FORHANDLER: Prosjektleder i Taraldrud Eiednom, Hans-Jacob Hansen, representerer grunneierne på Taraldrud.
Nyheter
FORHANDLER: Prosjektleder i Taraldrud Eiednom, Hans-Jacob Hansen, representerer grunneierne på Taraldrud. (Bilde: Yana Stubberudlien)

Frykter ekspropriering på Taraldrud

Grunneierne ønsker beredsskapssenteret velkommen, men er redde for sluttoppgjøret for tomtene sine.

Nylig ble det klart at Politiets Nasjonale Beredskapssenter (PNB) skal etableres på Taraldrud i Ski og ikke på Grønmo i Oslo. Det skal blant annet huse Beredskapstroppen, bombegruppen, helikoptertjenesten og krise- og gisselforhandlertjenesten.

PNB skal etableres rett ved kommunegrensen vår, i et landbruks- og markaområde på begge sider av E6, nord for Taraldrudkrysset og sør for kontrollstasjonen til Statens vegvesen.

Nå er grunneierne spent på oppgjøret. 

PS! Saken fortsetter under bildet!

FRA FUGLEPERSPEKTIV: Det er her, i dette området på Taraldrud at beredsskapssenteret skal bygges.
FRA FUGLEPERSPEKTIV: Det er her, i dette området på Taraldrud at beredsskapssenteret skal bygges. Foto: Anders Nordheim Dahl

Frykter ekspropriasjon

Det var for tre år siden Ski kommune og grunneierne på Taraldrud gård foreslo å bygge PNB på Taraldrud.

Nå, etter at Taraldrud er valgt blant de 40 alternativene, nektes Justis- og beredskapsdepartementet (JD) adgang til den aktuelle tomten.

AVVENTENDE: Prosjektleder i Taraldrud Eiendom, Hans-Jacob Hansen.
AVVENTENDE: Prosjektleder i Taraldrud Eiendom, Hans-Jacob Hansen. Foto: Yana Stubberudlien

– Både Ski kommune og grunneierne ønsker beredskapssenteret hjertelig velkommen til Taraldrud, men vi må først bli enige om flere betingelser, blant annet prisen for den aktuelle eiendommen. Inntil staten viser vilje til reelle forhandlinger kan de ikke foreta grunnundersøkelser eller arkeologiske utgravinger på tomten, sier prosjektleder i Taraldrud Eiendom, Hans-Jacob Hansen, som representerer grunneierne på Taraldrud gård.

Han sier Einar Holum (95) er den eneste som bor på gården i dag, men det er totalt tre familiegrupperinger som er knyttet til den aktuelle eiendommen.

Tomten ligger innenfor Marka og er regulert som LNF-område, som tilsier langt lavere pris enn for en næringstomt.

Ifølge Hansen frykter grunneierne nå at det kan komme en ekspropriasjonssak der staten kjøper tomten til landbrukstakst.

PS! Saken fortsetter under videovinduet, hvor du kan se området fra fugleperspektiv.

Se Taraldrud fra luften!

3,5 milliarder kroner

Oppegård Avis har tidligere skrevet at PNB ikke kan ferdigstilles før 2020. Byggestart planlegges til januar 2018.

Selve bygget vil bli på rundt 33.000 kvadratmeter i bruttoareal. Kostnadsrammen for hele prosjektet anslås å være rundt 3,5 milliarder kroner.

Det skal forøvrig arrangeres et åpent møte på Thon Hotel Ski mandag 31. oktober og på Quality Hotel Mastemyr onsdag 2. november om planene for beredsskapsenteret.

Begge møtene starter klokken 18.30.

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR Eiendom foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen