BEKYMRET FOR AVGIFTSØKNING: Helge Marstrander (H).

Nyheter Byggesaksgebyrer i Nordre Follo

BEKYMRET FOR AVGIFTSØKNING: Helge Marstrander (H).

– Har det virkelig blitt så mye dyrere å behandle søknader?

Kommunestyrerepresentant Helge Marstrander (H) reagerer på de fremlagte byggesaksgebyrene som trer i kraft 1. januar 2020.

Oppegård Avis har tidligere i år skrevet at Oppegård kommune per i dag er blant de ti dyreste kommunene i landet på byggegebyr og krever 36.228 kroner for å la deg søke om å få bygge hus, som er nesten tre ganger så mye som gjennomsnittet i landet.

Ski kommune ligger på 15. plass på denne listen. Lokalpolitikerne i begge kommuner har vedtatt å kreve det maksimale som de kan kreve, mens i flere andre kommuner er det gratis å søke.

Om 19 dager, når Oppegård og Ski kommuner blir slått sammen, vil gebyrsatsene harmoniseres og endres. Nordre Follo kommunestyre behandler i dag rådmannens forslag til Strategi og handlingsplan for 2020-2023. De fremlagte gebyrsatsene er en del av denne saken.

Les også: Blant Norges dyreste på byggegebyrer

Rundt 25.000 kroner mer i Nordre Follo

Kommunestyrerepresentant Helge Marstrander (H) reagerer på de foreslåtte store endringer i satsene for byggesaksgebyrene.

Han sier at for innbyggere i Oppegård vil det eksemplevis bli 24.950 kroner dyrere å få søknadsbehandlet den samme boligen i det vi blir Nordre Follo.

– En forhåndkonferanse på større prosjekter vil koste 3.000 kroner mens en forhåndskonferanse i småhusområdene vil koste 20.250 kroner, påpekte Marstrander.

Opplyste om feil i tabellen

Under kommunestyremøtet har rådmann Gro Herheim orientert om feil i gebyrtabellen. Det riktige skal være at forhåndskonferanse for småhusbebyggelse skal koste 3.000 kroner og for store prosjekter 20.250 kroner.

– Prisøkningen på behandling av byggesaker er fortsatt ganske uforståelig, påpeker Marstrander.

Les også: – Privatiser byggesakene

– Skal dekke kostnaden ved saksbehandling

Marstrander påpeker også at gebyrene i utgangspunktet skal dekke kostnaden ved saksbehandling av søknader.

– Det er grunn til å stille spørsmål om de foreslåtte satsene gjør det. Har det virkelig blitt så mye dyrere å behandle søknader i det vi går fra Oppegård kommune og Ski kommune til Nordre Follo kommune, over natten eller nyttår, for å si det sånn? spurte kommunestyrerepresentanten fra Høyre fra talerstolen.

Les også: På jumboplass i Follo

Her kan du se en helhetlig oversikt over de fremlagte byggesaksgebyrene, som trer i kraft fra 1. januar 2020:

Nyheter Politiets nasjonale beredskapssenter

Mangler penger til døgnbemanning

Til tross for at det nye beredskapssenteret er bygget innenfor gitte tids- og kostnadsrammer, vil det ikke klare å levere på innholdet som er nødvendig for å sikre den lovede terrorberedskapen 24 timer i døgnet. Les hele saken

Nyheter Tvillingbyene Ski og Kolbotn

– Nordre Follo skal være like bra enten du bor i nord eller syd, øst eller vest

For en uke siden skrev Anne Elisabeth Henriksen (66) fra Kolbotn et innlegg om gjengrodd Kolbotn torg og velstelt Ski torg, og ba ordføreren og varaordføreren om å svare på innlegget. Her kan du lese svaret. Les hele saken

Til toppen