Terje Martinsen har fått alt i boks, og det som kunne blitt et problem med tomter, gravetillatelser og diverse, er ikke blitt noe av. Han har fått tillatelse fra kommunen til å grave ned vannrør til snøkanonene. Men på grunn av tæla gjør han ikke det før til våren. Denne vinteren blir det kabler og ledninger når snøkanonene trengs langs lysløypen. Bilde tatt 21. november 2017, da var snøkanonene i full gang i den lille rundløypen på 400 meter.
Nyheter
Terje Martinsen har fått alt i boks, og det som kunne blitt et problem med tomter, gravetillatelser og diverse, er ikke blitt noe av. Han har fått tillatelse fra kommunen til å grave ned vannrør til snøkanonene. Men på grunn av tæla gjør han ikke det før til våren. Denne vinteren blir det kabler og ledninger når snøkanonene trengs langs lysløypen. Bilde tatt 21. november 2017, da var snøkanonene i full gang i den lille rundløypen på 400 meter. (Bilde: Synnøve Sundby Fallmyr)

Grønt lys for løypene

Selv om skiløypene på Greverud må flyttes, og graving av vannrør utsettes, blir det like fullt skiløyper i år som før!

Snøproduksjonen på Østre Greverud har startet, (og stoppet med akutt høstlig tilbakefall med regn og flere plussgrader på torsdag), og vi går alle og gleder oss til vi kan snøre vår sekk, spenne våre ski, og gå den lyse, fagre heien i møte!

Les også: Nå blir det belter på Svartskog-bussene!

Det har vært snakk om at det skulle bli trøbbel for skiløypene på Greverud, men det er det ikke noe å bekymre seg for.

Det eneste vi må forholde oss til, er at løypen er endret litt.

Saken fortsetter under bildet. 

TOMTETRØBBEL: Det er her lysløypen endrer bane på grunn av kontraktslutt. Nå går løypen via kommunal tomt i Sørmarka. Men det gjør ingen forskjell for oss, løypen blir faktisk litt lengre!
TOMTETRØBBEL: Det er her lysløypen endrer bane på grunn av kontraktslutt. Nå går løypen via kommunal tomt i Sørmarka. Men det gjør ingen forskjell for oss, løypen blir faktisk litt lengre! Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Nytt spor for lysløypen

– Løypene må legges om på grunn av en gammel kontrakt som Golfklubben ikke fikk fornyet på grunn av uenigheter med kommunen. Det er kjedelig å måtte legge om, men det har gått greit. Vi må lage et nytt krysningspunkt, og løypen skal gå rundt den nederste dammen, men løypen blir like lang og fin for det, forklarer løypbas
for Sørmarka, Terje Martinsen i Skiforeningen.

For å sikre snø i løypene, har Martinsen installert vann- og strømposter til kanonene langs sporet.

Les også: Danseglede for store og små

For at kanonene skal produsere snø, trenger de tilgang på vann som kommer fra vannrør under bakken. Og nå som de må endre løypen, må de også grave opp vannrørene - og grave dem ned igjen et nytt sted.

– Men for å grave, må vi ha godkjenning av fylkesmannen, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

VENTER TIL VÅREN: På grunn av tæla graver han ikke ned vannrørene før til våren. Denne vinteren blir det kabler og ledninger når snøkanonene trengs langs lysløypen. Bilde tatt 21. november 2017, da var snøkanonene i full gang i den lille rundløypen på 400 meter.
VENTER TIL VÅREN: På grunn av tæla graver han ikke ned vannrørene før til våren. Denne vinteren blir det kabler og ledninger når snøkanonene trengs langs lysløypen. Bilde tatt 21. november 2017, da var snøkanonene i full gang i den lille rundløypen på 400 meter. Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Bare å grave!

Saken er nemlig at den nye tomten, som forøvrig er kommunal tomt, er en del av Sørmarka. Og dermed må det søkes til fylket om å grave.

– Vi har fått godkjenning til å grave nå, så her er alt i orden, sier han blidt.

Selv om de har gravetillatelse, begynner de ikke før til våren.

Les også: "Slakter" sitt eget prosjekt om Taraldrud

– Vi fullfører rørgaten til våren på grunn av kulden og frosten som er nå. I mellomtiden må jeg bare bruke ekstra slanger og kabler til snøkanonene, men løypen skal komme til riktig tid. Nå er alt på stell!

Snøkanonene har allerede produsert hvitt i noen netter.

– Barneskiløypene er nok klare i begynnelsen av neste uke, sier han håpefullt.

Saken fortsetter under bildet. 

HELT KANON: Tirsdag 21. var det full fres i kanonene! Onsdag til torsdag var det skikkelig mildvær, men det blir kaldt igjen til helgen, og da satser Martinsen på at rundløypen er åpen.
HELT KANON: Tirsdag 21. var det full fres i kanonene! Onsdag til torsdag var det skikkelig mildvær, men det blir kaldt igjen til helgen, og da satser Martinsen på at rundløypen er åpen. Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Snøproduksjon

Snøproduksjonen avhenger naturligvis av været, og det må være tre-fire minusgrader i løpet av natten for at snøkanonene kan sette igang.

– Med en gang det blir kaldt nok bruker vi snøkanonene, sier Martinsen.

Les også: Brøytemannskapene er på alterten i vinter

Martinsen ser lyst på helgen, og har en gladmelding til de ivrigste:

– Det ser ut til at vi får en rundløype på 400 meter klar til helgen, så da er det bare å ta på seg skiene!

Saken fortsetter under bildet. 

SKI-DILLA: Selv om løypen ikke var klar, var det en som ikke klarte å vente, og måtte ta seg en tur! – Det er egentlig ikke greit, men jeg kan jo ikke kaste ham bort, sier Martinsen, og lar vedkommende kose seg i skisporet. 
SKI-DILLA: Selv om løypen ikke var klar, var det en som ikke klarte å vente, og måtte ta seg en tur! – Det er egentlig ikke greit, men jeg kan jo ikke kaste ham bort, sier Martinsen, og lar vedkommende kose seg i skisporet.  Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr

Fakta om lysløypene i Oppegård

  • Nord for tunet på Østre Greverud gård er det et område som tilrettelegges for skilek.
  • Lysløypenettet i Oppegård er totalt 13 km.
  • Det går fra Fløysbonn gård på Sofiemyr til Østre Greverud gård og Østli skole. Det er egen lysløype på Svartskog med start fra krysset Roald Amundsensvei/ Bekkenstenveien.
  • Lysene er på i perioden 01.10 - 15.04. De tennes ved mørkets frembrudd og slås av klokken 22.00.
  • Det er ikke lov med motorferdsel eller ridning i løypene. Dette gjelder både sommer og vinter.
  • Terje Martinsen er løypebas for Sørmarka.
Bilde:  Synnøve Sundby Fallmyr
Til toppen