LEKER IKKE POLITIKK: Nicholas Wilkinson (SV) dro på besøk til sin gamle barnehage. Han  leker gjerne med barna, men når det gjelder satsingen på barnehagene, er han fast bestemt.
Nyheter
LEKER IKKE POLITIKK: Nicholas Wilkinson (SV) dro på besøk til sin gamle barnehage. Han leker gjerne med barna, men når det gjelder satsingen på barnehagene, er han fast bestemt. (Bilde: Veronica Grude Docker)

– Gi barnehagene det løftet de fortjener

Nicholas Wilkinson (SV) synes det er på tide å gi barnehagene det løftet de fortjener, med lovfestede krav til utdannede ansatte.

Nicholas Wilkinson (SV) ønsker flere barnehagelærere og faglærte inn i barnehagen. Per i dag ligger Oppegård i bunnsjiktet når det gjelder antall barnehagelærere.

– SV ønsker at det skal lovfestes at 50 prosent av dem som jobber i barnehagene skal være utdannet barnehagelærere og 25 prosent skal være utdannet fagarbeidere. Vi må ha bedre kvalitet i barnehagene. Hvis alle barn skal ha like muligheter, må vi starte med barnehagen, sier Wilkinson.

Nesten verst

Oppegård er per i dag den Follo-kommunen med nest færrest barnehagelærere. Av de 405 årsverkene i kommunens barnehager er det 30,2 prosent som er utdannet barnehagelærere. Bare Enebakk ligger verre an, med 27,3 prosent, ifølge tall som Wilkinson har hentet inn fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

LEK OG LÆRING: Barnehagelærer Gro Engebretsen (39) forteller at hvilke lekemetoder de tilbyr har mye å si for barnas læring.
LEK OG LÆRING: Barnehagelærer Gro Engebretsen (39) forteller at hvilke lekemetoder de tilbyr har mye å si for barnas læring. Foto: Veronica Grude Docker

Les også: Barnehage med hjerte av gull

Ingen av Follo-kommunene har 50 prosent barnehagelærere, men Ås og Ski topper med 38,1 prosent. Oppegård oppfyller både dagens krav til voksentetthet, og SVs forslag til voksentetthet.

Wilkinson påpeker at barn lærer aller mest av å leke med dyktige fagpersoner.

Les også: Om ett år kan barna boltre seg her

– Vi vet at forskningen viser at de som er barnehagelærere og fagarbeidere de hjelper barna å lære seg språk og sosiale ferdigheter. Det er kunnskap du tar med deg hele livet, hevder Wilkinson. 

Han legger også til at det lager et godt fagmiljø for de ansatte i barnehagen.

Fagmiljø

I Kolbotn barnehage, avdeling Skolebakken, har de barnehagelærere på alle avdelingene, men ønsker selvfølgelig flere velkommen.

Les også: Gode resultater med eget språkprosjekt

– Vi er i et fagmiljø, og trenger dyktige folk for å sikre et godt pedagogisk miljø i barnehagen, sier barnehagelærer Gro Engebretsen.

PS! Saken fortsetter under bildet

LEKER IKKE POLITIKK: Nicholas Wilkinson (SV) dro på besøk til sin gamle barnehage. Han leker gjerne med barna, men når det gjelder satsingen på barnehagene, er han fast bestemt.
LEKER IKKE POLITIKK: Nicholas Wilkinson (SV) dro på besøk til sin gamle barnehage. Han leker gjerne med barna, men når det gjelder satsingen på barnehagene, er han fast bestemt. Foto: Veronica Grude Docker

– Gi dem utdanningen

Ifølge Wilkinson trengs det ikke flere folk, men man må utdanne dem som er ansatt.

– Bare i denne barnehagen har jeg snakket med assistenter som ønsker å ta barnehagelæreutdanning eller fagbrev. Vi må gi dem utdanningen, sier han.

Til toppen