er nå tilgjengelig flere steder på Internett

Muligheten er også der for at Googles søkemaskiner etter hvert finner veien til de digitale årbøkene

Les også: Førstemann til mølla på Kantor

– Det har vært mye arbeid med å gå gjennom eldre artikler, oppsøke forfatterne. eller deres etterkommere, for å få en godkjennelse på at artiklene deres kan brukes på nytt i digital form. Og da kommer vi inn på kommunikasjon, og vi må få en synlig bekreftelse på at de godkjenner en ny utgivelse, sier Egil Wenger som er tidligere leder av Oppegård historielag.

– Men arbeidet med å digitalisere årboka Follonytt har også avdekket nye utfordringer. De papirbaserte arkivene som historielagene i Follo sitter på i dag, virker i forhold uorganisert, sier Wenger.

Til toppen