FORTVILET: Daglig leder i Oppegård Idretstlag, Hege Frøyna og daglig leder i KIL, Harald Vaadal, er fortvilet over avslaget på fyrverkerisalget.
Nyheter
FORTVILET: Daglig leder i Oppegård Idretstlag, Hege Frøyna og daglig leder i KIL, Harald Vaadal, er fortvilet over avslaget på fyrverkerisalget. (Bilde: Anders Nordheim Dahl)

Inntektene rett opp i røyk

Ingen av idrettslagene får lov til å selge fyrverkeri i år. Hundretusner av sårt tiltrengte kroner kan gå opp i røyk bare dager før salget skulle startet.

Feiringen av årets siste dag og overgangen til et nytt år, kan bokstavelig talt gå opp i røyk for Oppegård IL og Kolbotn IL. I går kunne du lese på oavis.no at OI fikk avslag. Nå har også KIL fått det samme.

– Alvorlig

Daglig leder i Oppegård IL, Hege Frøyna, er mildt sagt fortvilet over situasjonen, som kan få store følger for driften av håndballen i idrettslaget neste år.

– Vanlig fortjeneste for et fyrverkerisalg for et fyrverkerisalg ligger på 100- og 150.000 kroner. Dette er mye penger, og vil i så fall gi håndballgruppen et litt større spillerom til å investere i utstyr, drakter, kurs og andre ting som krevet for å drive håndballvirksomhet for mange hundre store og små. Dersom disse pengene ikke kommer inn, må de komme inn på andre måter, og da snakker vi i så fall kanskje om å måtte øke dugnadsbelastningen eller i verste fall måtte øke foreldrebetalingen, sier Frøyna.

Daglig leder i KIL, Harald Vaadal, er også oppgitt.

– Vi har erfaring med salg, egen kiosk i Sofiemyrhallen og har egne instrukser på dette. Vi har selvfølgelig full forståelse for at man skal ta sikkerhet på alvor og følge forskriftene, men her mener vi det bør kunne vises skjønn, sier han.

Overrasket

INGEN AV DEM FÅR LOV: Både KIL og OI har fått nei av brannsjefen til å selge fyrverkeri.
INGEN AV DEM FÅR LOV: Både KIL og OI har fått nei av brannsjefen til å selge fyrverkeri. Foto: Anders Nordheim Dahl

Frøyna stiller seg spørrende til begrunnelsen for avslaget. Begrunnelsen for avslaget er, ifølge brannvesenet, at Oppegård IL ikke har tilstrekkelig med daglig handelsvirksomhet, som er ett av kriteriene for å kunne selge fyrverkeri.

– Dette stiller jeg meg overrasket og uforstående til. Vi har tidligere solgt fyrverkeri i mange år, har sendt folk på kurs og har vært svært nøye med å følge lover og regler. Vi har jo tross alt en daglig åpen salgsvirksomhet med kioskvarer og supporterustyr. 5 ansatte som er her som betjener klubbhuset mellom klokken. 08.00 og 16.00, slik at de som eventuelt måtte ha et ønske om å levere tilbake fyrverkeriet, kan komme og bli betjent, sier Frøyna.

– Det er selvfølgelig viktig at man har strenge og klare regler slik at det ikke blir fritt frem for å selge fyrverkeri for alle, men samtidig er dette
profesjonellt drevne idrettslag med en omsetning på mange millioner kroner. Det bør telle for noe og er ikke en uvesentlig virksomhet. Det er også et viktig poeng her at det må være bedre at man støtter idrettslagenes virksomhet ved å kjøpe fyrverkeri enn at pengene går i lommene på kommersielle aktører, sier Frøyna.

– Vi mener uansett at klubbhusene kan være et tryggere sted, med tanke på at det ikke er stor gjennomstrømming av folk her hele tiden. Begge idrettslag har salg fra klubbhus som begge er frittliggende og det er store parkeringsplasser og muligheter for å stenge av områder som trengs, sier Vaadal.

PS! Saken fortsetter under bildet!

GIR IKKE OPP: Harald Vaadal mener alle vilkårene skal være innenfor for at idrettslagene skal kunne selge fyrverkeri.
GIR IKKE OPP: Harald Vaadal mener alle vilkårene skal være innenfor for at idrettslagene skal kunne selge fyrverkeri. Foto: Anders Nordheim Dahl

Haster

Avslaget har vært en kalddusj for idrettslagene, som har hatt det anstrengt økonomisk lenge.

– I 2016 har håndballgruppen vært utrolig flinke og nøkterne med kostnader. De har stått på for å få inn inntekter, og har hatt en fin økning. Alt i alt går gruppen omtrent break even i 2016, men det er klart at handlingsrommet hadde blitt langt større med inntekter fra fyrverkerisalget. Vårt håp nå er at kommunen og brannsjefen skal snu i sitt vedtak, og se hvor viktig disse inntektene er for at vi skal gi et godt tilbud til barn og unge som spller håndball i laget, sier Frøyna.

– Det skal mange dugnadstimer til for å dekke opp for slike summer, sier Vaadal.

Det begynner dessuten å haste dersom salget i det hele tatt skal kunne reddes.

– Leverandørene har en frist som snart utløper på bestilling av varer. Det begynner å haste. Vi har vært gjennom en lang prosess for å imøtekomme kravene for dette salget, og har gjort det vi kan for å tilpasse oss reglene. Nå håper vi på en løsning til det beste for alle, slik at salget kan reddes og lagene kan få selge som planlagt. Det betyr svært mye for mange. Det må selges mange kaker og gjøres mange dugnadstimer for å klare å få til en tilsvarende inntekt, sier Frøyna.

Klikk her for å lese hva brannsjefen sier om avslaget

Nyheter Kolbotn stasjon

Pakkhuset som sykkelhotell

Bane NOR foreslår midlertidig bruk av pakkhuset på Kolbotn stasjon som et sykkelhotell med plass til bare 20 til 30 sykler. Når Kolbotn stasjon skal bygges om, ønsker de å rive det bevaringsverdige pakkhuset. Les hele saken

Til toppen