HJEMME PÅ KOLBOTN: Janke N´Jie er på Kolbotn så ofte hun kan. Hun håper på å kunne inspirere alle i hjemkommunen til å følge drømmen sin.
Nyheter
HJEMME PÅ KOLBOTN: Janke N´Jie er på Kolbotn så ofte hun kan. Hun håper på å kunne inspirere alle i hjemkommunen til å følge drømmen sin. (Bilde: Oppegård Avis)

Hun fulgte designerdrømmen - hylles for sine vakre plagg

Designeren Jankeh N´jie imponerer med sine vakre og fargerike plagg.

Fra Kolbotn og ut i den store verden! Har man en drøm og er "født med saks i hånden" og har designerteft, er det ingenting som kan stoppe deg!

Jankeh N´Jie visste helt tydelig hva hun skulle bli, og hvordan hun skulle komme dit. Målbevisst har hun jobbet seg opp fra pusling med design hjemme til å bli en anerkjent designer.

Motejournalister og eksperter fra mange land er full av lovord om 22-åringen fra Kolbotn.

Klesdilla

HJEMME PÅ KOLBOTN: Janke N´Jie er på Kolbotn så ofte hun kan. Hun håper på å kunne inspirere alle i hjemkommunen til å følge drømmen sin.
HJEMME PÅ KOLBOTN: Janke N´Jie er på Kolbotn så ofte hun kan. Hun håper på å kunne inspirere alle i hjemkommunen til å følge drømmen sin. Foto: Jarga Designs

N´Jie har designet og sydd, ja, hun har vært opptatt av klær så lenge hun kan huske. Helt siden hun begynte å sy om gamle klær, til hun etablerte sitt eget motemerke, Jarga Designs.

Hun startet å bygge sitt moteimperium da hun var bare 18 år gammel. Hun er selvlært, og satser alt på å nå ut i den store verden med sine fargerike klær, inspirert av hennes flerkulturelle bakgrunn.

– Jeg har hatt en drøm og en visjon helt siden jeg begynte å tegne og sy om klær hjemme i stuen på Kolbotn. Jeg håper jeg også kan bidra til å gi andre inspirasjon til å følge og realisere drømmene sine, sier hun.

I tillegg til Jarga Designs driver hun også Jarga art and fashion weekend, som på kort tid har vokst seg til å bli en av Norges største plattformer for å synliggjøre kunst og entreprenørskap på tvers av etnisitet og kultur i Oslo.

– Man kan vel si at jeg hadde større visjoner enn jeg hadde erfaring da jeg startet opp med dette rett etter videregående, men jeg har alltid hatt tro på at innsats alltid slår talent, så jeg har bare pushet på. Jeg har alltid sett på meg selv som en svamp, siden jeg omgir meg med personer jeg kan lære av hele tiden og som kan inspirere meg, sier hun og ler.

PS! Saken fortsetter under videoen!

Se video fra Jarga Art And Fashion Weekend

To kulturer

Designeren mener at hennes flerkulturelle bakgrunn har vært hennes viktigste inspirasjonskilde.

– Jeg har feiret vanlig norsk jul og jeg har feiret Id. Samtidig som at foreldrene mine var opptatt av at vi skulle være godt integrert, var det også viktig for dem å vise meg gambisk kultur og historie. Det var en fin kombinasjon, men samtidig følte jeg faktisk på en litt merkelig ting. Da jeg var i Norge, var jeg hun fra Gambia, mens i Gambia var jeg hun fra Norge. Dette gjorde nok at jeg kanskje tidvis ikke følte meg hjemme noen steder, og det plagde meg en god stund, helt frem til jeg fant meg selv, fant tryggheten, og skjønte at denne doble bakgrunnen kunne brukes til noe kreativt, sier hun.

– I dag føler jeg meg hundre prosent norsk og hundre prosent gambisk, og jeg mener at det å være flerkulturell er en ressurs man kan bruke til noe positivt, sier hun.

PS! Saken fortsetter under bildet!

VAKKERT: Her er noen av plaggene som N´Jie viste frem under mote-visningen sin på Internasjonalt Torg i fjor.
VAKKERT: Her er noen av plaggene som N´Jie viste frem under mote-visningen sin på Internasjonalt Torg i fjor. Foto: Jarga Design

Satser videre

For designeren er det farger og oppmerksomhet som gjelder, noe som kanskje kan oppleves som litt fremmed i et land med en motekultur som er preget av nøytrale farger.

– Jarga design skal synliggjøre min identitet, som er Skandinavia møter Afrika. Skandinavisk mote er veldig minimalistisk. Det er mye grått, sort og blått og lite farger. Det er en veldig stor kontrast i forhold til afrikansk mote, hvor det er veldig mye farger og mye mønster, sier hun.

På spørsmål om det kaster noe av seg, og om hun kan leve av dette på heltid, er svaret kontant:

– Ja, absolutt. Det går faktisk veldig bra. Jeg så jo tidlig at det var et potensiale her, og jeg skjønte fort at det manglet en plattform for slike klær, og heldigvis har også markedet tatt godt imot klærne mine. Vi er et team på syv stykker nå som jobber med dette hele året, sier hun.

Hun har stor tro på fremtiden, både for seg selv og for klærne sine.

– Den store drømmen er å bli stor internasjonalt. Mitt mål er samtidig også å inspirere andre til å følge drømmene sine. Jeg håper på å både kunne inspirere, men også bidra direkte til utviklingen av folks drømmer, at folk skal se at det er mulig bare man tror nok på det, sier hun.

PS! Saken fortsetter under videoen!

Mer video fra Jarga Art And Fashion Weekend

Kolbotn er viktig.

Til slutt spør vi om det er aktuelt for henne å flytte hjem til Kolbotn.

– Jeg har familie og venner her og det er her jeg har vokst opp. Kolbotn er viktig for meg. Hver gang jeg forteller hvor jeg kommer fra, er det viktig for meg å nevne Kolbotn. Dette stedet har gjort så utrolig mye med meg, og jeg er veldig takknemlig for å ha vokst opp her. Jeg håper kanskje på sikt også å kunne komme tilbake og jobbe litt her, men å flytte tilbake hit får man eventuelt tenke på en gang i fremtiden, dersom det blir aktuelt, sier hun.

– Det er uansett viktig at lokalbefolkningen ser ressursene i folkene som kommer hit. Det er mange drømmer og mye kompetanse liggende i folk som ankommer kommunen her. Kanskje jeg på sikt kan bidra her, avslutter hun.

Nyheter VA-anlegg på Svartskog

Ny budsjettsprekk: Fra 47 til 120 millioner kroner på fem år

Det kommunale vann- og avløpsanlegget, som bygges nå fra Hvervenbukta i Oslo og til og med Bålerud, er beregnet til å koste betydelig mer enn for fem år siden. Sjekk hvem som skal betale for investerings- og merkostnaden for dette prosjektet. Les hele saken

Til toppen